SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Witam, czy poniższa ładowarka jest odpowiednia do ładowania akumulatorów żelowych (silnik Minn Kota)? http://allegro.pl/eufab-ladowarka-akumulatorow-6-12v-4a-prostownik-i5111812064.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Było sporo na temat ładowarek,tą spokojnie możesz pominąć, przy prądzie 4 A duży akumulator np: (100Ah) będziesz ładował ze 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 volkswagen Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Kupuj EST STEFPOLA i będziesz zadowolony. Mam już któryś rok z kolei i działa zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Kupuj EST STEFPOLA i będziesz zadowolony. Mam już któryś rok z kolei i działa zacnie. Ja również i kilka osób z forum też,nie mam z nią żadnych problemów po 4 latach hula aż miło,cena może odstraszać ale warto,no i nasza rodzima produkcja a nie szoł-peng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 To, że dwa dni będę ładował mi nie przeszkadza. Chodzi tylko o to czy nie zniszczę akumulatora. Będę miał 60-80ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Nie zniszczysz, po prostu ładowarka 4A max, będzie ładować aku kilkanaście godz. Edytowane 25 Lutego 2015 przez maniek1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 nie łudź się, ze kupisz dobra ładowarkę za 50zł CTEK MXS 5.0w wolnej chwili poczytaj opinie i wyciągnij odpowiednie wnioski(mnie osobiście nie stać na tanie rzeczy, wole kupić raz i mięć spokój na lata) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 CTEK mxs 5 posiadam od 2 lat, jest super, choć polowałem na 7A.Miałem kupić w Lidlu za chyba 75 pln-ów jakąś z gazetki, ale na szczęście poczytałem i kupiłem Ctek-a 5-kę(zdecydowała cena) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 nie łudź się, ze kupisz dobra ładowarkę za 50zł Ale co znaczy dobra? Bezawaryjna? Bo jeśli wyznacznikiem jakości ma być długość ładowania to nie jest to dla mnie parametr specjalnie istotny. Chodzi tylko o to, że jeśli wydam na akumulator 700 zł to chciałbym nim popływać z 8 lat. Jeśli ta ładowarka z linku gwarantuje mi to - to dla mnie jest dobra. Kompletnie się nie znam na tym wszystkim a np. wiem, że jeśli alternator nie doładuje aku w samochodzie to po roku aku do wymiany. Zaniepokojony więc pytam, czy ta ładowarka nie zrobi tego samego z akumulatorem żelowym wielokrotnego ładowania. To nawet nie chodzi o to czy mam kupić ten prostownik - bo już leży u mnie w szafie. Chodzi bardziej o to czy kupić jeszcze jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Istotne jest napięcie,jeśli Twój aku znosi U=14,7 V będzie ok. Niektóre zelówki można podpinać do 14,4 V max.Co trwałości no to faktycznie cudów się nie spodziewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Co trwałości no to faktycznie cudów się nie spodziewaj.Chodzi o aku czy ładowarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ładowarkę,nie wiem jaki masz aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Aku jeszcze nie mam. Lecz będzie to żelówka 60-80. Ostatecznie jestem w stanie kupić CTEK mxs 5, tylko czy jest taka potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie znam więc nie polecę choć kilka osób używa i chwali CTEK.Ja nie jestem zwolennikiem tych elektronicznych ładowarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ale ctek przyda ci sie i chocby do auta - funkcjs recond raz na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ale ctek przyda ci sie i chocby do auta - funkcjs recond raz na rokI dzięki temu będę mógł to kupić "na dwóch" (wspólnika znajdę). Ale to nadal ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Też posiadam ctek 7A i szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) ... Dwa razy mi dodało. Edytowane 25 Lutego 2015 przez karbusd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Panowie.Droższe ładowarki tj. np. ctek lub keepower mocniej dobijają aku do pełna. Wszystkie osiągają napięcie końcowe np.14,4V ale kończą ładowanie przy różnych prądach. Co z tego że ładowarka osiągnie napięcie 14,4V skoro z chwilą przejścia w tryb konserwujący płynął jeszcze prąd 1,5 A. Keepower który posiadam kończy ładowanie przy prądzie około 0,3A i nabija aku na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ale to doładowanie do pełna ma wpływ na żywotnośc akumulatora w dłuższym terminie? Czy tylko chodzi o lepsze naładowanie (i tym samym dłuższe pływanie na jednej baterii na przypuśćmy jednej wyprawie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Chodzi o to że jest naładowany do "pełna".W mojej zaś prąd spada do zera gdyż się wyrównują potencjały aku i ładowarki,a nie jest to przerywane przez elektronikę, czysta fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (...) czysta fizyka. Czysta... magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Chodzi tylko o to, że jeśli wydam na akumulator 700 zł to chciałbym nim popływać z 8 lat. Zazdroszczę Koledze wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 . Chodzi tylko o to, że jeśli wydam na akumulator 700 zł to chciałbym nim popływać z 8 lat. Aby taki wynik osiągnąć trzeba chuchać i dmuchać na aku. I tylko te z wyższych półek typu czerwona seria SBB polecam.Wolałbym kupić raz na 4 lata Zap Marine za połowę tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 A może będzie pływał 20 razy w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 A może będzie pływał 20 razy w roku? Ale dokładnie tak! Ja nie trollinguję. Większość czasu łowię z brzegu - nie mam zamiaru za każdym razem ciągnąć ponton nad rzekę. Większość moich wypraw to takie na 4 godziny. Ale kilkanaście razy w roku będę chciał popływać po obu stronach rzeki. Jeśli ktoś tylko trollinguje i to 60 razy w roku to zupełnie inna bajka. Tyle, że ja chcę ten aku na około 7 lat. Myślę, że to realne przy mojej częstotliwości. Obawy mam cały czas takie, że nawet gdybym pływał 3 razy do roku to ładując go wcześniej wspomnianą kiepską ładowarką wykończę go po sezonie. A tego chcę uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
SPIDERLING84
Witam, czy poniższa ładowarka jest odpowiednia do ładowania akumulatorów żelowych (silnik Minn Kota)?
http://allegro.pl/eufab-ladowarka-akumulatorow-6-12v-4a-prostownik-i5111812064.html
36 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi