Skocz do zawartości

Smar Shimano

Rekomendowane odpowiedzi

lukasz sprobuj przesmaruj wejdz na ryby na godzinke a zobaczysz ze jest i to znaczaca przy temp np zero  lub ponizej zera zauwazylem ze smar daiwa 104 praktycznie nic nie zmienia pracy kreciola ale i tez nie siedzi dlugo na trybach tez mi tu koledzy rozne krecki przynosza a nad wode mam minutke z buta takze wiekszosc z nich probuje z ciekawosci co i jak dany model moze

w tym roku smarowalem iosem stelke i przy temp. ok zera normalnie  tak zgestnial ze szok za ta kase nie wiem co to za przyjemnosc krecic tak ciezko chodzacym mlynkiem pewno bedzie dlugo trzymal sie przekladni ale i tak nie zamierzam 1 kreciol miec na cale zycie jeszcze sie wnerwiac na lowisku dobrze ze to nie moj ios tylko kolegi ale juz wiem ze nie kupie

To efekt złego posmarowania. IOS to w zasadzie smar na przekładnię i należy ją tylko "liznąć" tym smarem,czyli prawie nic.

Ja smaruję wszystko i się kręcą tak jak lubię,nawet w chłodzie. Należy naprawdę bardzo bardzo ale to bardzo cienko. Na początku poczujemy zwiększony opór,ale w miarę pracy kołowrotka IOS się "poukłada" i dopiero wtedy odczujemy co to jest za specyfik.  Trochę cierpliwości.

Prawidłowo posmarowany kołowrotek tym smarem nie wymaga zaglądania do niego przez okres co najmniej 4- 5 lat. Mamy tylko cztery serwisy przez okres 20 lat.

Jak pozytywnie to wpływa na działanie kołowrotka chyba nie muszę tłumaczyć. Im więcej rozkręceń tym coraz gorzej,a dziwię się tym co piszą że w sezonie serwisują nawet cztery razy  :o .

Jako alternatywę można zastosować równie znakomity smar firmy ARDENT.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak

ja iosa jak pisalem nie kupie wole mlynki corocznie serwisowac a nie wkurzac sie nad woda nie zamierzam tez 1 mlynek miec na cale zycie nie wiem jak dlugo bedzie siedzial na trybach ios wiem jak kiedys czerwonego mazidla nawalilem mnostwo do ceratki to caly sezon chodzil jakby byl smarowany jakims klejem zycie mnie nauczylo ze smaruje skromnie tam gdzie trzeba i dobrym smarem i mlynki chodza lepiej jak w sklepie