bazyloss Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 do mojego 6lb standard to 0,235 10lb, ale ze względów rzutowych (krótkie , celowane , z nadgarstka) wolę miękką 0,205 8lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 miałem niedawno takiego, niestety zyłka 0.20 nie była w stanie go zatrzymać - dobrze wyregulowany cały czas hamulec popuszczał i wszedł w zwalisko... teraz kupiłem 0.23... dobra dwudziestka to zdecydowanie jeszcze nie koniec możliwości tego kija...Czyli oczko wyzej zylka to oczko wyzej blank Tak czysto teoretycznie ujmujac sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Przy swoim Suzuki głównie używam plecionki g soul egi metal PE 0.6 z przyponem fc 8lb lub żyłeczka 0,20 i myślę,że jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Czyli oczko wyzej zylka to oczko wyzej blank Tak czysto teoretycznie ujmujac sprawe 6lb powinien wystarczyć, 8 lb może też będzie... są strasznie uniwersalne... 4lb używam na małych rzeczkach, kiedy dużo brań jest blisko lub nawet bardzo blisko... super znosi przeciążenia, gorzej radzi sobie z większym oporem stawianym przez przynęty... zwłaszcza w większej rzece i w silnym nurcie... Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 6lb powinien wystarczyć, 8 lb może też będzie... są strasznie uniwersalne... 4lb używam na małych rzeczkach, kiedy dużo brań jest blisko lub nawet bardzo blisko... super znosi przeciążenia, gorzej radzi sobie z większym oporem stawianym przez przynęty... zwłaszcza w większej rzece i w silnym nurcie...Brania na krotkim dyszlu to arcydzieło pstragowych zmagan Naprawdę muszę chyba wziąć wszystkie do reki i wybrać gnac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Kamilu, zastawiam się nad 12lb pod sandacza jakbyś określił czułość tego blanku?Jeżeli kij może być ciut dłuższy i ma być do jigowania, to pod sandacza zdecydowanie matagi super shore.Matagi do łowienia sandaczy z opadu będzie zdecydowanie czulszy, bardziej "elektryczny" ze względu na konstrukcję blanku - cienkościenny. Suzuki, też fajne blanki, o pięknym ugięciu, dość czułe, ale jak napisał Kamil bardziej uniwersalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 6lb powinien wystarczyć, 8 lb może też będzie... są strasznie uniwersalne... 4lb używam na małych rzeczkach, kiedy dużo brań jest blisko lub nawet bardzo blisko... super znosi przeciążenia, gorzej radzi sobie z większym oporem stawianym przez przynęty... zwłaszcza w większej rzece i w silnym nurcie... myślę, że My i Daniel różnie możemy postrzegać "przeciążenia" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 myślę, że My i Daniel różnie możemy postrzegać "przeciążenia" P4240267.JPG 64_000.JPGdlatego nie namawiam na 4lb:))) w razie czega są też jeszcze mocniejsze... no i matagi nibble minnow jest też delikatny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Jeżeli kij może być ciut dłuższy i ma być do jigowania, to pod sandacza zdecydowanie matagi super shore.Matagi do łowienia sandaczy z opadu będzie zdecydowanie czulszy, bardziej "elektryczny" ze względu na konstrukcję blanku - cienkościenny. Suzuki, też fajne blanki, o pięknym ugięciu, dość czułe, ale jak napisał Kamil bardziej uniwersalne.Dziękuję za propozycję. Aktualnie rozglądam się za czymś co nadawałoby się do takiego łowienia. Czas pokarze na co padnie wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 @Guzu suzuki w mojej ocenie są to blanki opisywane jako regular-fast. Czyli na sucho będą sprawiać wrażenie kołkowatych a w ugięciu będą bardziej kołowe niż progresywne. Najbliżej im w charakterystyce do crankbaitów z uwagi na małe zbieżności. Jeżeli szukasz blanków do łowienia na "spinmuche" - to wydaje mi się że lepsze bedą blanki o bardziej czułych szczytówkach. Ale w sumie to nie wiem jak tam łowisz dokładnie tą muchą. Tam gdzie Ci się sprawdzały do tej pory crankbaity to i z suzuki powinieneś być zadowolony, w innych przypadkach już niekoniecznie. Dla mnie blankami o tej charakterystyce dobrze się łowi "moving baits" - obrotówką, woblerem. Jeżeli chodzi o łowienia na jigi to uważam że rynek oferuje ciekawsze propozycje - ale to oczywiście tylko moje zdanie i moje osobiste preferencje pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Suzuki są na tyle ciekawe/dziwne, że każdy będzie miał o nich inne zdanie dla mnie np. to też blanki głównie pod wobler, ale również z podszarpywaniem wiele osób sobie chwali łowienie nimi lekkimi jigami, są to osoby, które chcą wędki dynamicznej, ale o pełnym ugięciu "moving baits" - masz na myśli Fast Moving Game ? , bo te w JP, to zazwyczaj są Fast, z lekko ustępliwym, ale szybkim szczytem i mocnym dolnikiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Mam RXF 6LB-702 używam na pstrągi.Na razie największe ryby to około 2 kg tęczaki i +- 50 cm potoki.Na takie ryby kijek idealny. Miałem przygodę z tęczakiem około 5-6 kg i tu kij podobnie jak ja nie mieliśmy do gadania nic. Ryba robiła co chciała i w konsekwencji przegryzła żyłkę. Co do "spinmuch" to mam te same co @Guzu, smigam tym kijem namoczoną muchą spokojnie 15 metrów z pod kija, przy plecionce PE0,6 Na żyłce nie sprawdzałem. Jedna obserwacja w użytkowaniu, nigdy w życiu nie miałem celniejszego kija. Jego zdolność do tłumienia drgań jest niezwykła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 "moving baits" - masz na myśli Fast Moving Game ? , bo te w JP, to zazwyczaj są Fast, z lekko ustępliwym, ale szybkim szczytem i mocnym dolnikiem miałem raczej na myśli amerykańska nomenklaturę, "moving baits" czy "reaction baits" czyli takie które cały czas są zwijane i napinają zestaw w rodzaju woblerów, obrotówek, spinnerbaitów etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 oki, rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 TakTen blank ma w swojej charakterystyce nawiązywać do crankbaitowKolkowa nieco szczytówka Głębokie ugięcie To jest moj kierunek Czy lepiej sie by lowilo miekka szczytówka?Jak napisal Wiktor - a On sie zna - podawanie much opanowane.Ważniejsze jest postępowanie podczas walki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Dzięki serdeczności i checiom mozna wiele.Mozna tyle, ze juz dzisiaj z Mistrzem Yglo gielismy tego 8lb 661.Wyglada, ze to będzie TO.Dokładnie taka kompozycja, szczytówka nieustepliwa nadmiernie, szybko glebsze giecie...i amortyzacja bez limitu.Na tym blanku powstanie wedka pod moje pstragowanie Dziękuję wszystkim za slowa / odpowiedzi/ wskazówki.A Robertowi dziekuje za szybkosc i serdecznosc.Reszta w rekach Yglo ...a potem w moich:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Reszta w rekach Yglo...na razie w moich rekach była szczytówka RXF661 8lb, która niemal podjechałem Danielowi pod stopy,,, udając pstrąga i wywołujac naruralny odruch odskoku u Łowcy.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Reszta w rekach Yglo...na razie w moich rekach była szczytówka RXF661 8lb, która niemal podjechałem Danielowi pod stopy,,, udając pstrąga i wywołujac naruralny odruch odskoku u Łowcy.... Takie tam gierki parkingowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Reszta w rekach Yglo...na razie w moich rekach była szczytówka RXF661 8lb, która niemal podjechałem Danielowi pod stopy,,, udając pstrąga i wywołujac naruralny odruch odskoku u Łowcy.... Gięliście ten blank przy pomocy samochodu? Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez Krzysiek Rogalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Mam kij uzbrojony na blanku suzuki 12lb celowo pod pstraga i okonia z głębokiej wody ...Pstrągi zacznę łowić na wiosnę , a okonie późna jesienią (jak czas da).. O blanku mogę powiedzieć tylko tyle , jego akcja jest dosyć ciekawa ,ciepła taka ...Kij gnie się od szczytu po dolnik i ma sporą moc... Opisany 3,5-11gr cw według mnie może obsłużyć do 18 a nawet 20gr przynęty... W moim odczuciu lekki kij o uniwersalnym zastosowaniu przy dość szybkiej akcji i w miarę mocnym blanku..Mało nim łowiłem bo musiałem zdjąć parę przelotek i czeka na czas żeby go przezbroić ( wszystko przez to że 198 przedłużyłem o jakieś 8cm i ni jak nie pasowało mi żadne zbrojenie)..Pozdrawiam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Darku, powiedz mi proszę jakie główki ogarnie komfortowo ten 12lb blank przy dość agresywnym podbijaniu, a jakie jest jego maksimum?ps "gr" to są grosze, "g" to gramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trinited Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Przyłączam się do pytania ale mnie interesuje minimum jakim da rade rzucić tym 12lb. Da rade rzucić meppsem aglia nr 0 wędką na tym blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Mam 702 opisanego jako 8lb i wędka jak dla mnie idealna lowie nią głównie pstrągi a jesienią będę próbował przy jej pomocy kusić okonie i szczupaki. Gdyby ktoś chciał P omachac tym linkiem to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Witam czy posiadacze w/w mogą napisać kilka słów o użytkowaniu w/w . szukam czegoś pod szczupaka na lekko od 5/6 g plus kopyto 3" -10 g /i gumy 3/4" czasem wobler , obrotówka meps 3 / wahadło np gnom / alga 2/3 da radę czy ew ten RXF 12 762 byłby lepszym rozwiązaniem? miejsca to kanały i rozlewiska niezbyt głęboko i bez uciągu wody . -alternatywnie rozważam Matagi Super Nimble Minnow.12 lbs /14 g.? Powinno wyjść w kierunku : mocniej niż mój Phenix FX 793-2 a lekko poniżej aktualnie używanego do tych celów CD EXT 792 14 lbs z poprzedniej wersji CD ... pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 RXF-4LB-601-PRO - ktoś miał w ręku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi