Skocz do zawartości

Vigowe nibyrybki.

Vigo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Może organizujesz jakiś kurs rzeźbienia? :rolleyes:

:P Póki co nie, ale ostatnio zakupiłem partię lipowych listewek (12m ;)) i z tej okazji postanowiłem spróbować swoich sił w temacie "slidrerów", więci wystrugałem takie coś, nie wiem czy nie dorobić jeszcze niewielkiej płetewki na grzbiecie:

w1JHEhul.jpg

• Like 3

Jak nie kurs to może jakiś filmik wstawisz ? ^_^ .Z płetewką może być ciekawszy.

Co do techniki strugania to dłubie podobnie jak ten pan od swimmbaita poniżej, najpierw odrysowuję od szablonów, potem podcinam nożykiem, aż do uzyskania zadowalającego efektu:

https://youtu.be/b3u7V0RDlD0

• 2 tygodnie później...

Vigo a jakim papierem szlifujesz już na wykończenie ? :-D

W sumie to ostatnimi czasy używam tylko dwóch gradacji, na początek 150 na płótnie, a na koniec papier wodny 600, akurat takie dwa rodzaje miałem pod ręka, często poprzestaję tylko na 150-tce, szczególnie jak "papier" jest już używany jakiś czas i płótno robi się bardziej wyrobione i wiotkie, wtedy gładź uzyskana na lipie jest jak dla mnie zadowalająca i nie dopieszczam już 600-tką.

Staranność wkonania powala. Porolonki te pomalowane są piękne. Napisz coś proszę o technice wykonywania oczu bo wyszły bardzo fajne. Możesz też zdradzić co to za podkład na tych woblerach.

Mam spory zapas, różnych, kupnych, fabrycznych oczek, ale jak już wspomniałem wcześniej nie podobają mi się takowe umieszczone na woblerach, folia holograficzna z której takie oczy są wykonane i geometryczne, pryzmatyczne wzory, które na niej są naniesione oraz skrzące się tęczowe refleksy wyglądają jak na mój gust niezbyt naturalnie, takie oczy wykorzystuję teraz wyłącznie do porolonek (trzeba zapas jakoś spożytkować), tam holograficzne oczy w miarę pasują i nie psują ostatecznego efektu, bo takie rybki z gąbki też nie wyglądają bardzo naturalnie.

Ja, swoje oczy wycinam ze zwykłej, srebrnej taśmy aluminiowej (takiej jaką stosuje się też do oklejania woblerów) oraz folii samoprzylepnej w kolorze złotym (jak skombinuję taśmę miedzianą to taką też spróbuję wykorzystać), czerwoną tęczówkę uzyskuję malując wycięty krążek folii czerwonym flamastrem permanentnym, źrenicę nakładam końcówką wiertła maczanym w czarnej farbie nitro, po wyschnięciu można patyczkiem nałożyć kilka kropel lakieru poliuretanowego lub bezbarwnej żywicy np. epoksydowej aby uzyskać menisk wypukły tworzący soczewkę i mamy oko własnej produkcji.

Co do podkładu, to jeżeli wobler ma prostsze kształty, bez drobniejszych detali, to po zaimpregnowaniu korpusu Caponem, zanurzam go w zwykłej, wodorozcięczalnej, białej farbie akrylowej (taka farbka ma tą zaletę, ze jest praktycznie bezzapachowa), korpusy z bardziej skomplikowaną fakturą powierzchni po impregnacji maluję zwykłym, jasnym (biały, cielisty, jasno szary jaki tam akurat mam pod ręką) akrylowym Motipem w spraju z puszki, psikam kilkakrotnie, aż do uzyskania zadowalającego efektu.

PS Kiedyś do zanurzania stosowałem też białą farbę nitro z dodatkiem talku technicznego, taka mikstura dawała matową i bardzo twardą powierzchnię, niestety nitro posiada swój smrodek, opary nie są najzdrowsze i chyba obecnie wycofuje się tego typu emalie i trudniej je kupić.

Edytowane przez Vigo
  • Like 2

• 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...