Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak mięliśmy tu dyskusje o tym czy długość, czy waga ma decydować o rekordzie, to większość twierdziła, że długość. Ale jak spytać (bez ujawniania danych) czy wołałbyś złowić taką rybę jak kaspar czy tą oto, to wszyscy by wybrali tą kaspara. A ta ze zdjęcia poniżej jest 10 cm dłuższa i z 1 kg lżejsza. Taka to konsekwencja. PS. gdyby fotka kspara była zrobiona z tak bliskiej odległości jak ta, to wrażenie byłoby jeszcze większe.

.

post-158-1348914438,8903_thumb.jpg

Widzę, że wyznajecie zasadę, że jak fakty nie pasują do teorii to tym gorzeje dla faktów :lol: Fotka pochodzi z niemieckiej parady rekordów a oni są tam dosyć skrupulatni, no i ten stosunek Niemców do regulaminów itp. Ponad to jest tam więcej chudych osiemdziesiątek. Wybrałem jedną. Tak to wygląda Koledzy dlatego ja cieszę się, że to nadal waga decyduje. Sam do zdjęć wybieram te grubsze a nie długie a chude.

Tak z innej beczki, słyszałem od stałych bywalców na zalewie Siemianówka że mocno rozwinęło się pogłowie bolenia w tym zalewie.Jak to jeden z nich określił,w zalewie pływają ostre gruchy i coraz częściej na zalewie widać balety boleniowe.Taka ciekawostka...

Pozdrawiam!

Łowienie boleni może jednak człowiekowi zszargać nerwy :D Wczoraj zaliczyłem kolejną porażkę, przy próbie złowienia tego samego (chyba) bolenia. Rzucałem w kierunku jakiegoś giganta, walił tak jakby do wody wskakiwała krowa. Raz wyrzucił ukleję chyba ponad metr nad wodę. Wcześniej o takich rzeczach głównie czytałem, widziałem też parę razy, ale nie miałem pewności czy mnie oczy nie mylą. Tym razem nie było wątpliwości. Niestety drań olał wszystkie moje przynęty. W sumie jednak niewiele tego było. Skubaniec bił daleko, także mimo wejścia do wody głęboko w spodniobutach wiekszością przynęt mogłem mu co najwyżej dorzucić prosto na łeb. Wyraźnie dalej macham już tylko wahadłówkami, na które jednak nic jeszcze nie złowiłem i brak mi jest przekonania. Kupiłem sobie wahadłówki tej firmy:

http://www.solvkroken.no/produkter/sluk/sluk.aspx

takie jak te na załączonych zdjęciach. Jest jeszcze jedna ciekawa z wyglądu, owinięta w całości gumą, ale nie widzę jej na stronie producenta.

Czy ktoś z Was łowił już z efektami na te przynęty? A może możecie polecić mi coś innego dlakosiężnego, sprawdzonego i łatwo dostępnego?

W rejon walki dorzucałem też jeszcze Tapsem 9cm, ripperem na główce 17g i czasem RH10, gdy się dobrze złożył w locie. Przy okazji jak się sprawdza RH10 przy łowieniu w powierzchniowych warstwach wody?

Pozdrawiam,

Traq

post-905-1348914439,0962_thumb.jpg

post-905-1348914439,1297_thumb.jpg

Cześć.

Zapytaj @Stachu,o wahadłówki boleniowe z USA,fajna sprawa, jakbyś jej nie prowadził to zawsze idzie pod powierzchnią tafli wody.Do tego leci jak rakieta,ja np.w Gąsiorowie rzucałem nią pod drugą stronę brzegu,czasem lądowała na brzegu.Może warto spróbować.A bezsterowiec łomżyński tam nie dolatuje ??.

.

post-1040-1348914439,1525_thumb.jpg

A bezsterowiec łomżyński tam nie dolatuje ??.

Bezsterowca łomżyńskiego to ja miałem tylko jednego, tego którego dostałem od Ciebie, ale niestety spoczął już gdzieś dawno na dnie Bugu. Moje jedyne bezsterowce obecnie to standardowe Siudaki, ale one nie lecą wcale specjalnie daleko. Ostatnio byłem nawet w Łomży i pytałem o bezsterowce, ale pani w sklepie powiedziała że nie ma i już nie będzie, bo autor przynęty przeprowadził się do Gdańska... Czy wiesz gdzie aktulanie można je kupić?

Czy ta wahadłówka z Twojego zdjęcia już coś złapała? Te moje też idą ładnie przy powierzchni, a w Gąsiorowie na przeciwległym brzegu penetruję nimi krzaki <_< Mam tylko wątpliwości odnośnie ich pracy. W porównaniu z woblerami, które mi się sprawdzały, praca wahadłówek wydaje mi się zbyt agresywna.

Lepiej nie mogłeś trafić,u mnie ci bezsterowcow łomżyńskich pod dostatkiem.Co do tej wahadłówki, to praca jej jest wolno drobno wachlarzowa.Przy wolnym kręceniu młynkiem wahadłówka idzie z pól metra pod lustrem wody,przy szybszym kręceniu płynie po samym lustrze.Złowiłem na niego w tamtym roku jednego bolenia,a szczupaków to nawet nie liczyłem,tyle ich było.Długość wahadłówek to 7cm,6cm,4,5cm

Link do tych wahadłówek gdzieś powinien być na stronie amerykańskiej,trzeba by było poszukać.TROPHY SPOON

.

post-1040-1348914439,1842_thumb.jpg

A bezsterowiec łomżyński tam nie dolatuje ??.

Bezsterowca łomżyńskiego to ja miałem tylko jednego, tego którego dostałem od Ciebie, ale niestety spoczął już gdzieś dawno na dnie Bugu. Moje jedyne bezsterowce obecnie to standardowe Siudaki, ale one nie lecą wcale specjalnie daleko. Ostatnio byłem nawet w Łomży i pytałem o bezsterowce, ale pani w sklepie powiedziała że nie ma i już nie będzie, bo autor przynęty przeprowadził się do Gdańska... Czy wiesz gdzie aktulanie można je kupić?

Czy ta wahadłówka z Twojego zdjęcia już coś złapała? Te moje też idą ładnie przy powierzchni, a w Gąsiorowie na przeciwległym brzegu penetruję nimi krzaki <_< Mam tylko wątpliwości odnośnie ich pracy. W porównaniu z woblerami, które mi się sprawdzały, praca wahadłówek wydaje mi się zbyt agresywna.

Trag, jak się kiedyś spotkamy podrzucę Ci wahadło na które bolki jako tako biorą. Ogólnie wahadła przy obecnej ilości bolków nie są najlepszą przynętą, kiedyś jak było w łowisku kilkanaście-dziesiąt boleni pewnie wyglądało to inaczej. Tej używam kiedy jestem zmuszony i muszę cisnąć na jakieś 80m, czasami coś się uwiesi.

pozdrawiam

J