Skocz do zawartości
  • 0

Propozycja lub uwaga do regulaminu działu "Sprzedam"

Jano

Pytanie

Można zaobserwować w ostatnim czasie mnożenie wątków w dziale "Sprzedam" związane z pisaniem każdorazowo nowego posta w przypadku sprzedaży kilku podobnych przedmiotów.

Szczególnie, gdy dotyczy to kilku (-nastu, -dziesięciu) przedmiotów z jednego obszaru wydaje się to trochę bezsensownym zaśmiecaniem forum (przykład poniżej). Może by tak zalecić / nakazać wrzucanie wszystkich przedmiotów z tego samego obszaru do jednego postu?

W regulaminie nie znalazłem takiego zapisu albo przeoczyłem...

post-52846-0-93446700-1425297704_thumb.jpg

Edytowane przez Jano
  • Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, jeśli chodzi o mnie to wyłączyłbym reklamy w 100%. Mówię to poważne. Niestety tak już jest, że trzeba za coś to wszystko utrzymać. 

Najprościej umożliwić dostęp do Giełdy dla sprzedających po wpłacie np. 10 zł rocznie (wpłata na konto z nickiem z forum w tytule przelewu), myślę że starczyło by na utrzymanie serwera. ;)

• 0

Najprościej umożliwić dostęp do Giełdy dla sprzedających po wpłacie np. 10 zł rocznie (wpłata na konto z nickiem z forum w tytule przelewu), myślę że starczyło by na utrzymanie serwera. ;)

I to jest ja dotąd chyba najlepszy pomysł. A co do reszty, to względu na rozmiary jakie osiągnęła giełda to chyba niewiele tu pomoże. 

Edytowane przez Krzysiek_W

• 0

Spokojnie, pomysł zmian jest - w trakcie wdrażania, niebawem ujrzy światło dzienne ;)

Nie miałem na myśli konieczności wdrażania zmian na giełdzie ale pozyskanie funduszy na utrzymanie serwera by można ogólnie dla wszystkich wyłączyć te durne reklamy podświetlające się w słowach, dzięki czemu nie było by konieczności korzystania z adblocka by te reklamy nie irytowały człowieka. Ktoś chce sprzedawać na giełdzie robi przelew w tytule wpisując swój nick z forum i słowa "za okazjonalnego woblera" - żaden urząd wtedy się nie doczepi że pozyskuje się na coś pieniądze a na utrzymanie serwera będzie. Znam tak funkcjonujące fora jakie opłacają w taki sposób serwer dedykowany za kwotę ok 3000 zł rocznie z takimi możliwościami ze strony usługodawcy w danym pakiecie, że forum i portal aż miło hulają i jest wiele dodatkowych opcji. ;)

• 0

Bartek jaki to tam kant, to umożliwienie sprzedaży na giełdzie w zamian za sponsorowane utrzymanie serwera, by nie podlegało opodatkowaniu (bo po co jeszcze oddawać państwu co nie jego) przelew robi się na "okazjonalnego woblera" czyt, wirtualnego. ;)

• 0

A niech dokona, skoro przelew wykonuje dobrowolnie na "wirtualnego woblera", liczy się z tym że go fizycznie nie otrzyma. Kto komu zabroni przelać kasę z konta na konto? Skoro mogą istnieć obawy że może to ktoś z Izby Skarbowej rozpracować na niekorzyść Remka to jaki problem by podał numer konta i wtedy kto chce wspomoże go nawet symboliczną kwotą dajmy na to tych 10 zł co jest równowartością często połowy woblera niejednego jakiego się kupuje na Giełdzie. Myślę że wielu z kolegów taki przelew wykona dla idei istnienia jerka i eliminacji reklam tekstowych na forum bez informowania o tym publicznie a w tytule przelewu można wpisać na serwer i nikt nikomu za to nic nie zrobi. ;)

Edytowane przez CarIvan

• 0

No widzisz, sam znalazłeś legalną formułę.  :D  Jeśli Remek zrobi to "official", to grzecznie odprowadzi podatek od każdej darowizny i po zabiegu. Nikt nie może nic zarzucić.

Jest jeszcze kilka innych form dofinansowania (bez płacenia podatków), ale to nie miejsce na wyjaśnianie.  :rolleyes:

• 0

Jeśli Remek zrobi to "official", to grzecznie odprowadzi podatek od każdej darowizny i po zabiegu.

Do kwoty 4902 zł nie musi płacić podatku ponieważ darowizna do takiej kwoty na rzecz innego obdarowanego niespokrewnionego z Tobą czy ze mną czy z kimkolwiek innym jest zwolniona od podatku. Za taką kasę można opłacić niezłej klasy serwer dedykowany a jeśli forum i portal hulają na współdzielonym serwerze to opłata za utrzymanie serwera (hostingu) oraz domeny łącznie tak wysoka nie jest zapewne. ;)

• Like 1

• 0

Można zaobserwować w ostatnim czasie mnożenie wątków w dziale "Sprzedam" związane z pisaniem każdorazowo nowego posta w przypadku sprzedaży kilku podobnych przedmiotów.

Szczególnie, gdy dotyczy to kilku (-nastu, -dziesięciu) przedmiotów z jednego obszaru wydaje się to trochę bezsensownym zaśmiecaniem forum (przykład poniżej). Może by tak zalecić / nakazać wrzucanie wszystkich przedmiotów z tego samego obszaru do jednego postu?

Wracam do pierwszego wpisu sprzed kilku miechów. Opisana sytuacja jest nagminna. Stan dzisiejszy - mamy 17 ogłoszeń nie płatnych z czego siedem to ogłoszenia dwóch użytkowników. Koledzy zajęli ponad 40% przestrzeni na pierwszej stronie swoją działalnością typu po trzy wobki w każdym ogłoszeniu. Najmniej dosadnie można to skomentować że są mało koleżeńscy. Duże brawa dla tych którzy potrafią w jednym wątku obfocic i opisać ponad sto przynęt i dla tych którzy potrafią wsadzić w jedno ogłoszenie przedmioty z kilku kategorii - a jednak da się i na dodatek schodzi to na pniu.

Widzę jako konieczny zapis w regulaminie zobowiązujący do wystawiania przedmiotów z tej samej kategorii w jednym ogłoszeniu.

Dodatkowy pomysł to zakaz wpisów typu klub dyskusyjny które nic nie wnoszą do meritum a jedynie podbijają status wątku. Żadnych komentarzy typu sprzęt jest "super", żadnych wpisów że otrzymałem przesyłkę ( po to jest priv ), żadnych pytań w wątku typu "jakbyś miał jeszcze to bym wziął" - od tego jest priv a skoro ktoś wystawia x sztuk to tyle chce sprzedać a nie x + nieskończoność. Poszedłbym nawet dalej i zaproponował zakaz przynudzania o rozbijaniu zestawów. Skoro ktoś chce sprzedać zestaw jako całość to tak ma być i kropka. Jak nie znajdzie nabywcy na zestaw to sam go rozdzieli. A tak to mamy nieustający wątek odgrzewany na pierwszej stronie przez kilka tygodni z zerową finalizacją transakcji

• 0

napisałem ten tekst ze dwa miesiące temu, ale nadal aktualny:

Co do naszywek – mam następującego  „pomysła”;

- aby  oprócz logo Jb.pl na naszywce znajdował się Nick użytkownika, wtedy naszywka byłaby swoistą „legitymacją” ,

-  aby w cenie naszywki zawarta była także jakaś dopłata przeznaczona na finansowanie  działalności  Forum,

W zamian za to wykupujący naszywkę miałby prawo do :

- dostępu do „wiadomości znad wody” (dla pozostałych „czytaczy” - dostęp zablokowany),

- dostępu  do działu „Kupię – Sprzedam” (dla pozostałych „czytaczy” - dostęp zablokowany), lub alternatywnie 5-10% zniżki na zakupy  (sprzedający musiałby tak skalkulować cenę sprzedaży aby mógł bez straty uwzględnić zniżkę dla „naszywkowicza”).

Co by za bardzo nie dziurawić odzieży to aktualizacja naszywki co 2-3 lata.

Oczywiście zdaję sobie sprawę że wiązałoby się to z podziałem na Użytkowników „pierwszej lub drugiej świeżości”, ale może warto wprowadzić jakiś odsiew ? – przecież 75% użytkowników jest i tak zupełnie nieaktywnych .

• 0

napisałem ten tekst ze dwa miesiące temu, ale nadal aktualny:

Co do naszywek – mam następującego  „pomysła”;

- aby  oprócz logo Jb.pl na naszywce znajdował się Nick użytkownika, wtedy naszywka byłaby swoistą „legitymacją” ,

Niestety nie jest to możliwe przy seryjnej produkcji. Natomiast pojedyncza produkcja z tego co wiem jest możliwa ale to trudny projekt - ostatnio przerabiałem ten temat - koszty - zarówno czasz przygotowania projektu jak i jego wykonania. Ponadto zapewniam Was. Takie naszywki kupiłoby około 0,01% aktywnych userów.

-  aby w cenie naszywki zawarta była także jakaś dopłata przeznaczona na finansowanie  działalności  Forum,

W zamian za to wykupujący naszywkę miałby prawo do :

Można wspierać forum już teraz.

- dostępu do „wiadomości znad wody” (dla pozostałych „czytaczy” - dostęp zablokowany),

Na ten moment zależy mi na jak najszerszym udostępnianiu treści jerkbait.pl. Uważam, mimo wielu narzekań, że wartość merytoryczna wielu wątków jest bardzo wysoka. Nie chcę ukrywać wiedzy, wręcz przeciwnie - od 10 lat naszym celem jest promowania nowoczesnego wędkarstwa, sposobów łowienia ryb drapieżnych. Raczej namawiam forumowiczów by pisali jak najwięcej o warunkach połowu tak by inni mogli się uczyć, jednocześnie kładąc nacisk na etyczne łowienie i podejście "Złów i wypuść". Dlatego blokowanie działów z wiedzą nie wchodzi na ten moment w grę.

- dostępu  do działu „Kupię – Sprzedam” (dla pozostałych „czytaczy” - dostęp zablokowany), lub alternatywnie 5-10% zniżki na zakupy  (sprzedający musiałby tak skalkulować cenę sprzedaży aby mógł bez straty uwzględnić zniżkę dla „naszywkowicza”).

Co by za bardzo nie dziurawić odzieży to aktualizacja naszywki co 2-3 lata.

Dla mnie giełda jest dodatkiem. Chcielibyśmy minimalizować nakłady na pracę w dziale Giełda. Tak jak wspomniałem wyżej - nacisk chcemy kłaść na rozwój merytoryczny forum. Oczywiście z Wazą pomocą. Rozwijanie obszarów metod połowu, etycznego wędkarza, który potrafi obchodzić się z rybami (Catch and Release), wprowadzanie nowych trendów - Street/Urban Fishing, oraz większą integrację nad wodą (kontynuacja wypraw w "nieznane" połączone z walorami edukacyjnymi/rozwojowymi).
  • Like 4

• 0

Te naszywki z nickiem to rewelacyjny pomysł. Znakomity!

Ja, na ten przykład, dzięki moderatorskiej działalności i wyjątkowej aktywności oraz dbałości o zasady kolegi Friko, kupowałbym już czwartą naszywkę, każdą z innym nickiem. Choć przecie ja ciągle ten sam, spokojny, miły i nie awanturujący się człowiek. Za to dla forum to czysty zysk, panie. Jestem za!

:)

• 0

zapytam o regulamin giełdy, w kontekście trochę innym niż sprzedaż:

przed chwilą umieściłem post w dziale sprzedam, bez zapoznawania się z regulaminem, i poleciał. potem dowiedziałem się dlaczego, poleciał słusznie, aczkolwiek mam z tym pewien problem. sprawa nie dotyczy kołowrotka z 5 dych, tylko kompletnej motorówki. problem mam z tym, że ceniąc to co z portalu otrzymałem, wiedzę, znajomych, chciałem się w pewien sposób odwzajemnić społeczności (bo łódkę znam na wylot, garażowana, właściciel to pedant mający do tego zmysł techniczny). tylko.... nie mam jak. ogłoszenie poleci, link do aukcji w innym dziale- poleci. myślę sobie, kij adminom w oko, no ale kurde akurat może ktoś szuka. 

dziwne to dosyć. czasem się udzielam na innym forum (jeep.org.pl) i tam lud, przebierając w masie ofert strucli na otomoto, aż się ślini na link do czegoś pewnego, poleconego, nie styranego. mówiąc szczerze po to istnieje tamtejsza giełda. łódka i tak pójdzie na alle, weźmie ją pewnie pierwszy który przyjedzie ją oglądać, ale czemu nie może to być nikt z j.pl? tego nie wiem.

• 0

zapytam o regulamin giełdy, w kontekście trochę innym niż sprzedaż:

przed chwilą umieściłem post w dziale sprzedam, bez zapoznawania się z regulaminem, i poleciał. potem dowiedziałem się dlaczego, poleciał słusznie, aczkolwiek mam z tym pewien problem. sprawa nie dotyczy kołowrotka z 5 dych, tylko kompletnej motorówki. problem mam z tym, że ceniąc to co z portalu otrzymałem, wiedzę, znajomych, chciałem się w pewien sposób odwzajemnić społeczności (bo łódkę znam na wylot, garażowana, właściciel to pedant mający do tego zmysł techniczny). tylko.... nie mam jak. ogłoszenie poleci, link do aukcji w innym dziale- poleci. myślę sobie, kij adminom w oko, no ale kurde akurat może ktoś szuka. 

dziwne to dosyć. czasem się udzielam na innym forum (jeep.org.pl) i tam lud, przebierając w masie ofert strucli na otomoto, aż się ślini na link do czegoś pewnego, poleconego, nie styranego. mówiąc szczerze po to istnieje tamtejsza giełda. łódka i tak pójdzie na alle, weźmie ją pewnie pierwszy który przyjedzie ją oglądać, ale czemu nie może to być nikt z j.pl? tego nie wiem.

aleeee... o cooo chodzi?

• 0

aleeee... o cooo chodzi?

W skrócie : znajomy sprzedaje łódź, chciałem ją polecić forumowiczom bo warto, nie da się. Post z linkiem do allegro nadaje się do działu giełda, w dziale giełda post leci za ogłoszenie grzecznosciowe, lub za ogłoszenie umieszczone tez na innym portalu aukcyjnym.