Skocz do zawartości

Cykada-na rybę czy na wędkarza?

rocky

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa lata temu klenie brały na cykady jak szalone (wielokrotnie sprawdziłem, że brały dużo lepiej niż na woblery - w pewnym określonym miejscu oczywiście).

W tym roku zupełna klapa!!!

Cykady sprawdziły się w tym roku przy namierzaniu dużych okoni... ale namierzone brały równie dobrze na jiga z twisterem.

Prowadzę ją jigując w toni lub z opuszczaniem na dno... opuszczanie na dno jest tyle skuteczne co kosztowne :wacko:

Jigowanie będzie odpowiadało wszystkim kombinatorom, którzy lubią miękkie przynęty!

Na Twoje Marku cykady jescze nie połowiliśmy (jedynie pojedyńcze sztuki) rzuć, jeśli możesz kilka wskazówek!?

Pozdrawiam

kuzyn

W kwestii cykad to testowałem na jednym jeziorze w Zachodniopomorskim. Jezioro wtedy obfitowało w dorodne okonie. Wyniki miałem bardzo mizerne. Łowiłem na cykady w różnych kolorach max. 7g, prowadziłem w rożny sposób. Ale nie wiem, pewnie coś robiłem nie tak. Koledzy - przynajmniej niektórzy - osiągneli niezłe wyniki. Wydaje mi się, że ta przynęta jest bardzo wymagająca. Trzeba chyba podpatrzeć jak to robią inni.

Według mnie skuteczność cykady w dużej mierze zależy od umiejętności nastrojenia jej. Bez tego cykada zamiast wabić, płoszy. Rozrzut drgań cykady jest zbyt duży aby to ignorować. Pomimo tego są okresy kiedy na cykadę nic nie bierze. Pokutycki np. łowi na nie sporo sandaczy. Ja raz dostałem od niego mikroskopijnej wielkości model i na napływie ostrogi zrobiłem zaczep. Przedzierałem się do niego dobre 10 min i jak byłem blisko, zaczep ruszył. Ryba zrobiła 30 m i spadła. Generalnie to przynęta predysponowana do obławiania głębokich dołków gdzie inne przynęty z trudem docierają. To samo dotyczy łowienia sumów ale tu wymagana jest dużo szersza aukcja. Z boleniami nigdy nic nie było proste i dotyczy to cykady x 2. Kiedyś widziałem jak Pokutycki łowił na przykosie bolenia za boleniem a innym razem próbował na nie mniej rybnej przykosie coś złowić ale bolki kompletnie ignorowały cykadę. Reagowały tylko na ślizgające się po powierzchni przynęty a tego cykada nie potrafi. Uważam, że cykada bardziej nadaje się do łowienia bolenie z dna niż powierzchni. Mam zamiar dać jej jeszcze szanse ale wymagać to będzie zrobienia odpowiedniego modelu bardziej przystosowanego do boleni. Potem trzeba będzie to porównać z innymi przynętami a zwłaszcza z Thrillem bo to przynęta na podobne okazje. Została jeszcze brzana. Z tą jak wiadomo różnie bywa, ale cykada spełnia warunki dobrej przynęty na brzany, pod warunkiem łowienia na żwirowym dnie. Malutkie modele nawet w szybkim nurcie ryja po dnie drgając prowokacyjnie uniesionym tyłkiem. Taka pozycja jak wiecie zawsze działa :mellow: Reasumując, trzeba mieć cykade w pudełku i dawać jej często 15 min na wykazanie się. To chyba najrozsądniejsza opcja.

Robercie, zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości tematu. Cykada ma niewątpliwą zaletę, jest bardzo tania i łatwa w wykonaniu. Można więc je rwać (mowa o samoróbkach) do woli. Pod koniec ubiegłego sezonu zacząłem szersze testy, niestety czasu (i ryb) nie starczyło ale początki wypadły obiecująco. Jest jedna szczególna- bardzo przydatna w łowieniu na rzekach i w kanałach- cecha, która podoba mi się w cykadzie, a jest bardzo trudna w uzyskaniu przy zastosowaniu innych przynęt. Ten rok chcę w znacznej mierze poświęcić ku czci cykady, z nastawieniem na sandacze i bolenie. W przypadku tych drugich będę z pewnością miał niejednokrotnie okazję porównania skuteczności cykad do innych przynęt. O wynikach testów oczywiście poinformuję.

zamkee moje cykadki nigdu nie mialy wypuklego skrzydelka - nie wydaje mi sie by to bylo im szczegolnie do pracy potrzebne. zabaweczki Marka Pokutyckiego rowniez maja proste skrzydlo...

PS ty sie nie zastanawiaj tylko bierz sie do roboty... :mellow:

zamkee moje cykadki nigdu nie mialy wypuklego skrzydelka - nie wydaje mi sie by to bylo im szczegolnie do pracy potrzebne. zabaweczki Marka Pokutyckiego rowniez maja proste skrzydlo...

PS ty sie nie zastanawiaj tylko bierz sie do roboty... :mellow:

A no od dawna mam zamiar zrobić cykadkę i dobrze że ten temat wypłynął.Widzisz Mifku mam cykady ale wszystkie maja wypukłe skrzydełko.Próbowałem nimi kiedyś nawet łowić ale strasznie odchodza na boki - prawdopodobnie przez tę wypukłość.Cykady sa wyrobem jakiegoś rzemieślnika z Francji może u nich taka moda ??

@zamker

Odsyłam do lektury artykułów kolegi Sławomira Szuszkiewicza (łowi na cykady głównie pstrągi) w Wędkarzu Polskim - dobre teksty dotyczące połowu na cykady. Autor jest również producentem najłowniejszych (na moich terenach) cykad jakie posiadałem.

Myślę, że cykada dobrze zastąpi obrotówkę tym którzy lubią mocne wibracje bez skręcania linki.

Jeżeli masz za dużo boleniówek możemy się wymienić :D

Pozdrawiam

kuzyn

(...) Malutkie modele nawet w szybkim nurcie ryja po dnie drgając prowokacyjnie uniesionym tyłkiem. Taka pozycja jak wiecie zawsze działa :mellow: (...)

Tak prowadziłem!!! Miałem efekty!!! ...i nie wiedziałem dlaczego!!! Dzięki za to soczyste wyjaśnienie!!! :lol:

Co jak co, ale to działa... a mówili, że tylko na naczelne :D

W 1999 r też napisałem mały tekst na temat cykady. Podałem tam pomysł na alternatywne zbrojenie tej przynęty. Polega to na wlutowaniu pojedynczego haczyka skierowanego w górę. Zmniejsza to ilość zaczepów. Ponieważ brak kotwiczki ożywi prace przynęty można to zrekompensować dodaniem ozdóbek na ogonie. Może to być skrzydeło od małej obrotówki, silikonowy ogonek, twister, albo dekoracje z pór. Ilością i długością dekoracji można regulować drgania.

Kilka boleni z dna na to padło. Nie jest to optymalny wariant na te ryby. Ja bym zmienił kształt korpusu na mniej podgięty i spróbowałbym przesunąć nieco do tył obciążenie. Chodzi o to aby cykada drgała szybko ale nie stawiała tak dużego oporu.

@Robert

Jak Ci się to sprawdziło!? Ogon knightopodobny... to na bolki!? Smaczek też wykonywał takie hybrydy z twisterami i coś tam chyba pojmał!

To może być niezłe... ale żeby cena była odpowiednia kraj wykonania musiałby być inny http://imakatsu.co.jp/products/pro_a011.html

@Zamker jeśli chciałbyś nad tym popracować ściągnąłbym sampla B)

Akurat do łowienia boleni z dna potrzebowałem przynęty z mocną falą. Łowienie z wierzchu to inna bajka, wymagania wzrastają wielokrotnie. Myślę, że spokojnie można zrobić z tego dobra boleniówke. Pic będzie tkwił w rozłożeniu obciążenia i kształcie. Popracuje nad takim czymś niebawem, chociaż produkt finalny może być sporym odejściem od idei cykady.