Guzu Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Witam Wstawiam artykul w jezyku hiszpanskim dotyczacy problemu klusownictwa na zbiorniku Caspe (Rio Ebro). Ktory to zbiornik jest coraz czestszym miejscem wypraw wedkarskich dla wedkarzy z Polski. http://foros.embalses.net/showthread.php/16259-La-pesca-furtiva-de-bandas-del-este-pone-en-jaque-varias-actividades-econ%F3micas-en-torno-al-Ebro W skrocie : Od kilkunastu miesiecy zauwazono nasilenie sie aktywnosci klusownikow. Z Europy Wschodniej. Stawiane sa sieci (czesto po 300- 400 m dlugosci). Odlawiane ryby sa wiezione do nielegalnych przetworni...a potem trafiaja na export do Europy Wschodniej.Kilkukrotnie zatrzymywani sprawcy w 100 % sa obcokrajowcami z Europy Wschodniej. Z tekstu wynika, ze chodzi o Rumunow - sprzedaja ryby jako polawiane w Dunaju... Niskie kary sprawiaja, ze sprawcy wliczaja je w koszty dzialalnosci.W tym roku (2015) zwiekszono liczebnosc straznikow SEPRONA i podjeto dzialania majace chronic potencjal tej wody (szacuje sie, ze rocznie przybywa tam ponad 20000 wedkarzy z calej Europy zostawiajac w tym ubogim i wyludnionym regionie sporo Euro). O skali zjawiska moze swiadczyc jedna liczba : podczas pierwszej akcji policji skonfiskowano przeszlo 10 ton ryb przeznaczonych na export do Europy Wschodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes77 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Dżuma wszędzie dotrze ... brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Dobrze, ze przynajmniej nasz Naród nie przoduje w tym procederze. Moze ktoś pójdzie po rozum do głowy i kary drastycznie pójdą w górę. I przepadek mienia do tego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Kacprzak Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Rumuny najpierw zeżarli ryby z Dunaju to teraz biorą się za Ebro. Ale Niemcy nie są lepsi , tez potrafią wywieźć parę(set) kilo filetów sandacza , tyle że złowionych na wędki w okresie najlepszych brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Już w zeszłym roku znajomy mieszkający w Hiszpanii mówił mi że cyganie pozakładali obozy nad Ebro i beretują wszystko co tylko złapią tylko on mówił o wędkach a tu widzę że poszli krok dalej i przerzucili się na sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiernikTorunski Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Czyżby bankomaty i nakładki na nie nie wystarczały ??? Czy po prostu to najgorsze gamonie Rumuńskie którzy wzięli sie nawet za trzepanie Ebro ? Jest rada ; Tępa siekiera i łapy upier........przy samej dupie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Rumuni ze swoimi siatami są również od kilku lat plagą w Szwecji, więc nie jestem jakoś specjalnie zdziwiony. Zeżarli już nawet karpie ze zbiornika w parku miejskim w Malmö i teraz biorą się za dzikie gęsi i kaczki których tam jest jeszcze na razie sporo. Dziki naród jakiś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Guzu, proponuje zeby przeniesc metody z Wisconsin, zamieniajac w tym przypadku jesiotra na suma i wszyscy happy (oprocz kusoli i cwaniaczkow) Kary w tysiacach $ za nie wymiarowa, tylko jedna rybe, konkwistata samochodu, biznesu itp. Mimo ze takie kary, wedkarze obserwowani i sprawdzani( straznicy nawet w nocy sprawdzaja co sie dzieje za pomoca night vision lornetek) to i tak sie trafiaja tacy ktorym sie wydaje ze moga...a pozniej rozpaczliwie chodza po brzegu w towarzystwie strazy i pytaja czy ktos nie ma pozyczyc $2500 - jak mi to opowiadal jeden znajomy ktory byl swiadkiem takiej sytulacji...niestety, z naszym rodakiem w roli glownej. Nie ma zmiluj sie, nie ma ze " to tylko ryba" .Tylko drakonskie kary i konsekwencja ich wykonywania zachamuje ten "primitiv". Edytowane 28 Lutego 2015 przez Darecki72 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Jednym słowem - zobaczysz nad wodą Rumuna, alarmuj służby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Przypomnial mi sie kawal.-Dlaczego nad Wisla nie ma juz labedzi?-bo Rumuni szybciej do chleba podplywali. Jak mieszkalem w Hiszpani to ten problem juz byl duzy, o Ebro i Caspe czytalem jakies dwa lata temu, dziwie sie ze dopiero teraz biora sie za ten problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Był kiedyś "człowiek", który wyrządził światu bardzo ale to bardzo wiele zła, lecz szkoda że ....................PS: Czytając takie informację to czasami mam też i takie "dziwne/brudne" myśli Edytowane 28 Lutego 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Ale Niemcy nie są lepsi , tez potrafią wywieźć parę(set) kilo filetów sandacza , tyle że złowionych na wędki w okresie najlepszych brań.Germanie z Norwegii próbują wywozić znaczne ilości filetów powyżej dopuszczalnych 15kg. A norweskie służby ich łapią i karzą.Oczywiście nie tylko Germanie ale że ich jest najwięcej to o nich się mówi ale dotyczy to też Czechów, Litwinów, Rosjan i Polaków.Gdzieś czytałem że grupa miała limit x 2 więc ceną za to było konfiskata nadwyżki i 10 000 koron kary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhj59 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Był kiedyś "człowiek", który wyrządził światu bardzo ale to bardzo wiele zła, lecz szkoda że ....................PS: Czytając takie informację to czasami mam też i takie "dziwne/brudne" myśli szkoda że (nie spalił moich przodków) chciałeś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) W parku w Dublinie wzięli się ze Daniele których jest tam pokaźne stado ,na szczęście zostali szybko namierzeni ale parę zwierząt niestety straciło życie , co jest nie tak z tym narodem że gdzie się nie pojawią to zaraz coś musi zginąć w każdym narodzie trafiają się czarne owce ale wśród cyganów jest to niestety ponad przeciętną Edytowane 28 Lutego 2015 przez Maciek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzi Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Raczej powstrzymał bym się Panowie przed pochopnym ocenianiem innych narodowości bo trąci tu trochę hipokryzją.Nas Polaków też oceniają przez pryzmat poczynań jakiegoś odsetka współobywateli i przyklejają etykiety niekoniecznie pozytywne.W Rumuni żyje bardzo dużo Romów i to oni są w głównej mierze odpowiedzialni za etykietę jaką wystawia się Rumunom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Raczej powstrzymał bym się Panowie przed pochopnym ocenianiem innych narodowości bo trąci tu trochę hipokryzją.Nas Polaków też oceniają przez pryzmat poczynań jakiegoś odsetka współobywateli i przyklejają etykiety niekoniecznie pozytywne.W Rumuni żyje bardzo dużo Romów i to oni są w głównej mierze odpowiedzialni za etykietę jaką wystawia się Rumunom.Znasz chociaż jednego Rumuna który pracuje ? bo ja nie.Na potwierdzenie http://parezja.pl/przeznaczono-2-mln-zl-na-aktywizacje-zawodowa-cyganow-nikt-nie-podjal-pracy/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Cyganie z Nowego Sącza są zbyt leniwi by zakładać sieci.Ograniczają się do ciągów małych sandaczyków z Rożnowa do Dunajca.Spławiczek ,na chaku strzebelka .Kilkunastoosobowy tabun moresów potrafi wyłowić kilka reklamówek sandaczyków 30-40 cm za jeden dzień . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalek87 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Osobiście znam jednego Rumuna, z którym pracuję w jednej firmie w Norwegii. Co ciekawe jest to bardzo pracowity chłopak, świetny kolega, złego słowa o nim nie mogę powiedzieć, tak więc wyjątki się zdarzają (jego ojciec też legalnie pracuję). Jednak to chyba tylko wyjątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Znasz chociaż jednego Rumuna który pracuje ? bo ja nie.Na potwierdzenie http://parezja.pl/przeznaczono-2-mln-zl-na-aktywizacje-zawodowa-cyganow-nikt-nie-podjal-pracy/ Mylisz Romów z Rumunami... Jak kiedys za studenta wyjeżdżałem na skasy do helmutów, oprócz Polaków pracowali tam także Rumuni. I nie dało im się dorównać wydajnością (praca na akord). A w piłkę ograć też nie szło, choć z uwagi na fakt ze szli tyralierą jak czołgi jakieś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Znasz chociaż jednego Rumuna który pracuje ? bo ja nie.A ilu Rumunów znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Na szczęście już nie muszę ich znać ale miałem z nimi styczność i to mi wystarczy ,skończyły się granice skończyła się lewizna i większość poszła w p......du .Teraz okupują Czechy i Słowację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Nadal mylisz Rumunów z Romami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Dokładnie .Nie można mylić Rumunów z Romami.Rómuni są biali i pochodzą z Południowej Europy.Romowie pochodzą z Indi i napewno biali nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Nie wolno wrzucac wszystkich do jednego kotla, bo to kreluje niebezpieczny klimat. Przeciez nie wszyscy Polacy to pijaki. Co do Romunow to spotkalem ich kilku -muszkazy tu w Stanach i kazdy z nich "rowny chlop" i zero chamstwa.. Pamietam nawet taka sytulacje ze kiedy na poczatku mojego lososiowania z muchowka w reku nie bylem doswiadczony a usilnie chcialem zlowic lososia ktore omijaly moja muche, podeszedl do mnie jak sie okazalo Rumun i bez slowa dal mi poprostu kilka much, jak sie okazalo chwile pozniej, bardzo skutecznych w tym dniu. W kazdej nacji w mniejszym czy wiekszym stopniu "prawdziwkow" nie brakuje. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Musiałeś mieć nieprawdopodobnego farta i raczej nie traktuj tego jak punkt odniesienia... Edytowane 1 Marca 2015 przez Fiskare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi