Skocz do zawartości
  • 0

Co robię nie tak??? Okonie ... przynęta metoda gdzie i kiedy .

Kempa

Pytanie

Witam

Nigdy nie łowiłem okoni i jakoś mnie nie ciągnęło ale ostatnio z braku drapieżników bez okresu ochronnego i pogody iście wiosennej zainteresowałem się nimi. Zacząłem od troka ciężarek od ok 5g do 12 wszelkiej maści paprochy i nic wiec morze sprzęt nie ten (uniwersalny spining z cw 10-30g) nie był dobrym pomysłem. Kupiłem wędeczkę Mikado Diamond Spin 240 cw do 10g i nanofila 0,04 parę kopyt relaksa i mansa ok 5cm i najmniejsze jakie dostałem 2,5cm, główki do tego od 1g do 7,5g i nic. Więc kolejny pomysł (bo kręcę muchy flyfishing) KOGUTY. Ukręciłem na główkach 7 i 5g do kopyt 5cm (nie wiem jaki maja numerek)i kilka na główkach 1,5 i 3g na główkach do paprochów i co ani jednego okonka.

Ciągle szczupaki biorą a dzisiaj to dwa sandacze nawet zaatakowały (jeden 70cm i ok 3kg wagi na wedke cw 10g :) a ja chce tylko okonki połapać.

Woda to kanał portowy odry głębokość nie wiem ale napewno nie wielka ok 2m wiem ze są tam okonie bo łapią je na spławiki i grunt.

a i dołączam fotkę moich pierwszych kogutów co sądzicie o nich i o wędce jaką kupiłem (to mój pierwszy Ultra light spin i jestem zawiedziony że nie czuję opadu czy to normalne przy tej wadze czy wedeczka nie bardzo?)

Co radzicie

post-57332-0-31220800-1425071578_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żadna ryba w tarle nie przyjmuje pokarmu, nie ma na to czasu. Ty jesz paluszki bzykając?  :P  To taki kilku- kilkunastodniowy orgazm rybek. Nic ich nie interesuje, tylko prokreacja. 

Odczekaj tydzień i od nowa Polska ludowa, nie poddawaj się. Przyjdzie dzień, musisz wierzyć i łowić, jakbyś był pierwszy raz na rybach.

• Like 3

• 0

Moim sprawdzonym sposobem na leniwe okonie w przedwiośniu jest boczny trok (długość troka ok 10cm , długość zylki z przynęta ok 25-30cm). Paprochy(3-4cm) w kolorze jaskrawym(seledyn,fluo). Prowadzę bardzo powoli ale to bardzo powoli(jeden pełny obrót korbka trwa z 3-4s), czasami delikatne podbicie przynęty ale naprawdę bardzo delikatne ale po co to wszystko, a żeby okoń miał czas na zaatakowanie, Kup sobie kilka takich twisterkow relaxa własnie w tym kolorze, gwarantuje ze na pewno okoń weźmie , w tamtym roku miałem na niego najwięcej brań na Odrze. Pozdrawiam Mateusz 

post-59441-0-58990700-1425947272.png

Edytowane przez Mateczek123
  • Like 1

• 0

Mam takiego ale tak krótko jeszcze nie wiazalem troka sprobuje. Wczoraj godzina z muchowka zaowocowala rozpiorem 38cm a pozniej druga godzinka z za okonkiem na spin i znowu przylowil sie sandacz a okonia nie ma :) a jak jest sezon sandaczowy to sie ukrywaja

• 0

Jak dla mnie zmień miejsce. Sandacz buduje gniazda tarłowe i odgania wszystko co żyje :). Okonia raczej tam nie będzie. Czasem wystarczy parę metrów. 

Nie no kolego kanał szerokości ok 50m a długości kilkuset obchodzę dookoła nie rzucam w jedno miejsce tylko szukam rybek. Jutro jadę na wiekszy głęboki staw mometami nawet 25m i bede znowu szukał swoich okazów naprawbę to już obsesja choć po dzisiejszym spacerku wnioskuje że bolenie sie obudziły i juz niebawem koniec okresu :) a w tym roku obiecałem sobie 80+

• 0

A ja głupi łowie  tylko na kolorowe plecionki  :D jak one to robią że jej nie widzą  ;)

A tak na serio to pasiakom nie będzie przeszkadzać jak zastosujesz przypon 1-1,5m z żyłki albo FC.

Fota z dzisiaj,straciłem rachubę w liczeniu ale było coś koło 30 szt w 2 godziny :D

post-55684-0-13037100-1426450144_thumb.jpg

Edytowane przez adriano
  • Like 2

• 0

A ja głupi łowie  tylko na kolorowe plecionki  :D jak one to robią że jej nie widzą  ;)

A tak na serio to pasiakom nie będzie przeszkadzać jak zastosujesz przypon 1-1,5m z żyłki albo FC.

Fota z dzisiaj,straciłem rachubę w liczeniu ale było coś koło 30 szt w 2 godziny :D

Kolego a moze chcesz sie w nauczyciela pobawic bo widze ze z moich okolic jestes.

Ja niestety nie moge sie sukcesami dalej pochwalic. Dwa stawy i dwa kanaly na odrze obskoczylem i kompletnie zadnego okonka. Znajomy na splawik wyciagna w jakas godzinke 3 okonki a ja stalem i tylko gumy obciazenie i sposoby prowadzenia zmienialem po rozmowie poszedlem dalej. Z obciazeniem zeszlem juz nawet do ok 1g na mikrokogutach to zaczalem wyciagac plotki rozpiora i leszcza a okoni zero

• 0

Kolego a moze chcesz sie w nauczyciela pobawic bo widze ze z moich okolic jestes.

Ja niestety nie moge sie sukcesami dalej pochwalic. Dwa stawy i dwa kanaly na odrze obskoczylem i kompletnie zadnego okonka. Znajomy na splawik wyciagna w jakas godzinke 3 okonki a ja stalem i tylko gumy obciazenie i sposoby prowadzenia zmienialem po rozmowie poszedlem dalej. Z obciazeniem zeszlem juz nawet do ok 1g na mikrokogutach to zaczalem wyciagac plotki rozpiora i leszcza a okoni zero

Zapraszam :) Nowa Sól -Świebodzin około 40min jazdy.Mam nie daleko siebie fajne nie duże bajorko możesz potrenować :) gwarantuje że o kiju nie wrócisz

• 0

przepraszam za OT ale jaki model tego xtreme'a? z jakimi główkami współpracuje najlepiej? Ja mam od miesiąca LXS70 MLF do 11g. ale jeszcze nie testowałem.

Edytowane przez dreadknight

• 0

U mnie okonie są w szale "pobierania" :)  Trzeba tylko trafić w kolor piórek,ponieważ w moim przypadku łowie tylko na swoje jigi z marabuta. Rybki całkiem przyjemne 25-30+ cm. złowienie kilkunastu szt w godz.nie jest wyczynem.

Ostatnio działa kolor 3-ci od góry.

post-51758-0-88475100-1426873136_thumb.jpg

post-51758-0-24692000-1426873170_thumb.jpg

• Like 3