Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś szczęśliwie udało mi się wyskoczyć na dwie godzinki od świtu i to już powód do zadowolenia.

Wiatr silny, zachodni, ciśnienie lekko w górę. Dwa brania, pierwszy zaliczony boluś w tym roku. Brania odnotowałem tylko ściągając w poprzek, lekko pod prąd.

Ten co się przewietrzył, uderzył w imitację uklei Siudaka. :lol:

Drugie branie na białego mannsa, główka 15g, oba brania ok. 25m od brzegu.

Wędkowanie dobrze mi robi, zapowiadał się niezły dzień, ale trudno. Może i w weekend pogryzą.

Pozdrawiam, Grzesiek

Maynard, a jak woda na Warcie? Oczyściła sie trochę?? Nie wiem czy na całym odcinku Odry, ale poniżej ujścia płynęła ostatnio straszna zupa...

i ja dołączam sie do pytania bo nie wiem czy warto ruszać sie wieczorem nad rzekę... jakoś nudzi mnie co rzut obieranie przynęty z tego co wierzchem płynie :wacko: a i jak z klarownością? ostatnio było strasznie,w polaroidach nie było widać uklei,a jak się mocniej stanęło na brzegu to całe stada uciekały :huh:

Można zapytać chłopaków znad Odry poniżej ujścia, jak u nich wygląda woda. Też mnie ciekawi, czy to Warta tak bruździ u Ciebie Patu..

Tofik - wybacz, że dopiero teraz odpowiadam.

Woda zabarwiona na brudno-brunatno, wierzchem ciągle płynie trochę syfu, ale było lepiej niż poprzednio. Dało się połowić, ale szczyt komfortu to nie był.

Coś ugryzło, a pojechałem na wariata, więc łowiło mi się wyśmienicie :lol:

Pozdrowienia

@Maynard -dzięki za odpowiedź, niestety dane mi było przekonać sie na własnej skórze że dalej jest lipa. wyjścia bolków niesłychanie rzadkie i wyjątkowo niemrawe jak na maj więc chyba czas wykonać jakiś taniec co spowoduje że ten puch z topoli przestanie lecieć :lol:

popper

Dwa lata temu z tego mostu karmiłem klenie skórką od chleba. A coś o boleniach w tamtych stronach na Warcie słychać? Co do poziomu wody to wiadomo, że zależy nie tylko od matki natury..

Tofik

Sam widzisz. Podejmę ostatnią próbę w sprawdzonych majowych miejscach. Jak nie będzie efektu, dam bolkom (Warcie) spokój aż się woda oczyści, bo to nie przyjemność tak łowić.

Grzesiek

Dziś nawet w najbardziej bankowych z bankowych miejscówek nie maiłem nawet brania. Po 3 godzinach orania ulubionej miejscówki to samo. Miałem się już zwijać kiedy coś mi nagle się przypomniało. Zmodyfikowałem lekko technikę łowienia. Reakcja była natychmiastowa. W krótkim czasie 3 brania i dwa niezłe karki. To się nazywa happy end, (w wolnym tłumaczeni, spaść na 4 łapy) :D

Dzisiaj (w sobotę) na Wisełce znowu duecik. 60 i 65 cm. Bolki nie chlapią, ale żerują. Nie są jeszcze w pełnej formie i dlatego trzymają się spokojniejszej wody. Zachowują się trochę jak szczupaki , bo gonią przynętę i atakują dopiero przy wyciąganiu jej z wody. Super sprawa jak torpeda na naszych oczach uderza w przynetę a potem odjeżdża na hamulcu. Ostra jazda na krótkim dyszlu. :mellow:

Na wodzie dużo syfu - pyłki z wierzby. Pylą coraz bardziej. Za każdym rzutem trzeba czyscić żyłkę.

Trochę mi brakuje bolkowych chlupotów.

pozdro

Gratuluje Camry, oby tak dalej.

A propos bolkowych chlupotow, niestety i bolenie zmieniaja swe zwyczaje. Do kanonu juz weszło w pewnych rewirach ze zachowuja sie niczym sandacze, bo na opaskach sandacza nie uswiadczysz. Znam pewne odcinki rzeki, gdzie siedzi z pare setek boleni, ale w dzien ,, ataki ,, mozesz policzyc na palcach jednej dłoni...

Dobranoc

ps - Witaj kruk. Fajnie ze dołaczyłes do Nas. Napisz cos wiecej...