Skocz do zawartości
  • 0

Co robię nie tak??? Okonie ... przynęta metoda gdzie i kiedy .

Kempa

Pytanie

Witam

Nigdy nie łowiłem okoni i jakoś mnie nie ciągnęło ale ostatnio z braku drapieżników bez okresu ochronnego i pogody iście wiosennej zainteresowałem się nimi. Zacząłem od troka ciężarek od ok 5g do 12 wszelkiej maści paprochy i nic wiec morze sprzęt nie ten (uniwersalny spining z cw 10-30g) nie był dobrym pomysłem. Kupiłem wędeczkę Mikado Diamond Spin 240 cw do 10g i nanofila 0,04 parę kopyt relaksa i mansa ok 5cm i najmniejsze jakie dostałem 2,5cm, główki do tego od 1g do 7,5g i nic. Więc kolejny pomysł (bo kręcę muchy flyfishing) KOGUTY. Ukręciłem na główkach 7 i 5g do kopyt 5cm (nie wiem jaki maja numerek)i kilka na główkach 1,5 i 3g na główkach do paprochów i co ani jednego okonka.

Ciągle szczupaki biorą a dzisiaj to dwa sandacze nawet zaatakowały (jeden 70cm i ok 3kg wagi na wedke cw 10g :) a ja chce tylko okonki połapać.

Woda to kanał portowy odry głębokość nie wiem ale napewno nie wielka ok 2m wiem ze są tam okonie bo łapią je na spławiki i grunt.

a i dołączam fotkę moich pierwszych kogutów co sądzicie o nich i o wędce jaką kupiłem (to mój pierwszy Ultra light spin i jestem zawiedziony że nie czuję opadu czy to normalne przy tej wadze czy wedeczka nie bardzo?)

Co radzicie

post-57332-0-31220800-1425071578_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To masz fajnie kolego,bo u mnie na przełomie maja i czerwca króluje wirujący ogonek,a w lipcu okonie nie chcą go nawet powąchać.

Gumy keitecha zna chyba każdy,- w niektórych rejonach okonie przestały na nie reagować,na szczęście w moich okolicach im smakują.

Edytowane przez cyprys19

• 0

W moich stronach na początku sezonu królują twisterki w kolorach motoroil, herbata z pieprzem itp, Grunt,żeby były kolory stonowane. Kiedy przychodzi czerwiec-lipiec, najlepszymi przynętami na moich wodach są jaskółki. Okonie ganiają wylęg a wtedy kolor im nie przeszkadza, liczy sie praca uciekającej przynęty. Im później tym bardziej wzrasta rozmiar przynęty. Wtedy zakładam Keitechy,nawet 10-12cm i próbuję wolnego opadu. Późna jesień i początek zimy to DS i delikatne podrygi na dość dużych głębokościach. Nie trzymam się sztywno schematu, bo niejednokrotnie okazało się,że odstępstwa powodują tzw "otworzenie się" wody... Z moich obserwacji wynika,że każdy rok na danej wodzie jest inny. Okonie często uczą mnie pokory.Wiem,że nie starczy mi życia,żeby opracować w 100% działający schemat, pozwalający mi regularnie i rozmyślnie łowić duże okonie wszędzie i zawsze.

• Like 4

• 0

Witam tak jak napisał kolega Patzaw26 jest to temat rzeka, bo na każdej wodzie okonie zachowują się trochę inaczej  na inne przynęty reagują. Na początku sezonu podstawową przynęta są małe twistery. Potem bardzo fajnie okonie reagowały na wirówki Aglia Mepps w rozmiarach 1-2. A w okresie od czerwca do września dobrą przynętą były  kenarty dynamic i winner w rozmiarach 4,5-5,5 cm. A wraz z nadejściem jesieni dobrze sprawdzały mi się gumy LunkerCity 3 calowe w kolorach stonowanych. Ale i tak  wszystko zależy od wiary wędkarza w przynętę oraz od tego jak wędkarz ją poprowadzi;-) 

• Like 1

• 0

Witajcie.

Ja swoją skrzynkę Plano i kilka mniejszych pudełek zapełniłem różnego rodzaju i maści gumami, woblerami i innymi bzdetami co ponoć łowić miały.

Pewnego razu wchodzę do zaprzyjaźnionego sklepu wędkarskiego, właściciel zły jak cholera ... Zdzichu co Ci?

Gość mówi, że klient zamówił gumki Mannsa - ilość dość dużą i ślad po nim zaginął - pytam jakie - a on takie ...

f-mann-s-predator-8cm-zolty-czarny-grzbi

Odsprzedaj - nie ma sprawy.

No i ....

Na co mi te pełne skrzynie jak można na to ustrojstwo łowić klocki +- 40 cm :) .

W tym roku obiecałem sobie że na łódkę zabiorę TYLKO te pierwsze i jeszcze te, 3183147.jpg

Dziesięciolecia doświadczeń wędkarskich u mnie, na mojej wodzie sprowadziły się do dwóch gumek ...

Edytowane przez bayrt
  • Like 3

• 0

BAYRT

Dziesięciolecia doświadczeń wędkarskich u mnie, na mojej wodzie sprowadziły się do dwóch gumek ..."

U mnie jest trochę inaczej - przynęta,która jest rewelacją jednego dnia,następnego jest zupełnie ignorowana.Może nie sama przynęta,jak kolor

Wirówki  Mepps w rozmiarach 1-2 barwa fluo oraz tygrysek. 

Mój kolega opędza cały sezon sliderem 7 i meppsem 2 black fury-stwierdził,że nic więcej do szczęścia mu nie potrzeba...

• Like 1

• 0

Dlatego napisałem "u mnie, na mojej wodzie.."

Dodam jeszcze, że okonie w sąsiednim jeziorze prawie wcale na te dwie gumki nie reagują.

Każda woda to inna kraina. Wiem to jednak też ze swojej skóry :).

A kolega Twój ma podobnie jak ja :D

Edytowane przez bayrt
  • Like 1

• 0

BAYRT

Dziesięciolecia doświadczeń wędkarskich u mnie, na mojej wodzie sprowadziły się do dwóch gumek ..."

U mnie jest trochę inaczej - przynęta,która jest rewelacją jednego dnia,następnego jest zupełnie ignorowana.Może nie sama przynęta,jak kolor

Mój kolega opędza cały sezon sliderem 7 i meppsem 2 black fury-stwierdził,że nic więcej do szczęścia mu nie potrzeba...

Black fury ciągle skuteczny,juz pewnie ze 25 lat u mnie...
  • Like 2

• 0

Black fury nigdy się nie starzeje i zawsze jest skuteczny ;-) Ja mam jeszcze jednego killera w postaci Mepps Syclops, wahadłówka, która ma bardzo leniwą pracę, ale ryby ją kochają .

Tez mam dwa sycklopsy w pudełku,nie łapie na nie ale prace ma fajna.U Ciebie pewnie łapie szczupaki sądząc po rozmiarach,na bolki tez pewnie by się sprawdził?
  • Like 1

• 0

Witam u mnie okonki dobrze biorą na gumy V-lures reno killer 5cm i hitman 5cm ,latem na kolory białe,perłowe i fluo  a jesień to brąz,fiolet i czarny.Dobre są też czasem wirówki mepps 1-2 ,keitech też bywa niezastąpiony.Łowisko to Warta i niewielkie zaporówki.

• Like 1

• 0

Witaaamm , ja często stosuję twistery i to nawet cały rok od 5 cm w górę i zawsze się trafiają jakieś okonki nawet taki okoń 15 cm potrafi zassać twisterka 7 cm twister bardzo tani i bardzo dobry mój standard na który zawsze łowię i który zawsze rozpoczyna biczowanie wody to 5 cm perłowy na główce 3 - 6 gram zależy od głębkości łowiska a jak nie skutkuję guma to wtedy obrotówka mepsa nr 1 zawsze coś wyciągnie :)

• Like 1

• 0

U mnie ostatnio sprawdza się gumka w stylu WD Larwa tylko ukraińskiej produkcji. Gumka ma 7cm i jest z pływającego silikonu. Do tego czeburaszka, hak Owner'a S-59 (szerokie oczko) i szoruje dno, co jakiś czas delikatnie podbijając. Brania delikatne, ale gdy na nic nie reagują potrafi zdziałać cuda.

• Like 1