Skocz do zawartości

Smar Shimano

Rekomendowane odpowiedzi

Jak napisze że do wszystkiego i że jest najlepszy na świecie to też mam się tym kierować? W opisie można pisać co się chce nie zawsze zgodnie z jago przeznaczeniem. Pytam osób co mieli styczność z tym smarem i o opinie jak się spisuje.

Jakoś moje i kolegów stelki nie narzekają na ten smar. Masz rację nie zawsze należy  kierować się tym co piszą :) .

Gładko i miękko maszynki na nim kręcą, stosuję go i nie narzekam. Na wormy daję DG6.

Twój kołowrotek, więc możesz sobie smarować czym chcesz  ;) - skoro tak uważasz . Nie zaprzeczam ,że się nie sprawdzi na przekładni, ale uważam jednak ,że nie na darmo ktoś  go tak opisał :DRAG......... 

I czy nie lepiej zrobić jak kolega powyżej doradza????

To już nie lepiej wziąć ten (http://allegro.pl/shimano-dg10-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060826817.html) ? Przeznaczony jest właśnie do przekładni.

To dość gęsty smar,przeznaczony do większych obciążeń (czyli przekładni),na tym smarze kołowrotek nie będzie wiatrakiem,ale za to przekładnia nie ucierpi :) .

To dość gęsty smar,przeznaczony do większych obciążeń (czyli przekładni),na tym smarze kołowrotek nie będzie wiatrakiem,ale za to przekładnia nie ucierpi :) .

Ten ace 2 nie jest za rzadki w stosunku do DG 10.Co prawda go nie miałem do porównania ale z info wiem, że jest zbliżony. Znowu jak się serwisuje maszynkę co rok to nie zajedziesz przekładni nawet na rzadkim.

Smar już kupiłem i cały kołowrotek przesmarowałem tym smarem z linku. Ogólnie chodzi bardzo lekko nie wiem czy nawet nie za lekko. Mam takie wrażenie jakby za długo nie trzymał się przekładni. Po nasmarowaniu kręci z takim delikatnym oporem czuć że smar trzyma ale po kilkuminutowym kręceniu kołowrotek zaczyna dostawać delikatnego luzu i muszę troszkę dokręcić śrubki obudowy (zaczyna kręcić jakby smaru miał za mało). Czyli na wałek i koło zębate lepiej kupić DG06 lub DG10. Który będzie lepszy?

http://allegro.pl/smar-shimano-do-kolowrotkow-i5122753150.html

Witam, czy smar z linku Shimano Drag Grease nadaje się do przekładni kołowrotka? Czy lepiej wybrać coś innego, lepszego? Pozdrawiam

http://allegro.pl/smar-shimano-do-kolowrotkow-i5122753150.html

Oczywiście, że się nadaje do przekładni. Nazwa jest myląca. Powiem więcej. W instrukcjach serwisowych firmy Shimano przekładne smarowane są dokładnie tym smarem.

• Like 1

Oczywiście, że się nadaje do przekładni. Nazwa jest myląca. Powiem więcej. W instrukcjach serwisowych firmy Shimano przekładne smarowane są dokładnie tym smarem.

To po co SIEMANO w takim razie wymyśliło np to ?????  

http://allegro.pl/shimano-dg10-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060826817.html

http://allegro.pl/shimano-dg06-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060813139.html

;)

A w których młynkach opór jest wskazany?

W moich  :P

Wybaczy Pan panie Andrzeju.

I w moich lubię "oporek",co zapewnia doskonały smar IOS Factory.Jest jeden,a bije na głowę wszelkie wynalazki Shimano od DG-1 do DG-10 i jest właśnie doskonały na przekładnię. Proszę spróbować.

w tym roku smarowalem iosem stelke i przy temp. ok zera normalnie  tak zgestnial ze szok za ta kase nie wiem co to za przyjemnosc krecic tak ciezko chodzacym mlynkiem pewno bedzie dlugo trzymal sie przekladni ale i tak nie zamierzam 1 kreciol miec na cale zycie jeszcze sie wnerwiac na lowisku dobrze ze to nie moj ios tylko kolegi ale juz wiem ze nie kupie

Obejrzyj sobie film na youtube w których miejscach nalezy dawac ten ios i problem z cięzkim kręceniem na pewno sporo zmaleje.To jest smar na tryby a nie oś głowną , oscylację czy prowadnice.Powierzchnia styku zębów jak tak mała,że nawet taki smar dany w tym miejscu z umiarem  nie powinien aż tak zamulać pracy kołowrotka. Co innego gęstniejacy smar np na osi głównej, wtedy kołowrotek potrafi stawać. Ja też wolę kręcić lekko i przyjemnie nawet za cenę domyślnie krótszego żywota sprzętu,czego osobiście nie zauważyłem. A już zamulonej pracy kołowrotka na delikatnym woblerowym zestawie sobie nie wyobrażam.

wiem gdzie smarowac i o tym mowie na trybach dalem i calkiem niewile pedzelkiem smarujei chodzi ciezko po iosie nie wiem jak w cieple dni ale na pozna jesien bym nim nie przesmarowal mlynka

z całym szacunkiem ale nie ma takiego smaru do kolowrotkow po którym praca uległaby zmianie na tyle aby nie dało się nim komfortowo łowić (mowa o poprawnym przesmarowaniu) chyba że poxipolem albo butaprenem to wtedy owszem.