Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mogę prosić o wrzucenie jakiegoś linka z fotką wabika RH, na temat którego tyle się rozwodzicie, a ja, profan jeden, nawet nie wiem, co to takiego? Czy on jest sprzedawany w jakichś sklepach, czy tylko w grę wchodzi dystrybucja koleżeńska?

Zapukaj tutaj : http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=usrinfo&id=158& amp;

Cześć,

Proszę o radę. Jakiej średnicy/wytrzymałości plecionkę polecacie do połowu boleni? Ja używam power pro z europejskimi oznaczeniami 0,13mm/8kg. Do niedawna wydawało mi się że łowię mocną linką, ale moją wątpliwość wzbudziła opinia zasłyszana na ostatnim zlocie nad Bugiem (sorry, ale nie pamiętam już kto mi to powiedział), że zaczynać zabawę można od plecionki 10lb, ale jeszcze lepsza jest wersja 15lb, tak na wszelki wypadek gdyby wział boleń życiówka. Pod poniższym linkiem sprawdziłem sobie porównanie amerykańskich i europejskich oznaczeń i wyszło na to że ja łowię plecionką 8lb. Z kolei 10 i 15lb to odpowiednio 0,15 i 0,19 mm.

http://www.aspius.pl/index.php?option=com_virtuemart&pag e=shop.browse&category_id=5&Itemid=1&vmcchk=1&am p;Itemid=1

Co o tym sądzicie? Czy ta tabela jest prawidłowa? Jeśli tak, to czy Waszym zdaniem na prawdę mogę zastosować mocniejszą linkę bez straty dla liczby brań? Czy ktoś może potwierdzić, że wersja 0,15mm ma bardziej okrągły przekrój niż 0,13?

Żeby nie był zupełny off topic zamelduję, że w długi weekend złapałem 5 boleni - 4 w swoim ulubionym miejscu w Bugu i jednego na Wiśle. Powoli się rozkręcam, tyle że rozmiarówka jeszcze nie ta, maks 60cm.

Pozdrawiam,

Traq

Cześć,

Proszę o radę. Jakiej średnicy/wytrzymałości plecionkę polecacie do połowu boleni? Ja używam power pro z europejskimi oznaczeniami 0,13mm/8kg. Do niedawna wydawało mi się że łowię mocną linką, ale moją wątpliwość wzbudziła opinia zasłyszana na ostatnim zlocie nad Bugiem (sorry, ale nie pamiętam już kto mi to powiedział), że zaczynać zabawę można od plecionki 10lb, ale jeszcze lepsza jest wersja 15lb, tak na wszelki wypadek gdyby wział boleń życiówka. Pod poniższym linkiem sprawdziłem sobie porównanie amerykańskich i europejskich oznaczeń i wyszło na to że ja łowię plecionką 8lb. Z kolei 10 i 15lb to odpowiednio 0,15 i 0,19 mm.

http://www.aspius.pl/index.php?option=com_virtuemart&pag e=shop.browse&category_id=5&Itemid=1&vmcchk=1&am p;am p;am p;am p;am p;am p;Itemid=1

Co o tym sądzicie? Czy ta tabela jest prawidłowa? Jeśli tak, to czy Waszym zdaniem na prawdę mogę zastosować mocniejszą linkę bez straty dla liczby brań? Czy ktoś może potwierdzić, że wersja 0,15mm ma bardziej okrągły przekrój niż 0,13?

Żeby nie był zupełny off topic zamelduję, że w długi weekend złapałem 5 boleni - 4 w swoim ulubionym miejscu w Bugu i jednego na Wiśle. Powoli się rozkręcam, tyle że rozmiarówka jeszcze nie ta, maks 60cm.

Pozdrawiam,

Traq

Na pewno podałeś dobre przeliczniki? PP 0.10 ma 5kg wytrzymałości czyli 11lb. 15lb będzie miała 6.80kg i to jest pewnie 0.13. Takie plecionki w zupełności wystarczą do połowu boleni, z grubszymi bym nie ryzykował. Mogą płoszyć bolki, a poza tym rzuty będą krótsze. Ja z powodzeniem używałem PP 0.10 tylko trzeba uważać na końcówkę plecionki i co łowienie odciąć z 15cm.

Na pewno podałeś dobre przeliczniki? PP 0.10 ma 5kg wytrzymałości czyli 11lb. 15lb będzie miała 6.80kg i to jest pewnie 0.13. Takie plecionki w zupełności wystarczą do połowu boleni, z grubszymi bym nie ryzykował. Mogą płoszyć bolki, a poza tym rzuty będą krótsze. Ja z powodzeniem używałem PP 0.10 tylko trzeba uważać na końcówkę plecionki i co łowienie odciąć z 15cm.

Czyli tez lowisz bez przyponu, np. z fluorocarbonu ? :D

Pozdrawiam

Tomek

Czyli tez lowisz bez przyponu, np. z fluorocarbonu ? :D

Pozdrawiam

Tomek

Bez, ustawiam tylko hamulec żeby przy braniu bolek z oporem wysnuł trochę plecionki. Z twardo ustawionego było więcej spadów.

J

Cześć,

http://www.aspius.pl/index.php?option=com_virtuemart&pag e=shop.browse&category_id=5&Itemid=1&vmcchk=1&am p;am p;am p;am p;am p;am p;am p;Itemid=1

Pozdrawiam,

Traq

Dobrze podał :D

W Polsce podaje się wytrzymałość liniową w kg, a w innych krajach na węźle w LB (lb test).

PP 0.13 ma właśnie 8 lub 10 lb.

Taki chłyt marketingowy :D

Pozdrawiam,

Traq

Oznacza to tylko jedno,że nauka na zlocie boleń Bugu 2009 nie poszła w las :D,gratuluje wyniku ...domyślam się gdzie to mogło być B).

Ja stosuje żyłkę,super wobki latają,a i brud się tak nie zbiera jak na plecionce,którego ostatnio nie brakuje w Bugu.

dzięki, to nie siudak a yo-zuri arc-minnow

pozdr.

Od razu poszukałem w necie tego woblera i wyczytałem, że ma on taką specjlaną wnękę, w którą można wsadzić jakiś zapach albo źródło światła (chyba powinno się dać wepchnąć tam zwykły świetlik do spławika). Czy korzystałeś może z tej opcji?

Pozdr,

Traq

Ja dziś dałem rade bez zapachów i efektów świetlnych :D Pierwsza ryba wzięła po bożemu na wobler z wierzchu. Była chyba duża bo wyciągała PP 15Lb aż miło. Niestety spadła po 5 minutach. Potem 3 bolce: 70+ bardzo gruby i dwa takie miedzy 60 a 70 cm. Dwie pierwsze wzięły na trzymaną w szybkim nurcie ukleje. Ostatni przy bardzo wolnym prowadzeniu. Ciekawe co będę musiał zrobić na następnym wyjeździe aby coś złowić.

Od razu poszukałem w necie tego woblera i wyczytałem, że ma on taką specjlaną wnękę, w którą można wsadzić jakiś zapach albo źródło światła (chyba powinno się dać wepchnąć tam zwykły świetlik do spławika). Czy korzystałeś może z tej opcji?

Pozdr,

Traq

cały woblerek jest z materiału fluorescencyjnego, dodatkowo ma miejsce do umiesczenia małego świetlika ja łowię bez świetlika i naświecania wobka. Powiem nawet, że kiedy łapałem na przemian naświetlony/zwykły miałem mniej brań na świecącego niż normalnego :D Co ciekawe na świecącego brały przeważnie klenie, na święcącego bolka nie złapałem nigdy.

a wobka cenie za prace, takie małe dygotanie bez większych wychyłów - czyli zachownie podobne do ukleji w nocy B)

pozdr.

Ja dziś dałem rade bez zapachów i efektów świetlnych :D Pierwsza ryba wzięła po bożemu na wobler z wierzchu. Była chyba duża bo wyciągała PP 15Lb aż miło. Niestety spadła po 5 minutach. Potem 3 bolce: 70+ bardzo gruby i dwa takie miedzy 60 a 70 cm. Dwie pierwsze wzięły na trzymaną w szybkim nurcie ukleje. Ostatni przy bardzo wolnym prowadzeniu. Ciekawe co będę musiał zrobić na następnym wyjeździe aby coś złowić.

Robert, założyć ukleję tudzież wujkowego woba ;)

Pomysły jak pomysły, zawsze coś wpadnie do głowy...

Gorzej jak skończy się to drugie...

Ostatnio pytałem jednego aborygena, co robią z ubitymi boleniami, przeciez to niejadalne i wogóle?

... usłyszałem, że smaczny jest comber z bolenia :unsure: :angry: :huh: :angry:... No coment...

Pomysły jak pomysły, zawsze coś wpadnie do głowy...

Gorzej jak skończy się to drugie...

Ostatnio pytałem jednego aborygena, co robią z ubitymi boleniami, przeciez to niejadalne i wogóle?

... usłyszałem, że smaczny jest comber z bolenia :unsure: :angry: :huh: :angry:... No coment...

Patu to dajesz aborygenowi 2dychy za bolka na jabola i po sprawie-wypuści.Możesz dać mu też w ryj,ale miejscówka wtedy spalona.