Skocz do zawartości
  • 0

Co robię nie tak??? Okonie ... przynęta metoda gdzie i kiedy .

Kempa

Pytanie

Witam

Nigdy nie łowiłem okoni i jakoś mnie nie ciągnęło ale ostatnio z braku drapieżników bez okresu ochronnego i pogody iście wiosennej zainteresowałem się nimi. Zacząłem od troka ciężarek od ok 5g do 12 wszelkiej maści paprochy i nic wiec morze sprzęt nie ten (uniwersalny spining z cw 10-30g) nie był dobrym pomysłem. Kupiłem wędeczkę Mikado Diamond Spin 240 cw do 10g i nanofila 0,04 parę kopyt relaksa i mansa ok 5cm i najmniejsze jakie dostałem 2,5cm, główki do tego od 1g do 7,5g i nic. Więc kolejny pomysł (bo kręcę muchy flyfishing) KOGUTY. Ukręciłem na główkach 7 i 5g do kopyt 5cm (nie wiem jaki maja numerek)i kilka na główkach 1,5 i 3g na główkach do paprochów i co ani jednego okonka.

Ciągle szczupaki biorą a dzisiaj to dwa sandacze nawet zaatakowały (jeden 70cm i ok 3kg wagi na wedke cw 10g :) a ja chce tylko okonki połapać.

Woda to kanał portowy odry głębokość nie wiem ale napewno nie wielka ok 2m wiem ze są tam okonie bo łapią je na spławiki i grunt.

a i dołączam fotkę moich pierwszych kogutów co sądzicie o nich i o wędce jaką kupiłem (to mój pierwszy Ultra light spin i jestem zawiedziony że nie czuję opadu czy to normalne przy tej wadze czy wedeczka nie bardzo?)

Co radzicie

post-57332-0-31220800-1425071578_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie ostatnio sprawdza się gumka w stylu WD Larwa tylko ukraińskiej produkcji. Gumka ma 7cm i jest z pływającego silikonu. Do tego czeburaszka, hak Owner'a S-59 (szerokie oczko) i szoruje dno, co jakiś czas delikatnie podbijając. Brania delikatne, ale gdy na nic nie reagują potrafi zdziałać cuda.

Daj foto tej gumki :)

• Like 1

• 0

Jeśli chodzi o te larwy to polecam użytkownika na allegro "zgibo_pl",  np tutaj 7cm - http://allegro.pl/twister-plywajacy-gumy-zapachowe-robak-7szt-7cm-i6063218387.html

To nie żadna reklama, po prostu sam ostatnio kupiłem i jestem zadowolony. Kupowałem też 5cm, aktualnie nie widzę na Allegro.

Nizioł to główka 5g?

• Like 1

• 0

Oglądałem coś podobnego na Targach w akwariowej akcji . Na czeburaszce prezentowało się fantastycznie . Konieczna pełna animacja przynęty , jej zachowanie pod wodą leży naprawdę w rękach wędkarza . Ale efekty są rewelacyjne - przynajmniej "na oko". Resztę pewnie rybki dopowiedzą  :)http://crazy-fish.pl/index.php?menu=polaris

• Like 1

• 0

Del Toro, korzystałeś z tego dziwoląga? Jesli tak to skrobnij jak Tobie się sprawdzało. Ja korzystałem z tego tylko na 2 zbiornikach. Ciekawi mnie czy na innych też się sprawdza.

Nie z akurat z tego, ale z podobnych robakow :) Ostatnimi czasy zauwazylem ze wiekszosc czau lowie na takie robaki bez wlasnej pracy.

Jak by ktos widzial takie plywajace robaki na ebay, to niech podrzuci linka :) Najlepiej takich 7 i 9cm :)

• 0

Dzisiejsze spostrzeżenie znad wody- jak dla mnie dość odkrywcze- okonie reagowały tylko na przynęty prowadzone szybko, lub b. szybko.

Z początku jak to wiosną próbowałem powoli na boczny trok- tylko podskubywały ciężarek. Potem zobaczyłem jak taki koło 25cm- goni na płyciźnie jakaś rybke. Zmiana taktyki - rzut na głęboką wode ( jakies 2-3m) i szybkie ściąganie - dało to pare fajnych brań- co prawda żadnego nie udało się wyciągnąć na brzeg- ale ja tam jeszcze wróce.

Próba z łowieniem z opadu -bez brań.

• 0

Witam. Mam pytanie, o wasze spostrzeżenia odnośnie używania cienkiego wolframu o tej porze roku. W jednym z łowisk które dość często odwiedzam, jest sporo okoni, ale też szczupaków (takich do 50cm.) Mam przez to mnóstwo obcinek. Cze wolfram (cienki) bardzo obniży ilość brań, czy wszystko ,,zależy od dnia"? Nie chcę kolczykować zębatych ani tracić tylu przynęt.

• 0

Tak jak zauważyłeś, zależy od dnia. Czasami potrafią bić i w gruby wolfram, bo żerują jak pokręcone a czasami trzeba schodzić z grubością żyłki bo nie da się ich przekonać. Ważnym czynnikiem jest też przejrzystość wody, w mętnej nie widziałem różnicy. Przypon wolframowy trochę usztywnia przynętę, co też wpływa jakoś na brania. Musisz sam eksperymentować ale skoro masz mnóstwo obcinek, to może warto mimo to założyć?

Edytowane przez mmiedzianyy

• 0

Właśnie zakupiłem. Myślałem nad grubszym FC ale jak przeczytałem jakiej grubości musiałbym używać, żeby się zabezpieczyć to od razu zrezygnowałem. Poza tym jak na waszych wodach? Wytarte? Ja wczoraj widziałem piękne wstęgi przy samym brzegu. Dosłownie jedna przy drugiej na odcinku ok.100m.post-60454-0-81162500-1460982853_thumb.jpgpost-60454-0-65867700-1460982893_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Ja ostatnio wybralem sie z kolega na lodke za szczupakiem, oczywiscie lowilem z cienka stalka, zarzucam gume reno killer od dragona 8 cm albo i wieksza. Czekam na opad, 2 podbicia  i siedzi myslalem ze szczupak. Przy samej lodzi okazalo sie ze nie zabralismy podieraka, a tam okon  taki wielki jakiego nie dane mi bylo w zyciu jeszcze na  oczy zobaczycv hehe, chwila chaosu na lodce. podniesc go do gory i na lodke czy jak go podebrac. No i sie szarpnal w tym momencie wyplul gume i poplynal tyle go widzielismy :P Na oko to minimum mial 45cm i raczej stalka mu nie przeszkadzala.

ps od ilu postow mozna pisac w dziale gielda ?  :ph34r:

• 0

Odra okolice Szczecina, Gryfina, Widuchowa.

Jak żerują stalka nie przeszkadza.

Wiosna/Jesień twistery 5cm w brudnych kolorach, skinykick, Fishuntery 5cm (czasami skracam do 3cm), jaskółki 5cm na 2-3g główkach lub dropshot.

Latem obrotówki mepps anglia srebrne lub złote nr3. Po mniejsze rozmiary nie sięgam, bo zaczyna skubać 15cm drobnica.