Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł, przy Twoim ciągu jak będzie jeden bolek do złowienia to Ty go znajdziesz i złowisz. Ja już tak nie potrafię. Ruszam tylko jak jest do zebrania śmietanka. Ponad to trzeba dać tym biednym bolkom trochę spokoju, tym bardziej, że jest okazja.

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Paweł, przy Twoim ciągu jak będzie jeden bolek do złowienia to Ty go znajdziesz i złowisz. Ja już tak nie potrafię. Ruszam tylko jak jest do zebrania śmietanka. Ponad to trzeba dać tym biednym bolkom trochę spokoju, tym bardziej, że jest okazja.

W pełni się z tym zgadzam :D

:D Wujek, to tylko deklaracje. Jak ktoś zadzwoni i powie, że gdzieś ukleja fruwała w powietrzu to może być problem z deklaracjami. Właśnie miałem taki telefon :wacko: Podjadę jutro TYLKO sprawdzić :lol:

Robert, nigdy nie składaj deklaracji :mellow: bo potem będą problemy z ich odkręceniem :lol: Bolkom dać odpocząć oczywiście trzeba ale ja ciągle nienasycony jestem :unsure: i jak zmienić ten stan rzeczy? Ciepłe kapcie i TV mnie jeszcze nie ciągną :mellow: A tak na poważnie to może będzie jeszcze kilka wypadów i zobaczymy

:D Wujek, to tylko deklaracje. Jak ktoś zadzwoni i powie, że gdzieś ukleja fruwała w powietrzu to może być problem z deklaracjami. Właśnie miałem taki telefon :wacko: Podjadę jutro TYLKO sprawdzić :lol:

Robert, dobrych masz kolegów :D

Ja zamierzam sprawdzić w sobotę jedno miejsce, ale fruwających ukleji się tam nie spodziewam.

J

Ja też wielkich nadziei nie mam bo znam ta wodę i te ryby. Przy wysokiej wodzie potrafią się niewiadomo skąd i gdzie pojawić i masakrować ukleję. Charakterystyczna rzecz to słoneczna pogoda. Jak tylko zajdzie , pozamiatane. Trwa to najczęściej krótko i byle co potrafi je przepłoszyć. Pływadło zdecydowanie odpada. Tylko z jak największej odległości z brzegu i długie rzuty za stado.

• 2 tygodnie później...

W ubiegłym roku o tej porze łowienie odchodziło całkiem przyzwoite. Na każdym wyjeździe padało około 3 szt. Z dnia na dzień było coraz trudniej. Łowiłem na przemian łamańcem po wierzchu i ukleją przy dnie. Nie miałem wówczas uklei10 cm a była idealna woda na tą gramaturę. Szkoda bo RH12 ryła po dnie i trzeba była zasuwać a to nie najlepsze późna jesienią. Grudzień to będzie wyzwanie :D

Faktycznie-ryby o tej porze roku mają bardzo krótki okres żerowania.Przynęta też nie może być za szybko prowadzona.

I tu wyzwaniem jest praca wobka przy takim prowadzeniu.Myślę że nawet powinna być mocniejsza-bardziej wyrazista niż we wcześniej używanych.

Dla mnie wyzwaniem jest zrobienie fotki bolkowi w śnieżnej scenerii :D i myślę że w tym roku powalczę o taką :D

Oczywiście jeśli spadnie zanim zacznie się okres ochronny :D

W listopadzie jak wysoka woda nie powymiata ryb sytuacja się zmienia diametralnie i obwiązuje kilka sztywnych zasad. Jak się ich nie zna i nie przestrzega to ma się wrażenie, że po sezonie. Mówię oczywiście o okolicznej Wiśle którą znam. Nie wiem jak jest gdzie indziej. To tak dla porządku :D

Sprawdziłem dziś jedną jesienną miejscówkę i nie zawiodłem się :D

Jeszcze są chętne do współpracy

Jak nie Patu to Andrzej...

Fajna fota.Taka akcyjna.

Gratuluję.

Hlehle , a jak tam Angielskie bolki?? Gryzą??