Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajszy wypad nad ujście Nysy Łużyckiej do Odry zakończyłem dzisiejszego południa. Byłem z kolegą.

Nastawiłem się na bolenie i nocne łowy sandaczowo -sumowe. Piękne plany pokrzyżowała prozaiczna rzeczywistość.

Bolenie i owszem żerowały ale na przeciwległym brzegu, na piaszczystych łachach, odkrytych przez niżówkę.

Wczoraj po południu i wieczorem nie widzieliśmy ani ogona..

Z nocnego łowienia wyleczył mnie skutecznie dość niski stan wody. Kolejny dzionek zaczęliśmy ok 4.30.

Początkowo nawet, słychać było czasami ataki pojedynczych boleni. A my czesaliśmy wodę. W miarę jak przybyło dnia, kolega odpuścił bolenie i zdecydował się dłubać: okonki, 1,5 cm miniwoblerem własnej produkcji.

Ja, uzbrojony po krawędzie pudełek, w najbardziej wymyślne i uznane przynęty boleniowe, nieustannie czesałem wodę.

Płytko, głęboko, wpół wody, po dnie, szybko, wolno, średnim tempem z przerwami i bez i cholera wie jak jeszcze.

Bezskutecznie :angry: .

Ok. 9.00 kolega na swojego mikrusa zapiął bolka w dług. ok 60 cm, w zastoisku (!!!) pod przepompownią. Ja w dalszym ciągu nie poddawałem się, choć powoli kończył mi się repertuar sposobów i możliwości prowadzenia mojej, całkiem pokaźnej, gamy przynęt boleniowych.

Wreszcie, zrezygnowany, daję za wygraną :wacko: .

Siadam na kamienisku ostrogi, odpinam kolejnego woblerka i zapinam białą obrotówkę nr 2 (HRT) pozbawioną jakichkolwiek zdobień. Rzucam w warkoch (może jakiś klenik.....???) Nieee, okrutne fatum przynosi w pierwszym rzucie bolenia w dług. ok 40-45 cm.

Wypuszczam rybkę i wracam powoli do koczowiska.......

SMS od Pawła -@pirania74: wczoraj 6 bolków do 60 cm :huh: Wszystkie na te przynęty, które i ja sumiennie uczyłem pływać.

Mam dosyć, jestem zmęczony. Wracamy do domu :(

PS

Wygladalo, że ryby żerowały na 5cm wylęgu. Może mały, przeźroczysty twisterek, rozwiązałby sprawę ??? Tego mi jednak zabrakło :(

post-160-1348914448,1631_thumb.jpg

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Patu nuda Panie, nuda :D Byś w drugą stronę chociaż te ryby trzymał :D Ta kzupełnie powaznie gratulacje :D

Ja wczoraj na ,,leniwego Trilla Trafiłęm jednego. Oczywiscie z podniecenia nie sprawdziłem jaką mam ogniskową w aparacie, jaki czas i jaką przysłonę. Postawiłem aparat, pilocik. Pyk, puk szybkie foteczki. Rybcia do wody. Dumny i przeszczęscliwy wziąłem aparat do reki co by nacieszyć się fotami ico?? I... Na żadnym zdjęciu nie mam całej ryby :( Jedynie ta fotka mimo, że bolek ogona nie ma mi się podoba :D

.

post-129-1348914449,4175_thumb.jpg

pirania74 napisał(a) dnia Mon, 31 August 2009 10:40]Patryk, graty - kosisz równo z taflą :mellow:

Paweł, raczej grubo poniżej :lol:.

Pozdrawiam

:lol: :lol: :lol:

U mnie to raczej nic wielkiego - same maluszki że nie ma co wklejać Następnym razem to z piłą się wybiorę na bolenie bo ładną choinkę w swoje wabiki ubrałem - kilka ich na gałęziach zostawiłem <_<

Sliczna Rapka a podstawka pod woba jeszcze lepsza :D Ja znow obserwuje ataki, ale raczej pojedynczego bolka jak z zgarkiem w reku 20:45 do 21 i cisza Ataki za to bardzo mocne a wczoraj rapka pokazala sie w calej okazalosc wyskakujac z wody jak rozbawiony delfin.