hozel79 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Witam, czy smar z linku Shimano Drag Grease nadaje się do przekładni kołowrotka? Czy lepiej wybrać coś innego, lepszego? Pozdrawiam http://allegro.pl/smar-shimano-do-kolowrotkow-i5122753150.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 No przecież pisze na nim że to do hamulców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Jak napisze że do wszystkiego i że jest najlepszy na świecie to też mam się tym kierować? W opisie można pisać co się chce nie zawsze zgodnie z jago przeznaczeniem. Pytam osób co mieli styczność z tym smarem i o opinie jak się spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Jak napisze że do wszystkiego i że jest najlepszy na świecie to też mam się tym kierować? W opisie można pisać co się chce nie zawsze zgodnie z jago przeznaczeniem. Pytam osób co mieli styczność z tym smarem i o opinie jak się spisuje.Jakoś moje i kolegów stelki nie narzekają na ten smar. Masz rację nie zawsze należy kierować się tym co piszą .Gładko i miękko maszynki na nim kręcą, stosuję go i nie narzekam. Na wormy daję DG6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 To już nie lepiej wziąć ten (http://allegro.pl/shimano-dg10-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060826817.html) ? Przeznaczony jest właśnie do przekładni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Twój kołowrotek, więc możesz sobie smarować czym chcesz - skoro tak uważasz . Nie zaprzeczam ,że się nie sprawdzi na przekładni, ale uważam jednak ,że nie na darmo ktoś go tak opisał :DRAG......... I czy nie lepiej zrobić jak kolega powyżej doradza???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 To już nie lepiej wziąć ten (http://allegro.pl/shimano-dg10-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060826817.html) ? Przeznaczony jest właśnie do przekładni.To dość gęsty smar,przeznaczony do większych obciążeń (czyli przekładni),na tym smarze kołowrotek nie będzie wiatrakiem,ale za to przekładnia nie ucierpi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 To dość gęsty smar,przeznaczony do większych obciążeń (czyli przekładni),na tym smarze kołowrotek nie będzie wiatrakiem,ale za to przekładnia nie ucierpi .Ten ace 2 nie jest za rzadki w stosunku do DG 10.Co prawda go nie miałem do porównania ale z info wiem, że jest zbliżony. Znowu jak się serwisuje maszynkę co rok to nie zajedziesz przekładni nawet na rzadkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Smar już kupiłem i cały kołowrotek przesmarowałem tym smarem z linku. Ogólnie chodzi bardzo lekko nie wiem czy nawet nie za lekko. Mam takie wrażenie jakby za długo nie trzymał się przekładni. Po nasmarowaniu kręci z takim delikatnym oporem czuć że smar trzyma ale po kilkuminutowym kręceniu kołowrotek zaczyna dostawać delikatnego luzu i muszę troszkę dokręcić śrubki obudowy (zaczyna kręcić jakby smaru miał za mało). Czyli na wałek i koło zębate lepiej kupić DG06 lub DG10. Który będzie lepszy? http://allegro.pl/smar-shimano-do-kolowrotkow-i5122753150.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Jak to dokręcić śrubki obudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Witam, czy smar z linku Shimano Drag Grease nadaje się do przekładni kołowrotka? Czy lepiej wybrać coś innego, lepszego? Pozdrawiam http://allegro.pl/smar-shimano-do-kolowrotkow-i5122753150.htmlOczywiście, że się nadaje do przekładni. Nazwa jest myląca. Powiem więcej. W instrukcjach serwisowych firmy Shimano przekładne smarowane są dokładnie tym smarem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) No przecie miało być gites Nie każdy smar pasuje do każdego kołowrotka Edytowane 1 Marca 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Oczywiście, że się nadaje do przekładni. Nazwa jest myląca. Powiem więcej. W instrukcjach serwisowych firmy Shimano przekładne smarowane są dokładnie tym smarem.To po co SIEMANO w takim razie wymyśliło np to ????? http://allegro.pl/shimano-dg10-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060826817.htmlhttp://allegro.pl/shimano-dg06-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060813139.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 To po co SIEMANO w takim razie wymyśliło np to ????? http://allegro.pl/shimano-dg10-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060826817.htmlhttp://allegro.pl/shimano-dg06-smar-serwisowy-oryginal-japan-i5060813139.html A jesteś pewien na 100% że SIEMANO wymyśliło to ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) No dobra ,może i nie wymyśliło ,ale firmuje i sprzedaje A ty jesteś tego pewien???? Edytowane 1 Marca 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Dla niedowiarków. To akurat multik. Ale kółko pracuje podobnie.http://fish.shimano.com/content/sac-fish/en/home/customer-service/reel-maintenance-instructions/_jcr_content/bodycontent/download/downloadFile/file.res/Maintenance%20Tips-%20Baitcasting%20Reels.pdf A poniżej okrąglaczek:http://fish.shimano.com/content/sac-fish/en/home/customer-service/reel-maintenance-instructions/_jcr_content/bodycontent/download_0/downloadFile/file.res/Maintenance%20Tips%20-%20Conventional%20Reels%20.pdf Edytowane 1 Marca 2015 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Możliwe ,że w kołowrotkach gdzie nie jest wskazany opór (np:gęsty i bardzo lepki smar) się sprawdza. Dlatego go stosują. Edytowane 1 Marca 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Możliwe ,że w kołowrotkach gdzie nie jest wskazany opór (np:gęsty i bardzo lepki smar) się sprawdza. Dlatego go stosują.A w których młynkach opór jest wskazany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 W moich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 A w których młynkach opór jest wskazany? W moich Wybaczy Pan panie Andrzeju. I w moich lubię "oporek",co zapewnia doskonały smar IOS Factory.Jest jeden,a bije na głowę wszelkie wynalazki Shimano od DG-1 do DG-10 i jest właśnie doskonały na przekładnię. Proszę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Pewnie jako ciekawski spróbuję. Dziękuję za radę Panie Józefie.Najmniejszy opór to oliwka Ale napisałem zgodnie z prawdą, że ten Shimano Drag Grease nadaje się również do kół. I nie jest zły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 w tym roku smarowalem iosem stelke i przy temp. ok zera normalnie tak zgestnial ze szok za ta kase nie wiem co to za przyjemnosc krecic tak ciezko chodzacym mlynkiem pewno bedzie dlugo trzymal sie przekladni ale i tak nie zamierzam 1 kreciol miec na cale zycie jeszcze sie wnerwiac na lowisku dobrze ze to nie moj ios tylko kolegi ale juz wiem ze nie kupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Obejrzyj sobie film na youtube w których miejscach nalezy dawac ten ios i problem z cięzkim kręceniem na pewno sporo zmaleje.To jest smar na tryby a nie oś głowną , oscylację czy prowadnice.Powierzchnia styku zębów jak tak mała,że nawet taki smar dany w tym miejscu z umiarem nie powinien aż tak zamulać pracy kołowrotka. Co innego gęstniejacy smar np na osi głównej, wtedy kołowrotek potrafi stawać. Ja też wolę kręcić lekko i przyjemnie nawet za cenę domyślnie krótszego żywota sprzętu,czego osobiście nie zauważyłem. A już zamulonej pracy kołowrotka na delikatnym woblerowym zestawie sobie nie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 wiem gdzie smarowac i o tym mowie na trybach dalem i calkiem niewile pedzelkiem smarujei chodzi ciezko po iosie nie wiem jak w cieple dni ale na pozna jesien bym nim nie przesmarowal mlynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 wiem gdzie smarowac i o tym mowie na trybach dalem i calkiem niewile pedzelkiem smarujei chodzi ciezko po iosie nie wiem jak w cieple dni ale na pozna jesien bym nim nie przesmarowal mlynkaz całym szacunkiem ale nie ma takiego smaru do kolowrotkow po którym praca uległaby zmianie na tyle aby nie dało się nim komfortowo łowić (mowa o poprawnym przesmarowaniu) chyba że poxipolem albo butaprenem to wtedy owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi