Skocz do zawartości

Nawijanie plecionki. Ciasno, średnio, podkład ? Wasze patenty i rozwiązania.

gawron

Rekomendowane odpowiedzi

Używam kawałka żyłki jako podkładu - na tyle dużo żeby raz pokryła nawojami "dno" szpuli. Żyłka mniej więcej w rozmiarze 0,22mm bo jak już wyżej napisano, dobrze się na szpuli układa. Plecionkę nawijam na mokro. Wrzucam szpulkę do wody, a w rękę biorę kawałek gąbki przez który przepuszczam plecionkę. Dzięki gąbce mam mniej więcej stały naciąg. Plecionka wg mnie ma być maksymalnie ciasno na szpuli. Jeżeli jest luźno to w przypadku zaczepu lub ryby zwoje wciskają się między siebie i tak powstają brody.

Plastry czy podkładki z gazety czy inne dziwolągi powinny zniknąć wraz z minioną epoką, ale jak czytam to się dalej dzieje :).

Malin to, że Shimano wzorcowo nawija plećkę nie oznacza, że nie będzie się ona na szpuli obracać i jeśli nawiniesz ją bez odpowiedniego naciągu to będziesz miał brody. Mam 6 Shimaniaków i na wszystkie nawijam w taki sposób jak wyżej opisałem.

Kiedyś mi się plecionka zbyt słabo nawinęła, a akurat płynąłem łódką i wywaliłem ją całą za burtę. naciąg powodowany oporem wody był wystarczający. Wsadziłem szczytówkę pod wodę i nawinąłem trzymając palcami ostatni kawałek.

Z shimaniakami to chodziło mi głównie o ładny, równy nawój, a nawijam dokładnie tak samo może nie koniecznie przez gąbkę, ale miękką ściereczkę, podkład jak najbardziej z żyłki, choć myślę, że do 20- tki się sprawdza. Są teraz na niektórych kołowrotkach takie opaski gumowe sprawdza się to?

Zawsze daję podkład z żyłki 0,18-0,20 i korzystam z zapasowej szpuli, albo drugiego kołowrotka. Najpierw nawijam plecionkę ze szpul od 135 do 270m i dopełniam żyłką, a potem przewijam na właściwą szpulę. Przy pierwszym pobycie nad wodą używam pozbawionego kotwic i stawiającego spory opór pływającego woblera. Wypuszczam go z prądem, lub za łódkę aż do żyłki i nawijam "na zicher". Zawsze okazuje się, że pierwsze nawinięcie (pod względem ilości plecionki i podkładu) było dobre. Podobnie jak piszący wyżej nie uznaję nawijanie plecionki "średnio ciasno" a już w ogóle "luźno". Ma być nawinięta najciaśniej jak to możliwe.

Edit: Zapomniałem dopisać, że kolega zrobił sobie "urządzenie" z czegoś podobnego:

uchwyty-na-papier-grohe-essentials-40.36

Po przymocowaniu na stałe do stołu w garażu jest to rozwiązanie nadzwyczaj wygodne. Sprężyna w klapce idealnie dociska szpulę z żyłką, jednak szpuli od kołowrotka nie zaryzykowałbym w nim zamocować  :)

Edytowane przez Fiskare
  • Like 1

Są teraz na niektórych kołowrotkach takie opaski gumowe sprawdza się to?

Piszesz o takiej opasce, która jest integralną częścią szpuli czy jakiejś gumce, która jest zakładana na szpulę? Jeżeli chodzi pierwszy przypadek to miałem Penn Battle i w jego przypadku faktycznie plecionka po nawinięciu nie miała szans, żeby się przesunąć/ślizgać. Wychodzi na to, że się sprawdza.

Jest jeszcze jedna ważna kwestia, o której wyżej nie pisaliśmy. Węzeł, którym się przywiązuje linkę do szpuli. Wiążę w ten sposób, żeby linka w kierunku obrotu zaciskała coraz mocniej sam węzeł.

Witam, osobiście nie daję żadnego podkładu pod plecionę, chyba, że mam jej coraz mniej  ;) . Daję natomiast trochę taśmy izolacyjnej na dno szpuli. Plecionka potrafi się ślizgać, zwlaszcza przy "mocnych" holach. Nawijanie na mokro i przez mokry papierowy ręcznik to najlepszy patent. Jeśli po max rzucie mamy sfalowaną linkę, tzn., że źle została nawinięta i tyle. Żadne nawijarki w tym nie pomogą.

Witam, osobiście nie daję żadnego podkładu pod plecionę, chyba, że mam jej coraz mniej  ;) . Daję natomiast trochę taśmy izolacyjnej na dno szpuli. Plecionka potrafi się ślizgać, zwlaszcza przy "mocnych" holach. Nawijanie na mokro i przez mokry papierowy ręcznik to najlepszy patent. Jeśli po max rzucie mamy sfalowaną linkę, tzn., że źle została nawinięta i tyle. Żadne nawijarki w tym nie pomogą.

Taśma izolacyjna lubi po czasie wyzwolić z siebie klej co nie jest dobre. Np. Power Pro dostarcza razem z plecionką takie specjalne paski do przylepienia na rdzeń szpuli i to w zupełności wystarcza plus to tego odpowiedni węzeł.

Nawijanie na mokro to najlepszy sposób na plecionkę.Ja to robię na rzece z łodzi.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Ja to chyba jakiś dziwny jestem, bo nie cuduję. Od lat robię tak jak poniżej napisano przy czym przy każdym nawijaniu naciąg reguluję przytrzymując i plećkę i żyłkę pomiędzy palcami oczywiście z wykorzystaniem jakiejś ich ochrony (ostatnio był wacik kosmetyczny od kobiety). Początek plećki a po obróceniu żyłki do szpuli mocuję kawałkiem taśmy przeźroczystej lub maskujące. Plećki to PP, Stren, Monofil Berkley i Sunrise a kołowrotki to Shimano Stradic i Byron Alice. Nic nigdy nie napuchło, nic nigdy się nie zakleszczyło. Obecnie bezproblemowo śmigam główkami od 1 gr + paproch na plećce 8 splotowej 10 funtowej.

ja zaczynam od plecionki nawijam cala szpulke plecki pozniej dokladam do konca zylki  grubosc w zaleznosci od wytrzymalosci plecki nastepnie obracam i mam rowniutko ...

• 9 lat później...

Właśnie kupiłem takie cudo za 85 zeta ;)

https://pl.aliexpress.com/item/1005007635065062.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.57ad43ceKr3Nsg&gatewayAdapt=glo2pol

Zobaczymy jak w praktyce się sprawdzi, kiedy dotrze na miejsce

Mam od paru lat podobne urządzonko i bardzo chwalę. Nie tylko do nawijania linki na szpulę kołowrotka, ale i odwrotnie.

Polecam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Like 1

Da radę.

Ja mam prostszy model i można że szpuli kołowrotka ma inną szpula kołowrotka lub po żyłce/ plecionce

I z szpuli po żyłce na szpuli po żyłce

Tylko te drugie -jedna trzeba trzymać w palcach bo nie ma jej do czego zamontować.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Jak byś Pan miał dwie lewe ręce, to została by tylko maszynka.  :highfive: .

Tak się składa kolego, że jedną rękę mam niesprawną. Spinningując radzę sobie inaczej, niż wszyscy. Dziękuję za dosadną opinię

• Like 1

Wystarczy wypowiadać się na temat sprzętu wędkarskiego i metod łowienia a nie na oceniać innych, zupełnie nieznanych ludzi. I to obojętnie, czy ktoś jest bardziej lub mniej zdolny i czy ma dwie prawe lub dwie lewe ręce. Chyba najlepiej zakończyć ten "manualny" wątek ????

• Like 5