Skocz do zawartości

Jaka korbka do Twin power 3000XT

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnimi czasy podjąłem pewne ryzyko z zakupem korbki do Ultegry 3000 98. Oryginalna korbka miała już spory luz na składaniu i na knobie. Troszeczkę powertowałem internet, szczególnie japońskie strony i coś tam udało się zobaczyć, chociaż pewności nie było czy na 100% będzie pasować. Zamówiłem korbkę od modelu ELF 11 4000, kosztowała 100 zł i pasowała idealnie :). Ewentualnie jak ciemny kolor Ci nie podpasuje to także powinna pasować od modelu Nasci 13 4000 HG/C5000 tylko będzie troszkę droższa bodaj 120-130 zł. W obu korbkach dodatkowo będziesz mógł sobie dorzucić dwa łożyska do knoba (4x7x2,5) gdyż jest on demontowalny i oryginalnie są tam zamontowane dwie tulejki.

Edytowane przez Czerwc

Na alledrogo masz korbke która pasuje do Twojego TP.

http://allegro.pl/korbka-shimano-2500-3000-super-stradic-twin-power-i5116980271.html

Korbki w rozmiarze 1000/2000/2500 mają ciut krótsze ramiona jak do kołowrotków w rozmiarze 3000/4000/5000.

Ale pasują i da się nimi kręcić;-)

• 1 rok później...
  • 5 miesięcy temu...

Ja podpytam w tym temacie. Zaskoczyło mnie na minus to, że nie można wymienić knoba w Technium 1000FA... Knob kreci jak kręci, ma lekkie luzy, które mnie denerwują w tak lekko pracującym kręciołku.

Od jakich modeli można przypasować korbę, aby miała wymienny knob, który można założyskować?

Korba na kwadrat, skręcana z drugiej strony nakrętką.

Nie chciał bym składanej "na przycisk" korby ale taką jak w oryginale Technium 1000FA.

Edytowane przez Żbiku