Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

miałem niedawno takiego, niestety zyłka 0.20 nie była w stanie go zatrzymać - dobrze wyregulowany cały czas hamulec popuszczał i wszedł w zwalisko... teraz kupiłem 0.23... dobra dwudziestka to zdecydowanie jeszcze nie koniec możliwości tego kija...

Czyli oczko wyzej zylka to oczko wyzej blank :)

Tak czysto teoretycznie ujmujac sprawe :)

Czyli oczko wyzej zylka to oczko wyzej blank :)

Tak czysto teoretycznie ujmujac sprawe :)

6lb powinien wystarczyć, 8 lb może też będzie... są strasznie uniwersalne... 4lb używam na małych rzeczkach, kiedy dużo brań jest blisko lub nawet bardzo blisko... super znosi przeciążenia, gorzej radzi sobie z większym oporem stawianym przez przynęty... zwłaszcza w większej rzece i w silnym nurcie...

Edytowane przez czarny1

6lb powinien wystarczyć, 8 lb może też będzie... są strasznie uniwersalne... 4lb używam na małych rzeczkach, kiedy dużo brań jest blisko lub nawet bardzo blisko... super znosi przeciążenia, gorzej radzi sobie z większym oporem stawianym przez przynęty... zwłaszcza w większej rzece i w silnym nurcie...

Brania na krotkim dyszlu to arcydzieło pstragowych zmagan :)

Naprawdę muszę chyba wziąć wszystkie do reki i wybrać gnac...

Kamilu, zastawiam się nad 12lb pod sandacza jakbyś określił czułość tego blanku?

Jeżeli kij może być ciut dłuższy i ma być do jigowania,  to pod sandacza zdecydowanie matagi super shore.

Matagi do łowienia sandaczy z opadu będzie zdecydowanie czulszy, bardziej "elektryczny" ze względu na konstrukcję blanku - cienkościenny. Suzuki, też fajne blanki, o pięknym ugięciu, dość czułe, ale jak napisał Kamil bardziej uniwersalne.

• Like 1

myślę, że My i Daniel różnie możemy postrzegać "przeciążenia"

post-50364-0-88481300-1470865317_thumb.jpg post-50364-0-63222900-1470865312_thumb.jpg

• Like 1

Jeżeli kij może być ciut dłuższy i ma być do jigowania,  to pod sandacza zdecydowanie matagi super shore.

Matagi do łowienia sandaczy z opadu będzie zdecydowanie czulszy, bardziej "elektryczny" ze względu na konstrukcję blanku - cienkościenny. Suzuki, też fajne blanki, o pięknym ugięciu, dość czułe, ale jak napisał Kamil bardziej uniwersalne.

Dziękuję za propozycję. Aktualnie rozglądam się za czymś co nadawałoby się do takiego łowienia. Czas pokarze na co padnie wybór.

@Guzu

suzuki w mojej ocenie są to blanki opisywane jako regular-fast. Czyli na sucho będą sprawiać wrażenie kołkowatych a w ugięciu będą bardziej kołowe niż progresywne. Najbliżej im w charakterystyce do crankbaitów z uwagi na małe zbieżności.

Jeżeli szukasz blanków do łowienia na "spinmuche" - to wydaje mi się  że lepsze bedą blanki o bardziej czułych szczytówkach. Ale w sumie to nie wiem jak tam łowisz dokładnie tą muchą. Tam gdzie Ci się sprawdzały do tej pory crankbaity to i z suzuki powinieneś być zadowolony, w innych przypadkach już niekoniecznie. Dla mnie blankami o tej charakterystyce dobrze się łowi "moving baits" - obrotówką, woblerem. Jeżeli chodzi o łowienia na jigi to uważam że  rynek oferuje ciekawsze propozycje - ale to oczywiście tylko moje zdanie i moje osobiste preferencje :)

pozdrawiam

• Like 2

Suzuki są na tyle ciekawe/dziwne, że każdy będzie miał o nich inne zdanie

dla mnie np. to też blanki głównie pod wobler, ale również z podszarpywaniem

wiele osób sobie chwali łowienie nimi lekkimi jigami, są to osoby, które chcą wędki dynamicznej, ale o pełnym ugięciu

"moving baits" - masz na myśli Fast Moving Game ? , bo te w JP, to zazwyczaj są Fast, z lekko ustępliwym, ale szybkim szczytem i mocnym dolnikiem

• Like 1

Mam RXF 6LB-702 używam na pstrągi.

Na razie największe ryby to około 2 kg tęczaki i +- 50 cm potoki.

Na takie ryby kijek idealny. Miałem przygodę z tęczakiem około 5-6 kg i tu kij podobnie jak ja nie mieliśmy do gadania nic. 

Ryba robiła co chciała i w konsekwencji przegryzła żyłkę. 

Co do "spinmuch" to mam te same co @Guzu, smigam tym kijem namoczoną muchą spokojnie 15 metrów z pod kija, przy plecionce PE0,6 

Na żyłce nie sprawdzałem. 

Jedna obserwacja w użytkowaniu, nigdy w życiu nie miałem celniejszego kija. Jego zdolność do tłumienia drgań jest niezwykła. 

• Like 1

"moving baits" - masz na myśli Fast Moving Game ? , bo te w JP, to zazwyczaj są Fast, z lekko ustępliwym, ale szybkim szczytem i mocnym dolnikiem

miałem raczej na myśli amerykańska nomenklaturę, "moving baits" czy "reaction baits" czyli takie które cały czas są zwijane i napinają zestaw w rodzaju woblerów, obrotówek, spinnerbaitów etc

Tak

Ten blank ma w swojej charakterystyce nawiązywać do crankbaitow

Kolkowa nieco szczytówka

Głębokie ugięcie

To jest moj kierunek

Czy lepiej sie by lowilo miekka szczytówka?

Jak napisal Wiktor - a On sie zna - podawanie much opanowane.

Ważniejsze jest postępowanie podczas walki

• Like 1

Dzięki serdeczności i checiom mozna wiele.

Mozna tyle, ze juz dzisiaj z Mistrzem Yglo gielismy tego 8lb 661.

Wyglada, ze to będzie TO.

Dokładnie taka kompozycja, szczytówka nieustepliwa nadmiernie, szybko glebsze giecie...i amortyzacja bez limitu.

Na tym blanku powstanie wedka pod moje pstragowanie :)

Dziękuję wszystkim za slowa / odpowiedzi/ wskazówki.

A Robertowi dziekuje za szybkosc i serdecznosc.

Reszta w rekach Yglo :)

...a potem w moich:)

• Like 1

Reszta w rekach Yglo...

na razie w moich rekach była szczytówka RXF661 8lb, która niemal podjechałem Danielowi pod stopy,,, udając pstrąga i wywołujac naruralny odruch odskoku u Łowcy.... :)

Gięliście ten blank przy pomocy samochodu? :)

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 1

Mam kij uzbrojony na blanku suzuki 12lb celowo pod  pstraga i okonia z głębokiej wody ...Pstrągi zacznę łowić na wiosnę , a okonie późna jesienią (jak czas da).. O blanku mogę powiedzieć tylko tyle , jego akcja jest dosyć ciekawa ,ciepła taka ...Kij gnie się od szczytu po dolnik i ma sporą moc... Opisany  3,5-11gr cw  według mnie  może obsłużyć do 18 a nawet 20gr przynęty...  W moim odczuciu lekki kij o uniwersalnym zastosowaniu przy dość szybkiej akcji i  w miarę mocnym blanku..Mało nim łowiłem bo musiałem zdjąć parę przelotek i czeka na czas żeby go przezbroić ( wszystko przez to że 198 przedłużyłem o jakieś 8cm i ni jak nie pasowało mi żadne zbrojenie)..Pozdrawiam...

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Witam

czy posiadacze w/w  mogą  napisać  kilka    słów  o  użytkowaniu  w/w  .

szukam  czegoś  pod szczupaka  na lekko  od  5/6 g  plus  kopyto 3" -10 g /i gumy 3/4"   czasem wobler , obrotówka meps 3 / wahadło np gnom / alga 2/3   da radę   czy ew ten  RXF  12 762  byłby  lepszym rozwiązaniem?

miejsca  to  kanały i rozlewiska  niezbyt głęboko  i bez  uciągu wody . -alternatywnie  rozważam  Matagi  Super Nimble Minnow.12 lbs /14 g.?

Powinno wyjść w kierunku  :  mocniej  niż mój  Phenix  FX 793-2   a lekko poniżej  aktualnie używanego  do tych celów  CD EXT 792  14 lbs z poprzedniej  wersji CD ...

pozdrawiam

Maciej

• 2 tygodnie później...