Skocz do zawartości

Wklejać stery czy nie ?:)

Rekomendowane odpowiedzi

Wytworzyłem serie takich 9cm cudaków.

W fazie wcześniejszej, testowej, woblerki pracowały ze sterem.

Praca drobne lusterko przy prowadzeniu i w opadzie.

Po zalaniu szczeliny między połówkami testowe nacięcie na ster zniknęło i coś mnie podkusiło żeby sprawdzić jak wobek pracuję.

Wyszło coś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=j99VsUPjTGU&feature=youtu.be

Mam nadzieję że coś widać, bo jakość komórkowa ;)

Pytanie brzmi: Wklejać stery czy nie :) Będzie to to pracować poza wanną ? :)

Moje doświadczenie z bezsterowcami jest żadne stąd to, być może głupie pytanie :)

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Każdy wędkujący może mieć inne oczekiwania, ale ja biorąc pod uwagę moje potrzeby spinningisty mówię zdecydowane: WKLEJAĆ!

ps. Niektórzy mogą powiedzieć, że "testy w wannie, to żadne testy" lub "idź nad wodę - jezioro, rzekę...". Owszem - wanna, to nie jest to samo, ale sam tak testuję i większość (prawie wszystko) co testuję w wannie zachowuje się identycznie nad wodą (niektóre przynęty wymagają dłuższego odcinka do prowadzenia lub głębszej wody)... Napisałeś, że wobler ze sterem ma pracę - "drobne lusterko przy prowadzeniu i w opadzie"... - Dla mnie "pysznie" i nic bym nie zmieniał.... Pozdrawiam! Wiesiu

• Like 1

Witam. Zostaw bez steru, wykończ polakieruj i testuj na bolkach (i nie tylko) bliżej wiosny  :P . Tym bardziej, że masz sterowce, więc to będzie coś nowego. Możesz jeszcze obciążyć dodtakowo środkową kotwicę, ale nie zawsze daje to lepszy efekt. 

Przede wszystkim to go uzbrój , co by nie mówić o testach to w wannie bez uzbrojenia dowiesz się niewiele , a bywa że cię to nawet zmyli .

Woblerki miały już kolce :) Kotwy 6  - VMC praktycznie bez zmian, Owner troszku gasi.( a może się czepiam ;)... )

Wstawiłem filmik bez kotwic bo woblerki pracują ciut agresywniej i coś może lepiej widać w tej komórkowej pikselozie.

Jeszcze ktoś coś ?:)

Wobler bezsterowy w rzece może zachowywać się zupełnie inaczej niż w wannie. Wiele razy się o tym przekonałem, więc lepiej byłoby sprawdzić go nad wodą uzbrojonego w kotwice.

No właśnie tego się obawiam stąd moje pytanie.

Cóż wobków jest 8 sztuk. Pójdzie pół na pół zgodnie z radą @Szymon3069 ;) :)))))  i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz :)

Żaden wobler nie powinien być testowany w wannie ,zawsze w rzece i zawsze z kotwicami :-).

Przeszlifuj dobrze rowki na ster ,zalakieruj i dobierz stery ,zrób tak żeby wchodziły na wcisk ,tym sposobem będziesz mógł sobie łowić bez sterów lub ZZZZZ.,......:-)

Edytowane przez Kielo
  • Like 3

Żaden wobler nie powinien być testowany w wannie ,zawsze w rzece i zawsze z kotwicami :-).

O ile z kotwicami to nie problem,to do najblizszej rzeki mam jakies 300 km,dookoloa tylko same jeziora, a na bardzo wolnoplynacym niewielkim kanale,da rade :) .

Ja mam takie zdanie że każdy nawet do łowienia w wodzie stojącej powinien być testowany w odcinku rzeki o jednostajnym ,równym uciągu ,dlatego że tam właśnie można bardzo dobrze zauważyć drobne niuanse w pracy ,które też będą skuteczne w wodzie stojącej.

Wyjątkiem było by robienie woblerów tylko i wyłącznie pod wodę stojącą ,wtedy można kombinować mocno z przesterowaniem pracy pod różne zadania ,ryby ,miejsca ,dopasowywać do ciągle zmieniających się upodobań zależnych od wielu czynników nawet na przestrzeni lat :-).

Edytowane przez Kielo