Skocz do zawartości

Cała prawda o zestawie na sandacza

2703tomi

Rekomendowane odpowiedzi

PowerPro 10 lb jak węzeł zakręcony idealnie potrafi wyginać Główki Dragona V-Point Speeed , 15 lb to wg mnie max , ewentualnie na bardzo ciężkie warunki.Na popularnej dyszczce spokojnie podnoszę w górę 5 kg talerz - daj Ci Panie Boże takie sandacze czy szczupaki co zerwą niezniszczoną linkę o tej mocy.

Edytowane przez Szymon82

ja raz na Solinie na moją 20+kg pletke zaczepiłem cuś, nie szło pompować - szkoda sprzętu, pletka w łapę na szmacie i pompowanie :D, co wyjąłem??? aa parasol wędkarski rozłożony, zaczepiłem od środka, musiałem po wyjęciu odpocząć. jakby takie sztuki rybek wyjmować na wędkę - wystarczyła by jedna na miesiąc i pełna satysfakcja :P

nie zawsze trzeba dawać słabszą linke, czasem jest potrzeba odstrzelić zaczep albo go po prostu wyjąć, wiadomo z rybami to już inaczej. czasem się zdarza że zaczep twardo trzyma a po przynęcie byłby żal bo sentymentalna

• 1 miesiąc temu...

Ja uwazam ze na lowienie sandaczy w jeziorze jezeli nie spodziewamy sie szczupakow wystarczy plecionka 10/12 lb i takimi wlasnie lowie i jak dla mnie zadnego przyponu i kretlika najlepiej sama agrafka dowiazana do plecki lowie gumami w przedziale 7-12 cm i glowki do 22g i jeszcze mi sie nie zdarzylo zebym stracil rybe przez pekniecie plecki badz rozgiecie agrafki w grudniu na taki zestaw wyholowalem sandacza 8 kg z 13 m i wszytsko bylo gites :) a dwa lata temu na plecke 0.8 wyjalem szczupaka 12 kg i tez nic nie peklo. Moim zdaniem plecionka to jeden z waznych elementow naszego zestawu na ktory wchodza jeszcze kolowrotek i wedka ktore tez musza byc super jakosci i jak wszystko ladnie zagra to nawet na najcienasz plecke wyjmiemy duza rybe  pozdro

Edytowane przez lamiglas87

Ja uwazam ze na lowienie sandaczy w jeziorze jezeli nie spodziewamy sie szczupakow wystarczy plecionka 10/12 lb i takimi wlasnie lowie i jak dla mnie zadnego przyponu i kretlika najlepiej sama agrafka dowiazana do plecki lowie gumami w przedziale 7-12 cm i glowki do 22g i jeszcze mi sie nie zdarzylo zebym stracil rybe przez pekniecie plecki badz rozgiecie agrafki w grudniu na taki zestaw wyholowalem sandacza 8 kg z 13 m i wszytsko bylo gites :) a dwa lata temu na plecke 0.8 wyjalem szczupaka 12 kg i tez nic nie peklo. Moim zdaniem plecionka to jeden z waznych elementow naszego zestawu na ktory wchodza jeszcze kolowrotek i wedka ktore tez musza byc super jakosci i jak wszystko ladnie zagra to nawet na najcienasz plecke wyjmiemy duza rybe  pozdro

Wypada pogratulować rybek.

A z ciekawości jak długie były ten sandacz i  szczupak?

Nawet na całkiem delikatny sprzęt wyholujemy dużą rybę jeśli unikniemy zaczepów jednak nie o to chodzi. Jeśli ryba ma być wypuszczona liczy się również czas jaki nam to zajmie, długotrwałe męczenie tak dużego szczupaka, bo jak się domyślam na tak cienkiej plecionce nie wypompowałeś go w 2-3min. to znęcanie się nad rybą i wiele wspólnego z etyką wędkarską niestety, ale nie ma.

Co innego jeśli to był przyłów przy okoniowaniu, ale bez przyponu pewnie by Ci się to nie udało więc zakładam, że przypon chroniący przed zębami był i musiałeś się szczupaka spodziewać.

Nawet na całkiem delikatny sprzęt wyholujemy dużą rybę jeśli unikniemy zaczepów jednak nie o to chodzi. Jeśli ryba ma być wypuszczona liczy się również czas jaki nam to zajmie, długotrwałe męczenie tak dużego szczupaka, bo jak się domyślam na tak cienkiej plecionce nie wypompowałeś go w 2-3min. to znęcanie się nad rybą i wiele wspólnego z etyką wędkarską niestety, ale nie ma.

Co innego jeśli to był przyłów przy okoniowaniu, ale bez przyponu pewnie by Ci się to nie udało więc zakładam, że przypon chroniący przed zębami był i musiałeś się szczupaka spodziewać.

Tomek spoko, plecionka pod zębatym, jak pisał kolega miała 0,8. To pewnie ze 100lb, więc i na klatę z zacięcia można go było lądować ;)

I tu sie mylisz kolego bo snadacza wypompowalem w jakies 3-4 min no a fakt ze se szczupakiem bylo to jakies 7-8 min ale w ani tu nie mialem przyponu ani tu bo szczupak byl idealnie zaciety w gorna warge na samym srodku pyska fakt ze byl to przylow przy okoniach i mozna tu mowic o szczesciu tylko nie bardzo wiem co grubosc plecionki ma wspolnego z etyka wedkarska :rolleyes:

• Like 1

Tomek spoko, plecionka pod zębatym, jak pisał kolega miała 0,8. To pewnie ze 100lb, więc i na klatę z zacięcia można go było lądować ;)

Faktycznie nie doczytałem precyzyjnie. Linka 0,8mm to już konkret suma można atakować. Zwracam honor "szczęśliwemu" łowcy. Takiej pletki to i byle szczupak nie przegryzie, a nawet jeśli łyknie głębiej to przecież może mu się ułożyć między zębami :)

• Like 2

Widze ze nic madrego nie umiecie napisac a o zupie wy o d.... widac  :lol:a to, ze wy zeby wyholowac sandacza 1,5 kg potrzebujecie plecionki 20 lb to juz wasza sprawa wkoncu jestescie etycznymi wedkarzami  :lol: gratuluje wiedzy i kto tu mowi o"na klatę z zacięcia można go było lądować" chyba te wasze sandacze 

Edytowane przez lamiglas87

Gwoli ścisłości kolega @lamiglas87 w swojej , kontrowersyjnej jak się okazało  :) , wypowiedzi ani razu nie posłużył się średnicą . Najpierw była mowa o wytrzymałości 10/12 lb a póżniej o plecionce PE 0,8 jak rozumiem - a to zdecydowanie nie 0,8 mm  :rolleyes: . Chiba , że wy tak dla jaj się spieracie  :P ...

Tu nie chodzi o to jakiego sprzętu potrzebuje do wyciągnięcia ryby, może uda mi się wytłumaczyć Tobie coś, co ma średnica linki do etyki, a tak się składa że bardzo dużo bo im mocniejszy zestaw tym ryba krócej walczy o życie, więc skutki tego są mniejsze , ma większe szanse na przeżycie i chodzi tu też o szacunek do tej ryby chyba że cieszy Cie długie męczenie ryb i dla tego nie rozumiesz co ma wspólnego średnica linki do etyki,  a po za tym wszystkim, na lekkim zestawie nigdy nie poczujesz siły tej ryby bo nigdy nie będziesz jej mógł pociągnąć.

Tu nie chodzi o to jakiego sprzętu potrzebuje do wyciągnięcia ryby, może uda mi się wytłumaczyć Tobie coś, co ma średnica linki do etyki, a tak się składa że bardzo dużo bo im mocniejszy zestaw tym ryba krócej walczy o życie, więc skutki tego są mniejsze , ma większe szanse na przeżycie i chodzi tu też o szacunek do tej ryby chyba że cieszy Cie długie męczenie ryb i dla tego nie rozumiesz co ma wspólnego średnica linki do etyki,  a po za tym wszystkim, na lekkim zestawie nigdy nie poczujesz siły tej ryby bo nigdy nie będziesz jej mógł pociągnąć.

Linka to jest element calego zestawu.To ze z mocniejsza linka mozna sobie pozwolic na bardziej silowy hol to zalezy czy mamy do tego odpowiedni kij.Wszytsko musi byc zgrane.Ja stosuje 10lb , zycze sobie takich ryb, ktorych hol musialby trwac dluzej niz 5 min na duzej rzece jaka jest ren.Mialem raz suma w nocy przy lowieniu sandaczy, z kotwiczek zrobil kokardki, linka wytrzymala.

• Like 2

Czyli cały sprzęt ul w piz....u, bo może uwiesić się metrówa? Parę sandaczy ponad 80 cm wytargałem na ul i szczupłego ponad 90 ,wszystkie odpłyneły w wyśmienitej kondycji.Nie robiłem im sesji zdjęciowych ,podbierak ,wychaczenie i do wody.Nie potrzebna była żadna reanimacja.

Jeśli chcemy być etyczni to przedewszystkim dajmy rybą sie wytrzeć w spokoju.

• Like 1