Skocz do zawartości

Jaki kij jednoczęściowy na sandacza ?

Catch&Release

Rekomendowane odpowiedzi

Łowiłem ze 3 razy LTWS68MXF i Finezze 202cm do 18g chcąc je porównać podczas tego samego połowu.

Finezze troszkę bardziej czuła, podobnie szybka i przynajmniej nie leci na pysk. No i cena za Finezze (średnio 450 zł nowy) przy tych parametrach rzuca na kolana, natomiast LTWS (średnio 1100 zł nowy) przy niej nie jest warty tej kasy. Zajebiaszczy kijaszek  :wub: Tylko komfort dla Finezze kończy się przy około 22g+guma. Wyżej już gorzej...

Edytowane przez Kamil_Be
  • Like 1

Łowiłem ze 3 razy LTWS68MXF i Finezze 202cm do 18g chcąc je porównać podczas tego samego połowu.

Finezze troszkę bardziej czuła, podobnie szybka i przynajmniej nie leci na pysk. No i cena za Finezze (średnio 450 zł nowy) przy tych parametrach rzuca na kolana, natomiast LTWS (średnio 1100 zł nowy) przy niej nie jest warty tej kasy. Zajebiaszczy kijaszek :wub: Tylko komfort dla Finezze kończy się przy około 22g+guma. Wyżej już gorzej...

A jak oceniasz dolny zakres tego finezze?

Chyba zdecyduję sie na coś z pracowni F,C tylko waham sie na między dwoma blankami MHX MB 782 c.w 5-18 g ,a MB 783 7-21g  ? Uzbrojony w przelotki Fuji KR i uchwyt też Fuji SKSS. Jeśli ktoś z Was miał do czynienia z tymi kijkami to chętnie zaczerpnę wiedzy który byłby odpowiedniejszy?  :)

Chyba zdecyduję sie na coś z pracowni F,C tylko waham sie na między dwoma blankami MHX MB 782 c.w 5-18 g ,a MB 783 7-21g  ? Uzbrojony w przelotki Fuji KR i uchwyt też Fuji SKSS. Jeśli ktoś z Was miał do czynienia z tymi kijkami to chętnie zaczerpnę wiedzy który byłby odpowiedniejszy?  :)

zerknij w dziale rodbuilding, tam jest masa porównań tych blanków, sam kiedyś potrzebowałem poczytać i nie wiedziałem za który temat się łapać.

Pzdr.

Którą byście wybrali na sandacza chodzi mi o to który z tych kijów jest najczulszy?

Wędka spinningowa St.Croix Avid X AXS66MF

1 1,98 Fast M 3-6 5,3-18

Wędka spinningowa St.Croix Avid X AXS68MXF

1 2,03 X-Fast M 3-6 5,3-18

Wędka spinningowa St.Croix Avid AVS68MXF

1 2,03 X-Fast M 3-6 5,3-18

Wędka spinningowa St.Croix Legend Tournament Walleye LTWS68MXF

1 2,05 X-Fast M 3-6 5,3-17,7

St.Croix Legend Tournament Bass TBS68MXF

Pytałeś, który jest czulszy, wg mnie czulszy jest TBS natomiast LTW machałem na sucho i wydaje się nieco cieplejszy chociaż tak jak mówię różnica prawie niezauważalna także myślę, że ktorego by nie wybrał to będzie ok ;)

Od specjalistów tworzących piękne badyle roi się w dziale Rodbuilding - pasjonująca lektura , polecam  :D !

Miałem LTWS68MXF i był , w/g mnie oczywiście , fatalnie wyważony ( leciał na pysk przy młynku 310 gr ) , zbyt ciężko uzbrojony ( co mogło tylko wzmagać wyżej wymieniony efekt ) , uchwyt SK2 bez insertu przy dłuższym łowieniu dawał się mocno we znaki tym bardziej , że dolnik był o długości wręcz symbolicznej . Lakier na przelotkach ... to już standard w croixach .

Natomiast jeśli te niedomagania nie stanowią istotnej przeszkody , to blank wystarczająco czuły , bardzo szybki , z dużym zapasem mocy i takim fajnym , szczytowym-jigowym ugięciu . Acha , i jeszcze pancerny wręcz jeśli chodzi o traktowanie nazbyt brutalne  ;) .Dlatego , mimo wszystko , zbrołbym pod swoje potrzeby - najlepiej dokładając nieco do SCV .

Co do miejsc potencjalnego zakupu blanku to myślę , że wujek google pomoże  :D . Pierwsze z brzegu http://www.art-rod.com/blanki/st-croix ?

No tak

Uchwyt kwestia gustu mi tam też  za bardzo nie leży , ale  modny :)

Masa całej wędki 104 gramy którą można smigać główka  20gram + guma a są tacy co twierdzą że więcej.

Tej wędki nie ma co wyważać  betoniarką, dużo lepiej łowi się leciutkim kołowrotkiem .

Lakier Flex  Coat mi tam nie pękał ,ale za to pękła  wędka :)

Uchwyt byłby OK , gdyby miał w środku insert poprawiający ergonomię w sposób zasadniczy . Natomiast śmiganie przynętami 20 gr + kijem , który sam z siebie leci na pysk mocno nadzwyczaj i kończy się gdzieś w połowie przedramienia ( a nie w pobliżu łokcia  :) ) jest ciężkie chyba , że ma się odpowiednio dużo pary w nadgarstkach  ;) - stąd próby ratowania wyważenia masą kołowrotka . I te 104 gr już teraz nie robią takiego wrażenia - mój nowy badyl do tych gramatur waży coś ok. 90  , nawet w lekkim minusie  :D

Co absolutnie nie zmienia postaci rzeczy , że blank fajny . Chociaż pękł  :huh: .

Uchwyt byłby OK , gdyby miał w środku insert poprawiający ergonomię w sposób zasadniczy . Natomiast śmiganie przynętami 20 gr + kijem , który sam z siebie leci na pysk mocno nadzwyczaj i kończy się gdzieś w połowie przedramienia ( a nie w pobliżu łokcia  :) ) jest ciężkie chyba , że ma się odpowiednio dużo pary w nadgarstkach  ;) - stąd próby ratowania wyważenia masą kołowrotka . I te 104 gr już teraz nie robią takiego wrażenia - mój nowy badyl do tych gramatur waży coś ok. 90  , nawet w lekkim minusie  :D

Co absolutnie nie zmienia postaci rzeczy , że blank fajny . Chociaż pękł  :huh: .

Pękł z jakiej przyczyny?

• Like 1