mazur.t Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Wytworzyłem serie takich 9cm cudaków.W fazie wcześniejszej, testowej, woblerki pracowały ze sterem.Praca drobne lusterko przy prowadzeniu i w opadzie. Po zalaniu szczeliny między połówkami testowe nacięcie na ster zniknęło i coś mnie podkusiło żeby sprawdzić jak wobek pracuję.Wyszło coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=j99VsUPjTGU&feature=youtu.be Mam nadzieję że coś widać, bo jakość komórkowa Pytanie brzmi: Wklejać stery czy nie Będzie to to pracować poza wanną ? Moje doświadczenie z bezsterowcami jest żadne stąd to, być może głupie pytanie Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 ja bym tym poszedl cos oblawiac, mimo ze do mnie bardziej przemawialby sterowiec to i tak fajna kolebka na boki w nim wyszla. Nie pytaj na forum tylko pociskaj nad wode i zapytaj rybków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Pociska najwcześniej za jakiś tydzień półtora ... ale masz rację że tylko rzeka to na 100% zweryfikuję Ze sterem na pewno pracował by stabilniej, tylko ze stabilnych lusterkujących wobków mam od p.... i trochę Kusi mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Każdy wędkujący może mieć inne oczekiwania, ale ja biorąc pod uwagę moje potrzeby spinningisty mówię zdecydowane: WKLEJAĆ!ps. Niektórzy mogą powiedzieć, że "testy w wannie, to żadne testy" lub "idź nad wodę - jezioro, rzekę...". Owszem - wanna, to nie jest to samo, ale sam tak testuję i większość (prawie wszystko) co testuję w wannie zachowuje się identycznie nad wodą (niektóre przynęty wymagają dłuższego odcinka do prowadzenia lub głębszej wody)... Napisałeś, że wobler ze sterem ma pracę - "drobne lusterko przy prowadzeniu i w opadzie"... - Dla mnie "pysznie" i nic bym nie zmieniał.... Pozdrawiam! Wiesiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Witam. Zostaw bez steru, wykończ polakieruj i testuj na bolkach (i nie tylko) bliżej wiosny . Tym bardziej, że masz sterowce, więc to będzie coś nowego. Możesz jeszcze obciążyć dodtakowo środkową kotwicę, ale nie zawsze daje to lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) do połowy wklej ster a do drugiej połowy nie wklejaj a reszta wyjdzie w praniu Albo zaryzykuj i nie wklejaj Edytowane 26 Lutego 2015 przez Szymon3069 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Przede wszystkim to go uzbrój , co by nie mówić o testach to w wannie bez uzbrojenia dowiesz się niewiele , a bywa że cię to nawet zmyli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Na bolenie luxus wobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Przede wszystkim to go uzbrój , co by nie mówić o testach to w wannie bez uzbrojenia dowiesz się niewiele , a bywa że cię to nawet zmyli .Woblerki miały już kolce Kotwy 6 - VMC praktycznie bez zmian, Owner troszku gasi.( a może się czepiam ... )Wstawiłem filmik bez kotwic bo woblerki pracują ciut agresywniej i coś może lepiej widać w tej komórkowej pikselozie. Jeszcze ktoś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 do połowy wklej ster a do drugiej połowy nie wklejaj a reszta wyjdzie w praniu kolega chyba najlepiej Ci podpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazurak Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Wobler bezsterowy w rzece może zachowywać się zupełnie inaczej niż w wannie. Wiele razy się o tym przekonałem, więc lepiej byłoby sprawdzić go nad wodą uzbrojonego w kotwice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Wobler bezsterowy w rzece może zachowywać się zupełnie inaczej niż w wannie. Wiele razy się o tym przekonałem, więc lepiej byłoby sprawdzić go nad wodą uzbrojonego w kotwice. No właśnie tego się obawiam stąd moje pytanie.Cóż wobków jest 8 sztuk. Pójdzie pół na pół zgodnie z radą @Szymon3069 )))) i zobaczymy co z tego wyjdzie.Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 On jest bez kotwic? ;Tylko testy w nurcie z kotwicami dadzą Tobie najlepszą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Żaden wobler nie powinien być testowany w wannie ,zawsze w rzece i zawsze z kotwicami :-).Przeszlifuj dobrze rowki na ster ,zalakieruj i dobierz stery ,zrób tak żeby wchodziły na wcisk ,tym sposobem będziesz mógł sobie łowić bez sterów lub ZZZZZ.,......:-) Edytowane 28 Lutego 2015 przez Kielo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Niby nie powinien... ale i tak co drugi do wanny wrzuci tak tylko zerknąć Wobki dostały alu na boczki, dwie warstwy lakieru na to...... i niestety muszą poczekać z kąpiel w rzece do przyszłego tygodnia Ołów w kieszeń, stery w strunówke i walczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Żaden wobler nie powinien być testowany w wannie ,zawsze w rzece i zawsze z kotwicami :-). O ile z kotwicami to nie problem,to do najblizszej rzeki mam jakies 300 km,dookoloa tylko same jeziora, a na bardzo wolnoplynacym niewielkim kanale,da rade . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Ja mam takie zdanie że każdy nawet do łowienia w wodzie stojącej powinien być testowany w odcinku rzeki o jednostajnym ,równym uciągu ,dlatego że tam właśnie można bardzo dobrze zauważyć drobne niuanse w pracy ,które też będą skuteczne w wodzie stojącej.Wyjątkiem było by robienie woblerów tylko i wyłącznie pod wodę stojącą ,wtedy można kombinować mocno z przesterowaniem pracy pod różne zadania ,ryby ,miejsca ,dopasowywać do ciągle zmieniających się upodobań zależnych od wielu czynników nawet na przestrzeni lat :-). Edytowane 2 Marca 2015 przez Kielo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi