Skocz do zawartości
  • 0

Czy taka ładowarka jest odpowiednia do aku żel?

SPIDERLING84

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, nie polecajcie EST-516 Stefpola jeśli się na tym nie znacie! W ten sposób na tym forum wpuszczono w maliny już wiele osób, w tym również mnie (większość nadal nie jest świadoma, że ma bubel i jak widać dalej ja zachwala i poleca). EST 516 ani nie jest automatyczna, ani nie ma 15A - jest do dupy i producent ewidentnie kłamie co do jej właściwości - o czym pisałem kiedyś tutaj - poszukajcie wątku "EST 516 - krytyka" czy coś w tym stylu.

Cteka nie znam, może jest bardzo dobry, ale również bardzo drogi (dla mnie to przerost formy nad treścią).

Ja wypróbowałem i polecam ładowarkę Yato YT-8303 jako najtańszą dobra ładowarkę. Jak ktoś chce mieć koniecznie funkcję odsiarczania to polecam Schumachera, są trochę droższe od Yato ale mają właściwie już wszystko co może być potrzebne w ładowarce, a nadal są sporo tańsze od Cteka.

I trzymajcie się z daleka od EST-516!

• 0

Nie przesadzaj. Do dupy nie jest. 5 lat ładowałem AGM-a SSB i pewnie dalej by służył gdybym go nie załatwił.

15 A nie udało mi się nigdy osiągnąć ale 12-13A tak.

Ma dobry serwis, kable i zaciski.

Minus jest taki, że po naładowaniu aku nie przechodzi w stan napięcia podtrzymującego tylko cały czas pompuje 14 V z haczykiem. 

Żeby nie było - mam EST i Yato YT-8303

• 0

Oczywiście da się nią ładować, ale:

- nie ładuje zgodnie z zaleceniami producentów (najpierw stały prąd, potem stałe napięcie), a producent podaje, że tak ładuje,

- nie wyciąga 15A,

- nie jest automatyczna, nie przechodzi w stan podtrzymania, a producent napisał, że przechodzi,

- dioda końcowej fazy ładowania działa bez sensu,

- chyba jeszcze coś było ale nie pamiętam.

Krótko mówiąc ładuje za wolno w stosunku do danych technicznych, trzeba ją pilnować, pozostawienie jej podłączonej na wiele dni skutkuje parowaniem elektrolitu i przeładowaniem.

No i kosztuje tyle co automatyczne ładowarki impulsowe.

Plus jest taki, że ma dużo miedzi i ma większą wartość od innych ładowarek podczas złomowania. ;)

• 0

To że jesteś anty Est to już ogólnie wiadomo w każdym wątku to podkreślasz.

Skoro  jesteś takim znawcą to porównaj kilka ładowarek podpierając się o charakterystyki czasowo-prądowe,rodzaje układów prostowniczych w nich użytych itd.Jak właściwie dobrać ładowarkę do danego aku?

Zamiast tego nadal opluwasz EST-a bo być może trafiłeś lipny egzemplarz ,albo nie wiesz nadal dlaczego nie wyciąga tych magicznych 15A ?

Sorki za zaśmiecanie tematu  ;)

Edytowane przez sebalos.77

• 0

(...) 

Skoro  jesteś takim znawcą to porównaj.... 

Ale błagam! Nie w tym wątku. Jest już wątek: "jaki prostownik do..." i myślę, że to odpowiedniejsze miejsce do polemik co dobre a co złe. Nie obraźcie się koledzy ale mnie o coś innego tutaj chodziło. 

• 0

To że jesteś anty Est to już ogólnie wiadomo w każdym wątku to podkreślasz.

Skoro  jesteś takim znawcą to porównaj kilka ładowarek podpierając się o charakterystyki czasowo-prądowe,rodzaje układów prostowniczych w nich użytych itd.Jak właściwie dobrać ładowarkę do danego aku?

Zamiast tego nadal opluwasz EST-a bo być może trafiłeś lipny egzemplarz ,albo nie wiesz nadal dlaczego nie wyciąga tych magicznych 15A ?

Sorki za zaśmiecanie tematu  ;)

Podkreślam to ilekroć widzę, że ktoś tą ładowarkę poleca innym nieświadomym osobom, bo wprowadza ich w błąd, tak jak zresztą robi to producent.

Nie trzeba wiedzieć jak działają podzespoły samochodu, żeby oczekiwać, że po wrzuceniu pierwszego biegu samochód pojedzie do przodu a nie do tyłu.

Podobnie nie trzeba znać się na podzespołach elektronicznych, żeby stwierdzić, że ładowarka nie ładuje stałym prądem, ładuje za małym prądem i nie przechodzi na napięcie podtrzymania. Guzik mnie obchodzi co ona ma w środku.

• 0

Witam, czy poniższa ładowarka jest odpowiednia do ładowania akumulatorów żelowych (silnik Minn Kota)? 

http://allegro.pl/eufab-ladowarka-akumulatorow-6-12v-4a-prostownik-i5111812064.html

Witam. Nie znam tej ładowarki ale z opis jej parametrów jest w zasadzie bliźniaczy do ładowarki jaką sprzedają w Lidlu.Taka ładowarka nie uszkodzi ładowanego nią akumulatora żelowego ale czas ładowania (z racji niezbyt dużego prądu ładowania -3,8 A) będzie spory. Jeżeli nie zależy Ci na czasie ładowania i będziesz miał dość mały aku np 60 -80Ah nada się, choć oczywiście są lepsze, tak jak koledzy wyżej pisali.
  Na plus ładowarki z Lidla w porównaniu ze wskazaną przez Ciebie przemawia to że ma ona 3 lata gwarancji i na rynku jest już dosyć dawno, a więc jest to produkt sprawdzony. Cena jest podobna.  
  • Like 1

• 0

Witam. Nie znam tej ładowarki ale z opis jej parametrów jest w zasadzie bliźniaczy do ładowarki jaką sprzedają w Lidlu.Taka ładowarka nie uszkodzi ładowanego nią akumulatora żelowego ale czas ładowania (z racji niezbyt dużego prądu ładowania -3,8 A) będzie spory. Jeżeli nie zależy Ci na czasie ładowania i będziesz miał dość mały aku np 60 -80Ah nada się, choć oczywiście są lepsze, tak jak koledzy wyżej pisali.
  Na plus ładowarki z Lidla w porównaniu ze wskazaną przez Ciebie przemawia to że ma ona 3 lata gwarancji i na rynku jest już dosyć dawno, a więc jest to produkt sprawdzony. Cena jest podobna.  

No i takiej odpowiedzi oczekiwałem. Temat wyczerpany. Pozdrawiam serdecznie.