Skocz do zawartości

Multiplikator do jerków 60-120gr

wichura75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam prośbę o poradę w wyborze multika do przynęt około max 120gr,nie chciałbym się zrazić do castingu na samym początku a zaczynam dopiero zabawę.Jaki moglibyście polecić? Interesowało by mnie coś z na przykład shimano,czy system DC to faktycznie coś super czy nie jest aż tak potrzebny? Co do ceny to nie mam ograniczeń oczywiście w granicach rozsądku;) ,dzięki za podpowiedzi.

Kolega ma Calcuttę201 DC i rzuca z niej wabiki od 10 do 100gr i jest spoko. DC pomaga w zejściu z gramaturą, a przy klockach po 40-100gr DC jest zbędny, ale pomoże na początku oszczędzić nerwów na brodach (choć w młynkach z DC też można brodę zrobić)

Witam.

Mam prośbę o poradę w wyborze multika do przynęt około max 120gr,nie chciałbym się zrazić do castingu na samym początku a zaczynam dopiero zabawę.Jaki moglibyście polecić? Interesowało by mnie coś z na przykład shimano,czy system DC to faktycznie coś super czy nie jest aż tak potrzebny? Co do ceny to nie mam ograniczeń oczywiście w granicach rozsądku;) ,dzięki za podpowiedzi.

Proponuję CC 201DC. Używam regularnie cały sezon na przemian z Ryoga 2020Hl i 1016HL. Jeśli do jerków to CC 201DC. Miałem też CC 201 jednak z DC wydaje się być lepiej dopracowanym. Mój egzemplarz używam od nowości, kupiony w 2008 roku. Przynęty to głównie wahadła (od 14 do 62 gram) i jerki max co mam to sto kilka gram. Multik dobrze leży w dłoni, niezawodny hamulec rzutowy (przy jerkach bez znaczenia), przydaje się w rzutach pod wiatr i lżejszych przynętach, dobry hamulec walki (wymieniłem okładziny na Carbontex). Są inne multi równie poręczne i dobre, CC 201DC darzę dużym sentymentem stąd mój głos w Twoim poście... ;) By wzmóc Twój zapał kilka fotek multika - http://www.andrzejstanek.pl/post/95

029_zpsfzohvkdn.jpg

010_zpsengfcmfn.jpg

• Like 4

Czy dc jest potrzebny ,z perspektywy czasu napiszę że nie.Przydaje się w pewnych warunkach,ale do klocków 40 -120 jest zbędny.W zupełności wystarczy zwykła calcutta ,jak masz parcie na okrągłe i metalowe z terkotką to ryoga ma zdaje się terkotkę.

Dokładnie tak jak wełpuś napisał.DC do lekkich i średnich przynęt.Zresztą dzisiaj przetestowałem mojego antka dc7 na Parsęcie/Puchar Wierzbickiego-256 zawodników i jeden tylko z pazurem ;) ,reszta korba/.Bardzo mocny wiatr a bez tego bym nie połowił a tak tylko 1 bródka :)

Spróbuj na początek  mniej zainwestować np. w ABU C3,C4 a potem choroba może się rozszerzyć/CC,Ryoga itp/ :D 

A propo terkotki to właśnie dzisiaj dostałem w prezencie ABU 6501 C3 z dawnych lat/terkotka miła dla ucha :P /będzie do trola

na morskie trotylle ;) .

Edytowane przez gaweł
  • Like 1

Dokładnie tak jak wełpuś napisał.DC do lekkich i średnich przynęt.Zresztą dzisiaj przetestowałem mojego antka dc7 na Parsęcie/Puchar Wierzbickiego-256 zawodników i jeden tylko z pazurem ;) ,reszta korba/.Bardzo mocny wiatr a bez tego bym nie połowił a tak tylko 1 bródka :)

Spróbuj na początek  mniej zainwestować np. w ABU C3,C4 a potem choroba może się rozszerzyć/CC,Ryoga itp/ :D

A propo terkotki to właśnie dzisiaj dostałem w prezencie ABU 6501 C3 z dawnych lat/terkotka miła dla ucha :P /będzie do trola

na morskie trotylle ;) .

Gratulacje Pawełku, jestem pewien, że godnie reprezentowałeś rodzinę castingowców :)

(podeślij mi fotę 6501..czy ładniejsza od mojego 6501UC? ;) )