kardi Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Świetna opcja Pawle!Możliwośc schowania do plecaka, gdy jest zbędny-bezcenna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Nowość - giętki, fajny do plecaka, niestety cena....http://www.flyfishingmasters.se/sk/take-tackle-stripping-basketCiekawe tylko czy jest śliski jak plastik,czy raczej gumowe wypustki nie będą hamowały wystrzeliwanej linki.Ale generalnie kierunek dobry.E na filmie widać że lata dobrze. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez Radek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Co ciekawe na stronie producenta jest tańszy, bo 59EU. https://taketackle.com/Super patent z odkładaniem kija w zagłębienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Używam obu wyłącznie w słonej wodzie Norwegii. Zielony twardy, wersja z elastycznym pasem. Może służyć jako siedzisko, 120 kg bez problemu. Tego używam od 2/3 lat. Czarny używam od około roku. Bezkonkurencyjny, pianka wbrew pozorom jest bardzo wytrzymała, elastyczna i co najważniejsze pływa. Klej nie puszcza itd. Jest też lżejszy od zielonego i o niebo lepiej dopasowuje się do ciała. I najważniejsze, ze względu na kształt nie nabiera wody. Wąsy lepiej trzymają linkę. Ale do zielonego mam sentyment.. Polecam oba, nie mam nic przeciwko home made version ale jednak te wydają mi się wygodniejsze. Poza tym można je dostać dużo taniej niż za oficjalne ceny w sklepach. Fotki z netu ale mogę zrobić swoich dokładniejsze jeśli komuś zależy. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez sebastian1983 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 A te wąsy białe z czego są zrobione i jak umocowane w tej piance?Jaka ich średnica i wysokość? Elastyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Co do wąsów to są w miarę elastyczne. Średnica myślę iż ok 3 mm. Mniej więcej coś w stylu rurek do much tubowych. Co do mocowania to z ciekawości wyciągnąłem jeden i w piance jest wytłoczony otwór w kształcie śruby z łebkiem, wąsy są podobnie zakończone i wciśnięte w te otwory. Trzymają się naprawdę mocno. Ale na tyle lekko iż można bez problemu je wymienić lub wsadzić nowy gdybyśmy jakiś zgubili np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Sebastian, a gdzie kupiłeś ten czarny? Jakiś link byś zapodał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Tzn ja kupiłem swój w lokalnym sklepie w NO gdzie mieszkam. Np tutaj można dostać.https://www.skittfiske.no/futurefly/184308/futurefly-coastal-stripping-basket-linekurv-i-foamNie wiem jak jest z dostępnością w PL. A co do oficjalnych cen koszyków to uważam iż żaden nie powinien kosztować więcej niż 100 zł gdyż resztę i tak się płaci za logo marki ha ha. A co do opisywanego przy zakupie radze zwrócić uwagę na kolor pasa. Ja mam czarny czyli niby nowsza wersja a nie zielony. Czarny jest zwyczajnie mocniejszy i sztywniejszy trochę. Zielony według mnie jest zbyt elastyczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Ten ok 260zł, bez kosztów wysyłki, sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 W lokalnym sklepie można kupić sporo taniej tzn w granicach powiedzmy 150-170 zł. Wiem że to nadal sporo ale według mnie wart swojej ceny. Myślę iż przy odrobinie wprawy i dostępie do podobnej pianki z którym mieszkającym w PL nie powinni mieć problemu można spróbować zrobić taki samemu.. ???? ja kupiłem oryginał w lokalnym sklepie. Szczerze polecam. Chociaż niedługo chyba przyjdzie czas na zmianę na coś innego... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Ja obecnie mam ten: https://www.hurch.pl/sklep/keeper-stripping-basket/ Ale taki piankowy do mnie mocno przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 W3dlug mnie patrząc na foto jedną z ważniejszych wad kosza Keeper jest niestety sztywny pas. Elastyczny moim zdaniem jest nieporównywalnie wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Sebastian. Jaka jest grubość tej pianki w Futurefly? 8-10mm?Jest to w miarę sztywne i "trzyma" kształt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Pianka jest w miarę sztywna. Nawet jak leży czymś przygnieciona przez dłuższy czas to po wyjęciu i lekkim ponaginaniu do pierwotnego kształtu do niego wraca. Co do grubości to nie wiem ale raczej tak ok 8-10 mm jak mówisz. Mogę zmierzyć jeśli Ci zależy dokładnie. Wstawie fotki z bliska to może lepiej będzie widać rodzaj pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Wstaw. Może spróbuje zrobić taka na próbę jak będę znał jej grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Na prośbę pewnego kolegi z forum więcej fotek, może komuś się przyda gdyby chciał zrobić wersję "home made". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Na prośbę pewnego kolegi z forum więcej fotek, może komuś się przyda gdyby chciał zrobić wersję "home made".Biorąc pod uwagę ceny grubych 10 mm , dobrych jakościowo pianek , to raczej nieopłacalne. https://www.tintadlaplastykow.pl/pianka-eva-10-mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Masz Pit pewność że są zrobione z EVA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Masz Pit pewność że są zrobione z EVA?wygląda na EVA. Pianka EVA to spieniony kopolimer etylenu i octanu winylu. Pianka EVA jest bardzo elastycznym porowatym tworzywem posiadającym doskonałe właściwości amortyzujące, ochronne, izolujące oraz ozdobne. Stosuję się ją w wielu produktach jak wykładziny, akcesoria sportowe oraz zabawki i akcesoria. Edytowane 8 Marca 2018 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Później wstawię fotki z bliska żeby było widać strukturę pianki bo aż takim ekspertem nie jestem żeby określić procentowy skład i gęstość na m3. Ale według mnie to coś właśnie w stylu EVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Później wstawię fotki z bliska żeby było widać strukturę pianki bo aż takim ekspertem nie jestem żeby określić procentowy skład i gęstość na m3. Ale według mnie to coś właśnie w stylu EVAGęstość , to im większa tym lepsza . Jest porowata jak EVA i inne właściwości by się zgadzały z Twoim opisem . Tylko na zdjęciach wygląda na więcej niż 10 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Większa gęstość to większy ciężar. EVA ma ta przewagę nad innymi że jest elastyczna czyli lepiej się układa. Ale czy w przypadku kosza jest to zaletą? Chyba powinien być dosyć sztywny czyli bardziej pianka polietylenowa, coś a'la karimata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Większa gęstość to większy ciężar. EVA ma ta przewagę nad innymi że jest elastyczna czyli lepiej się układa. Ale czy w przypadku kosza jest to zaletą? Chyba powinien być dosyć sztywny czyli bardziej pianka polietylenowa, coś a'la karimata.Karimaty robi się z poliuretanu , bo EVA ma słabe właściwości izolacji termicznej , a nie z przyczyny sztywności. Struktura zewnętrzna pianek poliuretanowych jest gładka , a te na zdjęciach mają wyraźnie strukturę porowatą , taką ma EVA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Masz racje ale każda mata z zewnątrz jest gładka, choćby była ze styropianu. Ważny jest przekrój. Poliuretan może być ok. Wydaje mi się, że właśnie pianka taka jak na karimaty powinna spełniać zadania kosza. Da się uformować, jest w miarę sztywna ale i podatna, i nie jest ciężka jak z gumy (kauczuku) czy EVA. Ja chyba spróbuje jednak z kauczukiem. https://www.bitmat.pl/Pianki-wygluszajace/Kauczuk-izolacyjny-369131925324050-mm-pianka-izolacyjna-bez-kleju_______ Edytowane 9 Marca 2018 przez trout master 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Zdjęcie z bliska. Co to jest nie wiem. Na bank nie chłonie wody. Jest bardzo lekki. Dosyć twardy jeśli chodzi o nacisk. Ale w miarę elastyczny jeśli chodzi o zginanie. Niestety nie mam wagi żeby to zważyć. Specjalnie dla Was zrobiłem test- przygniotłem krzesłem na noc żeby było i zdeformowane i przyciśnięte. Po kilkunastu minutach wróciło do pierwotnego kształtu wiec się nie odkształca na stałe ani nie deformuje. Więc chyba jednak coś bardziej w stylu karimaty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi