Skocz do zawartości

przekręcona stopka kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio na rybach zdarzyło mi się dość mocno wylądować na 4 literach i niestety poszła cała korbka od kołowrotka i stopka przekręciła się o kilkadziesiąt stopni. Obudowa jest podobno z kompozytu fg-hgn, cokolwiek by to miało znaczyć :D I teraz pytanko, ja tą stopke z powrotem przekręcić? Podgrzać jakoś, jak nie młotkiem to pałką?

• Like 1

Jak to przekręciła się? Z plasteliny jest? 

Zdarzyło mi się takie coś w tym  Quick-u.  Kierunek ruchu zaznaczyłem strzałką ale jakby się uparł, pewnie i w bok by się odgiął.

post-45714-0-99600200-1425110755_thumb.jpg

Odlew nie jest aż tak "twardy" na jaki wygląda 

Edytowane przez popper

Zdarzyło mi się takie coś w tym  Quick-u.  Kierunek ruchu zaznaczyłem strzałką ale jakby się uparł, pewnie i w bok by się odgiął.

attachicon.gifInne 002.jpg

Odlew nie jest aż tak "twardy" na jaki wygląda 

Pewnie stop zawiera mniej "dur", a więcej "zwykłego aluminium"...

Zaraz Stelkę 98 zamontuję w imadło i zobaczę czy się przekręci ;) . To też przecież aluminium.

Taaaa, sprawdź, sprawdź...

Może byc podobnie jak z leciutko tylko nadepniętym rotorem od emblema, prztyk i do smietniczka...

Może byc podobnie jak z leciutko tylko nadepniętym rotorem od emblema, prztyk i do smietniczka...

Próbować naprostować można,nic do stracenia. 

Stopy aluminium maja to do siebie że w momencie odkształcenia zmienia się struktura cząsteczkowa materiału i powrót do poprzednich prawidłowych ustawień jest bardzo ryzykowny.Najczęściej następuję to co napisał Tomek Zorro. Pstryk i do śmietniczka.

Miałem takich pokrzywionych trochę,ale tylko jeden albo dwa wytrzymały próbę prostowania.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Pytanie czy to stara Arctica z amelinium czy może z plastiku który wprowadził w tych kołowrotkach w swojej ofercie Dragon. Aż mi się wierzyć nie chce, że amelinium można tak przekręcić bo prędzej by pękło już przy upadku.

EDIT doczytałem pierwszego posta - czyli jednak plastik w wersji Dragonowskiej.

Edytowane przez Pawgas

Panowie,nabijacie się,a ja kupiłem kiedyś Stellę 2500 F używkę i jakoś tak dziwnie mi się kołowrotek "układał" w uchwycie,jak go obejrzałem,to stwierdziłem podobny efekt skręcenia stopki,choć oczywiście w dużo mniejszej skali,w niczym to nie przeszkadza,bo kręcioł ogólnie w bardzo dobrym stanie,ale jednak i japońskie duramelinium da się przekręcić :P .

No dobra, trele-morele ale skoro ta konkretnie maszyna jest z jakiegoś plastiku, to chyba najlepiej będzie wsadzić stopkę do jakiegoś gara z wrzątkiem, poczekać troszkę, aż się "materia" mocno orzeje i delikatnie prostować...

Jak już, ewentualnie, dojdzie do formy, to pod zimną wodę i może będzie git.