SPIDERLING84 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Witam, czy poniższa ładowarka jest odpowiednia do ładowania akumulatorów żelowych (silnik Minn Kota)? http://allegro.pl/eufab-ladowarka-akumulatorow-6-12v-4a-prostownik-i5111812064.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Panowie, nie polecajcie EST-516 Stefpola jeśli się na tym nie znacie! W ten sposób na tym forum wpuszczono w maliny już wiele osób, w tym również mnie (większość nadal nie jest świadoma, że ma bubel i jak widać dalej ja zachwala i poleca). EST 516 ani nie jest automatyczna, ani nie ma 15A - jest do dupy i producent ewidentnie kłamie co do jej właściwości - o czym pisałem kiedyś tutaj - poszukajcie wątku "EST 516 - krytyka" czy coś w tym stylu. Cteka nie znam, może jest bardzo dobry, ale również bardzo drogi (dla mnie to przerost formy nad treścią).Ja wypróbowałem i polecam ładowarkę Yato YT-8303 jako najtańszą dobra ładowarkę. Jak ktoś chce mieć koniecznie funkcję odsiarczania to polecam Schumachera, są trochę droższe od Yato ale mają właściwie już wszystko co może być potrzebne w ładowarce, a nadal są sporo tańsze od Cteka. I trzymajcie się z daleka od EST-516! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Nie przesadzaj. Do dupy nie jest. 5 lat ładowałem AGM-a SSB i pewnie dalej by służył gdybym go nie załatwił.15 A nie udało mi się nigdy osiągnąć ale 12-13A tak.Ma dobry serwis, kable i zaciski.Minus jest taki, że po naładowaniu aku nie przechodzi w stan napięcia podtrzymującego tylko cały czas pompuje 14 V z haczykiem. Żeby nie było - mam EST i Yato YT-8303 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Ja mam też 4 sezon i nie narzekam, ładuje wszystko oprócz żelu i jest OK, fakt szkoda ze nie przechodzi w stan podtrzymania. Ja nic więcej nie oczekuję od prostownika.Czy polecam "tak" - spełnia moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Oczywiście da się nią ładować, ale:- nie ładuje zgodnie z zaleceniami producentów (najpierw stały prąd, potem stałe napięcie), a producent podaje, że tak ładuje,- nie wyciąga 15A,- nie jest automatyczna, nie przechodzi w stan podtrzymania, a producent napisał, że przechodzi,- dioda końcowej fazy ładowania działa bez sensu,- chyba jeszcze coś było ale nie pamiętam. Krótko mówiąc ładuje za wolno w stosunku do danych technicznych, trzeba ją pilnować, pozostawienie jej podłączonej na wiele dni skutkuje parowaniem elektrolitu i przeładowaniem.No i kosztuje tyle co automatyczne ładowarki impulsowe.Plus jest taki, że ma dużo miedzi i ma większą wartość od innych ładowarek podczas złomowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebalos.77 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) To że jesteś anty Est to już ogólnie wiadomo w każdym wątku to podkreślasz.Skoro jesteś takim znawcą to porównaj kilka ładowarek podpierając się o charakterystyki czasowo-prądowe,rodzaje układów prostowniczych w nich użytych itd.Jak właściwie dobrać ładowarkę do danego aku?Zamiast tego nadal opluwasz EST-a bo być może trafiłeś lipny egzemplarz ,albo nie wiesz nadal dlaczego nie wyciąga tych magicznych 15A ? Sorki za zaśmiecanie tematu Edytowane 26 Lutego 2015 przez sebalos.77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (...) Skoro jesteś takim znawcą to porównaj.... Ale błagam! Nie w tym wątku. Jest już wątek: "jaki prostownik do..." i myślę, że to odpowiedniejsze miejsce do polemik co dobre a co złe. Nie obraźcie się koledzy ale mnie o coś innego tutaj chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jeszcze ja bo nie wytrzymam. Cytuję "Minus jest taki, że po naładowaniu aku nie przechodzi w stan napięcia podtrzymującego tylko cały czas pompuje 14 V z haczykiem". Podstawowa funkcja która powinna posiadać ładowarka automatyczna, a tu jej nima...Totalna porażka.Odradzam stanowczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 To że jesteś anty Est to już ogólnie wiadomo w każdym wątku to podkreślasz.Skoro jesteś takim znawcą to porównaj kilka ładowarek podpierając się o charakterystyki czasowo-prądowe,rodzaje układów prostowniczych w nich użytych itd.Jak właściwie dobrać ładowarkę do danego aku?Zamiast tego nadal opluwasz EST-a bo być może trafiłeś lipny egzemplarz ,albo nie wiesz nadal dlaczego nie wyciąga tych magicznych 15A ? Sorki za zaśmiecanie tematu Podkreślam to ilekroć widzę, że ktoś tą ładowarkę poleca innym nieświadomym osobom, bo wprowadza ich w błąd, tak jak zresztą robi to producent.Nie trzeba wiedzieć jak działają podzespoły samochodu, żeby oczekiwać, że po wrzuceniu pierwszego biegu samochód pojedzie do przodu a nie do tyłu.Podobnie nie trzeba znać się na podzespołach elektronicznych, żeby stwierdzić, że ładowarka nie ładuje stałym prądem, ładuje za małym prądem i nie przechodzi na napięcie podtrzymania. Guzik mnie obchodzi co ona ma w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 davidekf Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Jak kilku kolegow polecam Ctek, moze i troche drogi ale zadowolenie pewne. U mnie laduje aku do autka, do przyczepy, do lodzi, do traktorka, praktycznie każdy inny. Uzywam 2 lata i mucha nie siada...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Witam, czy poniższa ładowarka jest odpowiednia do ładowania akumulatorów żelowych (silnik Minn Kota)? http://allegro.pl/eufab-ladowarka-akumulatorow-6-12v-4a-prostownik-i5111812064.html Witam. Nie znam tej ładowarki ale z opis jej parametrów jest w zasadzie bliźniaczy do ładowarki jaką sprzedają w Lidlu.Taka ładowarka nie uszkodzi ładowanego nią akumulatora żelowego ale czas ładowania (z racji niezbyt dużego prądu ładowania -3,8 A) będzie spory. Jeżeli nie zależy Ci na czasie ładowania i będziesz miał dość mały aku np 60 -80Ah nada się, choć oczywiście są lepsze, tak jak koledzy wyżej pisali. Na plus ładowarki z Lidla w porównaniu ze wskazaną przez Ciebie przemawia to że ma ona 3 lata gwarancji i na rynku jest już dosyć dawno, a więc jest to produkt sprawdzony. Cena jest podobna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SPIDERLING84 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Witam. Nie znam tej ładowarki ale z opis jej parametrów jest w zasadzie bliźniaczy do ładowarki jaką sprzedają w Lidlu.Taka ładowarka nie uszkodzi ładowanego nią akumulatora żelowego ale czas ładowania (z racji niezbyt dużego prądu ładowania -3,8 A) będzie spory. Jeżeli nie zależy Ci na czasie ładowania i będziesz miał dość mały aku np 60 -80Ah nada się, choć oczywiście są lepsze, tak jak koledzy wyżej pisali. Na plus ładowarki z Lidla w porównaniu ze wskazaną przez Ciebie przemawia to że ma ona 3 lata gwarancji i na rynku jest już dosyć dawno, a więc jest to produkt sprawdzony. Cena jest podobna. No i takiej odpowiedzi oczekiwałem. Temat wyczerpany. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
SPIDERLING84
Witam, czy poniższa ładowarka jest odpowiednia do ładowania akumulatorów żelowych (silnik Minn Kota)?
http://allegro.pl/eufab-ladowarka-akumulatorow-6-12v-4a-prostownik-i5111812064.html
36 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi