Skocz do zawartości
  • 0

Klenie z glębokich glówek - wasze doświadczenia

bartek19176

Pytanie

Moimi miejscowkami są długie rozłożyste główki z łagodnym napływem rzadziej opaski. Jednak w czasie przyboru, gdy wszystkie ostrogi sa przelane mogę iść po kolei i prawie z kazdej cos wyskrobie. Zmienia się to podczas niżówki. I oto moje pytanie jak się wtedy dobrać do kleni? Czy jest sens próbować? Słyszałem opinie, że to miejsca dla grunciarzy a lekki spinningista nie ma co tam szukać. Albo, że klenie z takich miejsc zupełnie inaczej się odżywiają.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie podpuszczaj chłopaków, bo jeszcze gotowi z 15 centymetrowym wobem za kleniami się uganiać ;)

Moim zdaniem wobki 3,5-5 cm są świetnymi przynętami zarówno na klenie i jazie.

..Trochę Cie poniosło - o jakieś 10cm...np.5cm Shad Rap Jointed jest selektywną przynęta na napływowe, grube klenie - nie raz się o tym przekonałeś...ile jazi na nie złowiłeś???

P.S. Autor pyta w wątku o   klenie z głębokich główek, po czym podpytuje o dociążone oliwką  małe wobki, a kończy na smużakach...IMHO, trochę to się kupy nie 3ma...

• Like 1

• 0

..Trochę Cie poniosło - o jakieś 10cm...np.5cm Shad Rap Jointed jest selektywną przynęta na napływowe, grube klenie - nie raz się o tym przekonałeś...ile jazi na nie złowiłeś???

P.S. Autor pyta w wątku o klenie z głębokich główek, po czym podpytuje o dociążone oliwką małe wobki, a kończy na smużakach...IMHO, trochę to się kupy nie 3ma...

Fakt masz racje zboczylem z trasy- wybaczcie.

Wracajac do meritum sprawy. Pomysl z dociazeniem byl po to aby moc dostac sie w glebsze partie wody mniejsza przyneta. Wiadomo, ze malym wobkiem (z brzegu) ciezko jest dorzucic na skraj ostrogi a i prady wodne przy tej masie nie pozwalaja na odpowiednia prezentacje. Jednak mozliw ze moj problem moze rozwiazc wspomniana przez Cb rapalka.

• 0

Slyszalem na ten temat podobne opinie ale... To tylko dwa z kilku przykladow. Mysle, ze to kwestia warunkow. Oleix tez stosuje male wobki na klenie a lapie ladne rybki

Nie wiem na co łowi Oleix, ale jak to ten zawodnik co z sumem na kiju brodził po pas w wodzie (widziałem filmik :D ) to, na takiej płytkiej wodzie pewnie smużenie się sprawdza. 

Niekiedy charakter łowiska wymusza stosowanie mniejszych/lżejszych/smużących przynęt :rolleyes:, ale jak wcześniej pisałem nie sprawdza się na moim odcinku Odry.

• 0

Fakt masz racje zboczylem z trasy- wybaczcie.

Wracajac do meritum sprawy. Pomysl z dociazeniem byl po to aby moc dostac sie w glebsze partie wody mniejsza przyneta. Wiadomo, ze malym wobkiem (z brzegu) ciezko jest dorzucic na skraj ostrogi a i prady wodne przy tej masie nie pozwalaja na odpowiednia prezentacje. Jednak mozliw ze moj problem moze rozwiazc wspomniana przez Cb rapalka.

Twój problem może rozwiązać każdy woblerek 3,5-4cm typu SDR w wersji tonącej :P

Masa nawet do 6g pozwoli Ci na długie rzuty a dobrze wykonanemu SDR'owi nie straszny żadem nurt :)

• Like 1

• 0

P.S. Autor pyta w wątku o   klenie z głębokich główek, po czym podpytuje o dociążone oliwką  małe wobki, a kończy na smużakach...IMHO, trochę to się kupy nie 3ma...

Zdanie z 15cm wobkiem zakończone było Emotikonem -  ;), co sugerowało zamierzoną przesadę  :huh:

Duży jazio też pokusi się na Shad Rapkę 5cm :rolleyes:

Na taką Rapalkę nie złowiłem żadnego jazia, gdyż nie posiadam takowej w pudełku, ale na podobnej wielkości (5cm) Boniciaka kilka siadło :P  

• 0

Pomijajac sama rozmiarowke (akurat ta Rapala, o ktorej tu mowa nazywa sie JSR-4), to kluczowym jest czytanie wody i wyobraznia.

Oblawianie z premedytacja tych ostatnich kamieni u nasady wymaga wyczucia miejscowki...i najczesciej srodka plywajacego.

A jak chodzi o moje doswiadczenia to napisze, ze najczesciej znalezienie i wlasciwa defilada przyneta przed kleniami konczy sie natychmiastowym braniem. 

W tym momencie kolor wabika i inne "wazne" kwestie schodza na plan dalszy. Klucz to trafienie im pod pysk.

Do tego stopnia, ze jesli ryby sa aktywne a my je umiejetnie holujemy to mozemy wyjac ich cala rodzinke (zdazaly mi sie 3 ryby w 3 rzutach - ryby w granicach 48-51 cm kazda).

Zastrzegam, ze ja w porownaniu z dwoma zabierajacymi tu glos Lowcami, to jestem waski Kazek w te klocki.

Serio.

• Like 8

• 0

Jest i kolejny Łowca który w temacie jazio-klenie z Odry wymiata jak mało kto :) I tak jak wspominałem filmy Wędkarskiej Pasji to najlepszy prolog do zaczęcia jak i ulepszania technik połowu tych ryb :) Ja na pewno wezmę się za te rybki w przyszłości z tym że na Wiśle i nie ukrywam że chęci nabrałem po śledzeniu filmów chłopaków. Szpiegu szacunek za te filmy i poświęcony czas !

• Like 1

• 0

Twój problem może rozwiązać każdy woblerek 3,5-4cm typu SDR w wersji tonącej :P

Masa nawet do 6g pozwoli Ci na długie rzuty a dobrze wykonanemu SDR'owi nie straszny żadem nurt :)

Zgadzam się z kolegą w 100%. Więcej nic nie trzeba jeśli chodzi o Odrę.

• 0

Pomijajac sama rozmiarowke (akurat ta Rapala, o ktorej tu mowa nazywa sie JSR-4)...

...Daniel, później dokupiłem oczko większą... ;) ..Jeden BUM a dobry :P

W moim przypadku, te przynęty przyniosły największe klenie na grubych napływach...

• Like 1

• 0

za miesiac sie zaczna pierwsze strzały na przelewach :-)

To też troszkę od pogody/temperatury zależy :huh:, im będzie cieplej tym szybciej woda się nagrzeje i jazio-klenie na przelewy wejdą :rolleyes:

Szpiegu z taką pewnością o tym miesiącu napisałeś, bo pewnie z Omeną Mensah w stałym kontakcie jesteś ;)  ;) :P  

• Like 1

• 0

Tak piszecie o tych łamanych Rapalkach, że i ja jakąś w pudle wygrzebałem ;) Ale czy ja wiem...to nie to samo, co tłusta, spasiona Bromba ;) Ale ja skrzywiony jestem ;)

Widzialem ostatnio w sieci cos co sie zwie Salmo BASS BUG - 5.5 cm dlugosci Lil Bug. 

Moze siegnij po taka selektywna przynete ? 

post-45573-0-39288400-1426701168_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Niegłupi kierunek ;) Z tego, co mówili Andrzej z Tomkiem, w USA największa (33mm) Bromba też połowiła. Ja ją lubię za zasięg z boleniowego zestawu i mega kilwater ;)

Ten Bass Bug to byłby wabik na mega kleksy, ale jeśli konstrukcja jest taka, jak jego mniejsze odpowiedniki, to niestety, ale u mnie odpada.

• 0

Niegłupi kierunek ;) Z tego, co mówili Andrzej z Tomkiem, w USA największa (33mm) Bromba też połowiła. Ja ją lubię za zasięg z boleniowego zestawu i mega kilwater ;)

Ten Bass Bug to byłby wabik na mega kleksy, ale jeśli konstrukcja jest taka, jak jego mniejsze odpowiedniki, to niestety, ale u mnie odpada.

Nam te wieksze z tych starych bugow sie sprawdzily na dolnej Odrze...lacznie z zyciowka krapia pojmana wieczorem na szczycie przemialu:)

krap%2Bzyciowka.JPG

• 0

Nie wiem na co łowi Oleix, ale jak to ten zawodnik co z sumem na kiju brodził po pas w wodzie (widziałem filmik :D ) to, na takiej płytkiej wodzie pewnie smużenie się sprawdza.

Niekiedy charakter łowiska wymusza stosowanie mniejszych/lżejszych/smużących przynęt :rolleyes:, ale jak wcześniej pisałem nie sprawdza się na moim odcinku Odry.

Heh tego filmiku nie widzialem. A nie znam rowniez charakteru Odry w okolicach Wroclawia. Jednaz z tego co mi pisal to ma tam glowki jak i opaski. W tym roku jego wobki probuje po raz pierwszy i praca jest obiecujaca.

• 0

To też troszkę od pogody/temperatury zależy :huh:, im będzie cieplej tym szybciej woda się nagrzeje i jazio-klenie na przelewy wejdą :rolleyes:

Szpiegu z taką pewnością o tym miesiącu napisałeś, bo pewnie z Omeną Mensah w stałym kontakcie jesteś ;)  ;) :P  

u nas trochę szybciej niż u was moja rzeka znacznie mniejsza i szybciej się nagrzewa mysle , ze tydzien po swietach moze powoli się zacząc oczywiście duzo też zalerzy od temperatury powietrza wody  stanu wody oraz pogody co do rapalek jointer 4 cm , będę musiał kilka nabyć słyszałem pochlebne opinie o tych wobkach :)

poza tym wolę Agnieszke Cegielską ale Omeną też człowiek nie pogardzi ;)

• Like 2