Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Tomku zeszły tydzień prawie nie miałem kontaktu z rybami... Od wczoraj jak by się coś ruszyło :D Trill z dna i od razu są efekty. Wczoraj i dzisiaj nie widziałem nawet jednego atatku bolków z powierzchni...

Za to przed wczoraj zauważyłem, że żerują fenomenalnie między 15 a 17... Niestety żadko mam szanse być o tej porze nad wodą :(

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Lasso zdjęcia robiła moja żona, niestet ynie ogarnia jeszcze aparatu. Fota była prześwietlona, poruszona ale postanowiłem coś z niej zrobic bo jako całośc podobała mi sie ztrasznie.

Nad reszta nie mam specjalnie czasu dziedzieć. Jak wracam do domu to jestem tak padnięty, ze kilka kliknięć myszką i fota gotowa, przez co nie sa takie jak bym chciał...

Pawle też się ciesze, że go mam, fantastyczny kijek :D Na bolka 80+ choruję i to bardzo. Może w niedziel uda mi sie wypłynąć na znane nam miejsce :D Widziałem tam ostatnio wielkie bolki wyskakujące całe nad wodę :D

Korzystając dziś z wolnego wieczoru wybrałem się na Wisłe poćwiczyć nieco bolki :D I jak to nad wisła bywa przeżyłem ciekawą, a zarazem stresującą mnie przygodę :angry: ale po kolei:

Nad wodą zameldowany jestem po 18 cisza jak makiem zasiał, więc wszedłem na główkę z głębokim dołkiem i zaczynam orać dno RH12 i tak z godzine. Długo oczekiwane branie przyniosło szybką obcinkę szczpłego, zdenerwowany tym faktem usiadłem na pobliskiej kępce i czekam na zmrok :D I tak jak się spodziewałem bolki miały swoje około 10 minut wybryków. Zadowolony i pełen wiary zakładam niedawno ochszczoego woblera i czekam idy bolki zaczną sie pokazywać przy mojej główce chwilka czasu i już są :D Dałem im jeszcze chwilkę czasu by pobrykały i atakuje - 1 rzut i melduje się 30cm bolek wynik marny ale inne czekają. Nagle na skraju nurtu uderzył piękny bolek z całymi fajerwerkami, no to mu siup za niego, ściągam w punkt 0 i nagle poteżne walnięcie mówie sobie siedzi!!! Tutaj eocje już sięgają zenitu bo na wędce walka przednia hamulec gra bolek śmiga w dół rzeki :D po 10 minutach walki już w ciemności mam klocka przy brzegu i co myślicie że to bolek tak jak ja ??? A to nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee bolek tylko BOBER!!!

Ręce mi opadły straciłem cheć do łowienia zabrałem się i poszłem do domu a mój wobler razem z obrem pieron wie gdzie teraz pływa bo jak tylko go podciągnąłem i poczuł brzeg tak wszedł w jakąś wiślaną dziurę i zerwał zestaw :(

Odkąd łowię a już troszkę tego jest z taką sytuacją się nie spotkałem, niby zabawne a opisanie moich słów gdy go zobaczyłem potrzebowało by dużej pracy moderatora by usunąć wpis :mellow: więc no koment :wacko:

Zarówno ja jak i kolega mamy już po takim holu na koncie. Za każdym razem odrazu było można wyczuć, że to nie ryba. Może to poprostu kwestia tego, którą cześcią ciała bóbr zaatakował przynęte.

Emocji nie było, bo zwierzak był w niezłym szoku i jedynie wariował na powierzchni. Dobrze że obydwa się wypięły ...

Dla rozruszania tematu :mellow:

Bolo 80+.

Woda stojąca, duże jezioro.

Kij Yad Clevland 2,7m c.w. 120 g. Kołowrotek w wielkości 3500. Plecionka 20lb. Sprzęt to nie pomyłka, bo duże jeziorowe bolenie masakrują delikatniejsze zestawy. Mega mocne kotwice i kółka łącznikowe w przynęcie to podstawa.

Ryba wzięła na 12 cm przynętę (marka pozostanie tajemnicą).

Ryba złowiona dość głęboko. Mniejsze bolki żerowały i brały przy powierzchni.

.

Do październikowego numeru WW naskrobałem artykuł o łowieniu boleni na wodzie stojącej. Zapraszam.

post-12-1348914451,7946_thumb.jpg

Sebak. ładna rybka :D Jeszcze duży sum i wyjdziesz z cienia brata :D Ja w poniedziałek staruje na bolki ze stojącej ale chyba nie tą samą wodę bo z tego co mi wiadomo to zbiornik zaporowy :lol: Na Twoje rady nie zaczekam bo znając Twoja wylewność ten artykuł będzie raczej hymnem na cześć a nie poradnikiem :mellow: