Marcin1 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Panowie może ktoś z Was miał do czynienia z tym wędziskiem?Wiem, że tanie itp, ale szukam czegoś na studencką kieszeń, a chciałbym wędkę i na jazie/klenie i na szczupaki/bolenie. Jeżeli ta wędeczka w jakimś stopniu spełnia swoją rolę opisaną przez producenta, to bym się skusił.Z góry dziękuję za jakiekolwiek komentarze Tu podaję link do stronki z opisem wędki:http://allegro.pl/areks-warrior-2-7m-2-szczytowki-5-15g-i-10-30g-i5101006166.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie rzucaj się na kijki, których nie możesz dotknąć. Opisy producentów, to straszna ściema. Deklarowane cw też niczego nie załatwia. Kijek 10-30g może spokojnie ogarniać łowienie okoni na 4g główkę i 5cm kopytko, ale niekoniecznie. Dragon zaniża CW, a np. Robinson zawyża. Kije z dwiema częściami szczytowymi nic nie dadzą, bo ładowanie przecież zaczyna się praktycznie z dolnika. Jeszcze gdyby ta druga była wklejką, to jakiś sens jest. Model z opisu z kilometra wali kłopotami. Jeszcze ta zangielszczona nazwa... "Areks Warrior". Ciężko pogodzić jazie i szczupaki, ale to się da zrobić jeśli dobierzemy rozsądne przynęty. Wędka tutaj potrzebna jest typu 2,7m i cw 3-20g (jeziora, leniwie płynące rzeki) lub 5-25g. Akcja najlepiej średnia, no może lekko idąca w fast. Żadne ultra szczytowo twarde kije, bo będą problemy z białorybem, ale kluska też nie może być, bo szczupaka nie przytniesz. Oczywiście odpadają Ci 1,5 woblerki ważące po 1g przy łowieniu kleni. Musisz je zastąpić np. Brykiem, Lil Bugiem, 2,8g Oczlikiem itd. Szczupaka jerkami też nie będziesz łowił, ale 10 cm Cannibal z główką 7g jak najbardziej (mój killer na regionalne szczupaki). Wąskie długie wahadełka na bolenia lub 7cm Thrille. Drobno pracujący ripper też wchodzi w grę. Dla siebie w minionym sezonie szukałem uniwersalnej wędki. Chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, więc musiał być to travel. No i mam Jaxona XT-Pro NG Royal 5-25g, który zamienił się w podstawowy mój kijek. Łowię nim Dorado Alaską 2,5cm na górskim odcinku Brdy oraz Meppsem nr 4 szczupaki na Chmielnikach. Żeby było zabawnie, to tym Dorado przerzucam Brdę na odcinku górskim bez większego problemu. Naprawdę da się kupić "uniwersalny" kijek, ale musimy zgodzić się na kompromisy. Ten Jaxon w dwuskładzie również jest i bardzo go polecam, chociaż musisz zapolować konkretnie, bo chodzą w różnych cenach. Wybierz zresztą cokolwiek poprawnie wykonanego, co leży Ci w ręce. Sklepy w Bydgoszczy są nieźle zaopatrzone, więc problemów nie powinno być. Nie wiem nawet ile masz ostatecznie do wydania, więc nic konkretnego nie umiem Ci polecić. Jeśli mniej więcej tyle, co w linku, to:- Daiwa Megaforce- Cormoran Black Master- Shimano Catana- Robinson Bluebird Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Temat do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi