kamildarbanski Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Ja tylko pytam czy ten kij cos warty jest a nie jaka zylka jest odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Miałem tego kongera, 2.70, miota przynęty bardzo ładnie, dobrze się ładuje. Ja go używałem przy kleniach/jaziach "tak z przymrużeniem oka" i przy pstrągach. Na lekko na szczupaka/bolenia spokojnie da radę. Ale co do sandaczy to nie mam pojęcia, jedynie mógłbym Ci polecić gdybyś się zdecydował na ten kij żebyś wybrał jednak pletke. Kijek ma szczytową akcję przy czym nie jest to przysłowiowa "sztywna pała" , bardzo ładnie gnie się pod obciążeniem. Musiałbyś sam go pomacać. Według mnie kijek warty uwagi, tylko jego żywioł według mnie to bolek/szczupak na lekko i pstrąg, ewentualnie kleń/jaź na większe wobki . Edytowane 13 Lutego 2016 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Ok dziekuje za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 witam, ja miałem (w sumie nadal jeden mam) konger maxim turbo 7-21 3 m poprzednika kija o który pytasz kij zaskakująco czuły mogący pełnić rolę wielkorzecznego uniwersału, należy jednak wziąć pod uwagę że jest niedoszacacowany w opisie i lekkie wobki nie będą latać.. żyłka 0.18 to za mało do mocy tego kija na nocnego sandacza na małe wobki proponowałbym diaflex light spin 2.95 7-22 pozdrmatpgt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Czyżby maxim był poprzednikiem WCH ? Wątpie. To dwa różne segmenty. No i poza tym seria maxim z tego co patrzę po necie, nie miała w ofercie modelu turbo, zapewne chodzi Ci o maxim cobra 3.00 / 7-21g. Według mnie to dwa inne kije. Edytowane 13 Lutego 2016 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Z 0,18 to można na klenie. Na nocne sandacze pleciona 10/15 lb. Jak przylowisz suma to zobaczysz co mam na myśli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Hej,Ja od lat używam zielonego Championa Kobalt 3,0m. W nocnym sandaczowaniu woblerkami sprawdza się doskonale. Obawiam się, że Turbo może być zbyt spolegliwy. No i żyłka to przynajmniej dobrej jakości 0,22-0,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Hej,Ja od lat używam zielonego Championa Kobalt 3,0m. W nocnym sandaczowaniu woblerkami sprawdza się doskonale. Obawiam się, że Turbo może być zbyt spolegliwy. No i żyłka to przynajmniej dobrej jakości 0,22-0,25.a ten kobalt dobrze podaje wobki? bo wiesz tak jak pisalem uzywal bede np gloog nike 10 cm ale tez i 5,5 bandziorki i chodzi o to zeby te mniejsze tez dalo raDE dobrze zapodac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Do nocnego sandaczowania używam woblerków ok 10cm. I wierz mi, niewymiarek też potrafił ostro zagryźć takiego wobka. Odległość na jaką podajesz wobka jest sprawą wtórną, gdyż nocą sandacz podchodzi pod brzeg gdzie gromadzi się drobnica. Natomiast warunki w jakich spinningujesz wymuszają stosowanie mocniejszego sprzętu. Chcesz o tym pogadać, pisz na priv. Jesteśmy krajanami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Małem WCH Turbo 3,0m przez jeden sezon i mogę tylko chwalić ten kij, wg. mnie w tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego w tych parametrach. U mnie był u używany do łowienia jazio-kleni i boleni na średnio w Wiśle. Wyjął brzanę 60+ i bolesława 80+ więc przyłowy mu nie straszne, ale do celowego łowienia sandaczy bym go nie brał. Raczej za mało mocy ma, no chyba że wiesz że na pewno nie przekroczysz 70 cm i nie przyłowisz np.suma. Wg. mnie brałbym o oczko mocniejszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 A czy ten oczko wyzej (kobalt) komfortowo rzuci wobka 6 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Komfortu to nie będziesz miał, bo blank się nie naładuje na tyle aby oddać dynamikę, ale da radę machnąć takim wobkiem na dwadzieścia metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Komfortu to nie będziesz miał, bo blank się nie naładuje na tyle aby oddać dynamikę, ale da radę machnąć takim wobkiem na dwadzieścia metrów.Chyba kolego mało łowiłeś tym kijem - mowa o Kobalcie 2,7m 9-28g. Jak dla mnie to uniwersał na dużą rzekę typu Wisła. Z 5 lat wstecz łowiłem tym spinem. Wiele ryb dzięki niemu udało mi się wyholować. Komfortowo to obsługuje wobki już od 4 do 7cm. Dłuższymi od biedy też się da ale już zaczyna byś spolegliwy. Jeśli planujesz łowienie dziewiątkami to tylko typu orginal. Cuntdawnami juz się tak nie da. U mnie często z gumą lub woblerem. Edytowane 14 Lutego 2016 przez milupa zdjęcie niezgodne z zasadami forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) A czy ten oczko wyzej (kobalt) komfortowo rzuci wobka 6 cm?tak . Pytanie tylko jak daleko chcesz posłać przynętę. Ja najczęściej łowiłem z burty i ryby były tuż pod nogami. Edytowane 13 Lutego 2016 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Wobki jakimi planuje lowic to rapala original,zaczarowany olowek,bandziorki,plytka piatka,gloogi 10 itp, opis 28 gram i 9 wobka nie piciagnie? A ja sie martwie zeby za mocny nie byl a co do odleglosci to ciezko stwierdzic +/-ze 30-40 metrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Wobki jakimi planuje lowic to rapala original,zaczarowany olowek,bandziorki,plytka piatka,gloogi 10 itp, opis 28 gram i 9 wobka nie piciagnie? A ja sie martwie zeby za mocny nie byl a co do odleglosci to ciezko stwierdzic +/-ze 30-40 metrowKolego to jest kij o akcji średnio szybkiej taki powiedzmy Moderate. Te 28 gramów na górze to tak sporo na wyrost. Zapomnij o łowieniu w Wiśle główkami 25g na bieżącej wodzie. Zaletą tego kija jest to, że gubi mało ryb, a rybki raczej trzymają się blisko podczas holu.U mnie podstawową przynęta była guma twister 3" z główką 7g lub wobler w kształcie orginal 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Dokładnie. Śmigałem nim kiedyś lunatykiem 10 cm z główką 10 g, no i to już było przydużo.. jest to kijek na wyrośniete klenie/jazie, lekko szczupal/bolek i pstrąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Ale ten kij ma byc do woblerow a nie do gum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) To jak wyżej lepiej zainteresuj się czymś mocniejszym, jeżeli w głównej mierze kijek ma być pod sandacze. Edytowane 14 Lutego 2016 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Kolego @Error_Error_Error koledzy wyżej dobrze radzą. Mam turbo 3m już wiele lat i pozbywać się nie zamierzam. Już gdzieś opisywaliśmy kije z serii WCH.Ja go używam do łowienia kleni na Wiśle na wyższej wodzie. Przyłowów specjalnie nie miałem. Największą rybą jaką na niego złowiłem był kleń 58cm z szybkiego nurtu i w mojej opinii to jest jego żywioł. Oczywiście wędka poradzi sobie z przyłowami tak jak koledzy opisują. Wędka dobrze amortyzuje zrywy ryby. Dobrze już z niej latają wobki typu dorado alaska czy lake w wersji tonącej 3,5cm (żyłka 0,18).Kijek na ostatnim metrze jest przesztywniony. Nie wiem jaki jest charakter wody na której łowisz ale na wiślane zedy bym go nie zabrał. Kobalt będzie lepszy moim zdaniem. Co do odległości rzutu to jasne , że przynęty które opisujesz polecą dalej z turbo natomiast poszedłbym w kierunku kobalta z plecionką 0,12 - 0,13 i przynęty, które wymieniłeś polecą równie daleko jak z turbo .Podeślę ci link do filmu z turbo 3m w trakcie holu. Edytowane 14 Lutego 2016 przez sajdol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Poprosimy o film tu na forum , tak aby każdy z nas mógł się przekonać o zaletach tego kija pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Czy wobec tego ktorys z kolegow podpowie mi jaki kij sklepowy bedzie w stanie sprostac tym wymaganiom? Tj. Woblery sandaczowe w przedziale 5,5 -10cm o wadze 5-12 gram i zeby mial odpowiedni zapas mocy w dolniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Do jakiej kwoty? Jaki charakter wody?Bardzo chwalone są Team Dragony 295 do 28g.Ja obecnie używam Dragona HM69 pike 290 i szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Narew w srodkowym odcinku przewaznie a co do kwoty to mam czas na uzbierani kwoty odpowiednij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Może byc to, bo kolorek jakby znajomy:https://maszbranie.pl/pl/p/Wedka-Konger-World-Champion-II-Kobalt-275-cm-9-28g/1510lub tohttps://maszbranie.pl/pl/p/Wedka-Konger-World-Champion-II-Classic-270-cm-10-35g/1513 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi