Skocz do zawartości
  • 0

Czy taka ładowarka jest odpowiednia do aku żel?

SPIDERLING84

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kupuj EST STEFPOLA  i będziesz zadowolony. Mam już któryś rok z kolei i działa zacnie.

Ja również i kilka osób z forum też,nie mam z nią żadnych problemów po 4 latach hula aż miło,cena może odstraszać ale warto,no i nasza rodzima produkcja a nie szoł-peng  ;)

• 0

nie łudź się, ze kupisz dobra ładowarkę za 50zł

Ale co znaczy dobra? Bezawaryjna? Bo jeśli wyznacznikiem jakości ma być długość ładowania to nie jest to dla mnie parametr specjalnie istotny. Chodzi tylko o to, że jeśli wydam na akumulator 700 zł to chciałbym nim popływać z 8 lat. Jeśli ta ładowarka z linku gwarantuje mi to - to dla mnie jest dobra. 

Kompletnie się nie znam na tym wszystkim a np. wiem, że jeśli alternator nie doładuje aku w samochodzie to po roku aku do wymiany. Zaniepokojony więc pytam, czy ta ładowarka nie zrobi tego samego z akumulatorem żelowym wielokrotnego ładowania. To nawet nie chodzi o to czy mam kupić ten prostownik - bo już leży u mnie w szafie. Chodzi bardziej o to czy kupić jeszcze jeden ;)

• 0

Panowie.

Droższe ładowarki tj. np. ctek lub keepower mocniej dobijają aku do pełna. Wszystkie osiągają napięcie końcowe np.14,4V ale kończą ładowanie  przy różnych prądach. Co z tego że ładowarka osiągnie napięcie 14,4V skoro z chwilą przejścia w tryb konserwujący płynął jeszcze prąd 1,5 A. Keepower który posiadam kończy ładowanie przy prądzie około 0,3A i nabija aku na full.

• 0

. Chodzi tylko o to, że jeśli wydam na akumulator 700 zł to chciałbym nim popływać z 8 lat. 

Aby taki wynik osiągnąć trzeba chuchać i dmuchać na aku. I tylko te z wyższych półek typu czerwona seria SBB polecam.

Wolałbym kupić raz na 4 lata Zap Marine za połowę tej kwoty.

• 0

A może będzie pływał 20 razy w roku? :blink:

Ale dokładnie tak! Ja nie trollinguję. Większość czasu łowię z brzegu - nie mam zamiaru za każdym razem ciągnąć ponton nad rzekę. Większość moich wypraw to takie na 4 godziny. Ale kilkanaście razy w roku będę chciał popływać po obu stronach rzeki. Jeśli ktoś tylko trollinguje i to 60 razy w roku to zupełnie inna bajka. Tyle, że ja chcę ten aku na około 7 lat. Myślę, że to realne przy mojej częstotliwości. Obawy mam cały czas takie, że nawet gdybym pływał 3 razy do roku to ładując go wcześniej wspomnianą kiepską ładowarką wykończę go po sezonie. A tego chcę uniknąć.