spy Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) . Edytowane 1 Czerwca 2015 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzidaPN Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Według mnie górny wymiar jest jak najbardziej wskazany bo duzo wędkarzy zabiera np. duże 80cm szczupaki a jak wiadomo duzy szczupak składa wiecej ikry no i jest juz okazem od 70 juz powinien być zakaz i tak samo z innymi rybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalKl Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Wymiary wymiarami, też oczywiście jestem za, ale dopóki ilość kontroli i jakość tej ochrony się nie zmieni, to jakie były by te uregulowania to i tak nic nie da. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ten starszy Pan, ichtiolog to po prostu "geniusz". Nie moge nawet bez nerwa skomentowac jego bzdur. Boze dziekuje Ci, ze w USA nie ma polskich ichtiologow!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesol Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Wymiary wymiarami, też oczywiście jestem za, ale dopóki ilość kontroli i jakość tej ochrony się nie zmieni, to jakie były by te uregulowania to i tak nic nie da.Dokładnie, wymiary niestety nie dużo zmienią w tym kraju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ooo, jakieś malutkie światełko na końcu ciemnego, długiego tunelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur43 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Górny wymiar ochrony ryb to według mnie bezdyskusyjna oczywistość.Nad czym tu debatować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Mozemy sobie podyskutować a i tak niewiele z tego wyniknie. Powód prosty - na obecną sytuację składa się cały biznes operatowo-zarybieniowy. Po co ograniczać połowy i wspierać tarło naturalne skoro biznes robi się na narybku i pisaniu opinii do operatów? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Czerwiec-grudzień co drugi dzień nad wodą. 1 raz kontrolowany ... Duży problem.Górne wymiary ochronne - 3x TAK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Zdecydowanie TAK !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Oczywiście, że tak!I moim zdaniem narzekanie przy każdej propozycji zmian w regulaminie - i nie tylko - że "to nic nie da", że "dopóki się nie zmieni mentalność to" i tak dalej, z których po dwóch postach zaczyna się składać każdy wątek jest bez sensu. To każdy na tym Forum wie, ile można o tym klepać i po co; powstaje dwadzieścia stron niemal samych takich tekstów i giną w tym ew. wypowiedzi merytoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 nieBo?Bo to nie jest w interesie PZW? Ale może jest w naszym, wędkarskim? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Bo?Bo to nie jest w interesie PZW? Ale może jest w naszym, wędkarskim?Ja tam czuję w tym trolla i tyle. Mnie się wydaje, że usmażenie potężnej samicy, która mogłaby zarybić niewielki zbiornik jest większym grzechem niż zabranie niewymiarka. Takie jest moje zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja tam czuję w tym trolla i tyle. Mnie się wydaje, że usmażenie potężnej samicy, która mogłaby zarybić niewielki zbiornik jest większym grzechem niż zabranie niewymiarka. Takie jest moje zdanie. A Skąd będą się niby brały te potężne samice jak zbierane będą Niewymiarki jak to określiłes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 A Skąd będą się niby brały te potężne samice jak zbierane będą Niewymiarki jak to określiłes No bo ja postulowałem i zachęcałem do zabierania niewymiarków. Wiedziałem, że ktoś coś takiego napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Dolny i góry wymiar jak okres ochronny nie poprawi ilości ryb w naszych wodach.2-3 letni zakaz zabierania konkretnych gatunków ryb pod kara grzywny i może coś sie zmieni za około 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Dolny i góry wymiar jak okres ochronny nie poprawi ilości ryb w naszych wodach.2-3 letni zakaz zabierania konkretnych gatunków ryb pod kara grzywny i może coś sie zmieni za około 5 lat. Do tego trzeba by dodać że owe wymiary dolne i górne powinny dotyczyć tyko ryb drapieżnych bo robienie wymiaru ochronnego górnego dla np. karpi skutkowało będzie z czasem coraz większą dewastacją zbiornika i niszczeniem ikry wszelkich ryb. Będzie miało to katastrofalny oddźwięk w czasie na stan ichtiofauny każdego zbiornika, za wyjątkiem typowych czysto karpiowych łowisk specjalnych gdzie ma rację bytu utrzymywanie tak dużych okazów. Wymiary ochronne zarówno dolne jak i górne dla drapieżników (za wyjątkiem suma na stojących akwenach mniejszych niż 10h) jak najbardziej TAK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Tak miałem na myśli drapieżniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obcy Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Dolny i góry wymiar jak okres ochronny nie poprawi ilości ryb w naszych wodach.2-3 letni zakaz zabierania konkretnych gatunków ryb pod kara grzywny i może coś sie zmieni za około 5 lat.Nieprawda.Byłem przy tym, jak na łowisku, gdzie górny wymiar ochronny wynosi 5 kg (każdej ryby prócz suma), facet złowił szczupaka grubo powyżej i kombinował jak tu go zabrać. Nie mówił wprost, że chce to zrobić, ale odhaczając marudził obecnym ile to narybku zeżre, jak to przez takie nie mogą złowić białej ryby, ale że było nas. tam trochę uwolnić musiał. Nie raz przy mnie różni, o których wiedziałem, że zabierają wszystko powyżej centymetra musieli uwolnić niewymiarka - no bo jak.Że to kropla w morzu - wiadomo. Ale w ogóle rozmawiamy głównie o takich kroplach. Oczywiście kilkuletni zakaz zabierania ryb byłby jeszcze lepszy, a potem - górny i dolny wymiar ochronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Ten starszy Pan, ichtiolog to po prostu "geniusz". Nie moge nawet bez nerwa skomentowac jego bzdur. Boze dziekuje Ci, ze w USA nie ma polskich ichtiologow!!!To tylko kwestia czasu , jeszcze w Polsce mają dużo do zrobienia . Skoro polscy kasiarze [@Kwinto] już tam dotarli , to i oni dotrą . Wprowadzić górne i podwyższyć dolne , to minimum które może uratować drapieżniki w polskich wodach.Dla okonia powinno być 20 dolny i 30 górny!!! Edytowane 28 Lutego 2015 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi