Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, nie interesuje mnie ściąganie tych blanków, miałem okazję połowić i niczym mnie nie zachwycił. Co do samej gwarancji nie sądzę, żeby u Niemca miało być gorzej niż w BRC, tym bardziej mogę tak sądzić gdyż, moje przekonanie jest podparte osobistą przygodą z firmą BRC i tragicznym standardem obsługi jaki tam mnie spotkał.

Zresztą, jak sam kolega robox zapewniał na pierwszej stronie tego wątku, "Można je opisać jednym słowem: PANCERNE.", więc może nie ma o co się martwić.

Edytowane przez Apioo
  • Like 1

Jakis czas temu bylem aktywny w tym watku, pytalem o blank suzuki.

Zbyszek Yglo zbudowal mi wedke na tym 6 i 6 stopy opisanym do max 12 lb.

Wyszla fajna, manewrowa wedka.

Na pierwszy rzut oka sprawia wrazenie mocniejszej niz jest w konfrontacji z zywymi wodnymi przeszkodami . 

Rzutowo bardzo pozytywnie. Lepiej niz moje dotychczasowe StC czy Lamiglas.

To pewnie kwestia, ze mocowo oczko nizej stoi jednak.

Uzbrojona K-Ry alconite .

Do tego Shimano 2500.

Zylka 0.23 a potem 0.25 (lowilem jeden dzien taka, jeden dzien taka)

Z pewnoscia glebokie ugiecie.

Ryb duzych nie mialem (max 52 cm samiec). Do tego niska woda. Przeplyw nie za wielki.

W nastepny weekend ustawie hamulec mocniej, popracuje nia glebiej. Oby bylo co holowac.

Mysle, ze na lowienie pstragow to bardzo dobra propozycja.

Wprawdzie uzywam nietypowych wabikow (much), ale do wirowek czy niewielkich woblerow bedzie w sam raz.

Poreczna, manewrowa, intuicyjna podczas rzutow pod galezie. Jesli bedzie mi dane wyholowac na nia duzego Pstraga to opisze wrazenia z holu. 

Do moich zastosowan ta wedka na niska wode sie sprawdzi.

Na wyzszej wroce do moich amerykanskich 12 lb (14 lb).

Nowy rok przyniosl nowe przygody z wedka zbudowana na blanku suzuki.

Ostatnie wydarzenia znad wod pstragowych sprawily, ze mam duze zaufanie do tej wedki.

W polaczeniu z zywa przeszkoda wlasciwych rozmiarow, plecionka (lub zylka) o wlasciwej mocy, zachowuje sie jak kawalek elastycznej gumy (zwija sie kolko).

Udalo sie wyholowac kilka ryb duzych, wiekszych niz planowalem lowic na ta wedke.

Swietnie amortyzuje, trzyma rybe wybaczajac bledy nieuniknione podczas chaotycznych holi

Polecam :)

1-9moSmQ2qwEQXutsmbiLxpIogsbOW3ytweKUktZ

Edytowane przez Guzu
  • Like 9

dokładnie, nie wykresy w necie - info z praktyki jest najbardziej miarodajne, a jeszcze z takiej :) (wywrota była ? :) )

Zdjęcie bardziej dramatyczne niż realna sytuacja

Fotograf sensacjonalista;)

Nie było wywrotki

Mam tego Suzuki w 1 kawałku 6 6 długości.

Lowilem z nim i z żyłka i z plecionka

Na plecionce ryby skaczą bardziej niż na żyłce, czy to Suzuki czy StC.

Ale strasznie polubiłem tego Suzuki :)

Poza tym widzę, że jest fartowny :)

• Like 3

ponoć Suzuki (alphatackle) nie daje gwarancji poza JP, np. BRC bierze to na siebie (zgodnie z obowiązującymi przepisami) i kalkuluje to w cenie blanków

ciekawe jaka jest prawda

To by oznaczało awaryjność na poziomie blisko50%, że prawie o tyle drożej jest w PL. :)

Edytowane przez Apioo

To by oznaczało awaryjność na poziomie blisko50%, że prawie o tyle drożej jest w PL. :)

blanki są na polskim rynku 3 lata i jakoś nie słyszał chyba nikt by się łamały i były awaryjne w 50% 

myślę że w rzeczywistości blanki są tańsze to raczej pracownie narzuciły takie ceny ale mogę się mylić 

bo po pierwsze jest 20-30% drożej (suzuki,xzoga) niz w zagranicznych sklepach, a po drugie na zamówione matagi czekam od października.... na insert czekalem 2 czy 3 miesiace, teraz xzoge pobno wysyłał dwa razy i kurier nie dotarł, tego typu brednie mnie skutecznie zniechęciły do tego sklepu...

....a po drugie na zamówione matagi czekam od października.... na insert czekalem 2 czy 3 miesiace, teraz xzoge pobno wysyłał dwa razy i kurier nie dotarł, tego typu brednie mnie skutecznie zniechęciły do tego sklepu...

Coraz powszechniejsza praktyka, nie tylko w brc :D 

Myślę że możemy zamówić po targach, w Poznaniu Ci co będą obejrzą interesujące blanki itp. Co Wy na to :) jeśli na rybomanii nie zaskoczy mnie negatywnie blank 6 lb to ja bym z Niemiec brał. Albo ktoś znajdzie jeszcze tańsze źródło :)

, teraz xzoge pobno wysyłał dwa razy i kurier nie dotarł, tego typu brednie mnie skutecznie zniechęciły do tego sklepu...

małe sprostowanie 

Po rozmowie z @Tomasz eS  musze PRZEPOSIĆ ROBERTA brc za część wypowiedzi, konkretnie za tą powyżej, okazuje się ze bład leżał jednak po mojej stronie i przeze mnie / kogoś u mnie w biurze / kuriera nie odebrałem przesyłki, w kazdym razie w tym konkretnym przypadku wina nie lezy po stronie ROBERTA Tylko po mojej,reszta wypowiedzi jak najbardziej aktualna insertów, blanku matagi nie udało mu się dostarczyć

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Witam

wczoraj  test pod rybą  762 8  czyli  do 12 lbs  11/12 g   łowisko  specjalne / pstrągi / żyłka  0,25 Trubucco   stratowałem od dołu  3,5 g /4 g/5 g  plus  gumowe  robaczki  / raczki / wormy itd  celem  było  sprawdzenie bardziej pracy kija  niż

jego  możliwości  rzutowe  w tym przypadku od dołu ...Tęczaki  od  1-3 kg   kij pięknie  amortyzuje ,   ma wystarczająco  mocy w dole  do przytrzymania  tych większych   rybek , bardzo mi się  spodobało  to  głębsze ugięcie 

z wystarczającą  mocą  w dole , i ten dół   współpracował  ,   nie miałem  odczucia  że  nagle  się  kończy  na sztywno  ...docelowo  kij  na  kanałowe szczupaki  od 4/5 g plus 3" kopyto  do  do ca 8 g plus guma  max 14 g wobler bezsterowy

do leniwej   pracy w toni  .............udany wybór   także  przy przejściu na  plecionkę  / amortyzacja / w celu  ew wydłużenia  zasięgu  rzutu ...Czułość  na  dobrym poziomie  ,   natomiast  do typowego  opadu  lepiej  coś innego

lepiej  się  spisze    - u mnie  Matagi SS ML ...

pozdrawiam

Maciej

• 1 miesiąc temu...

Ja mam podobne wymagania co do blanku i wybrałem 6lb 601. Prawdopodobnie będziemy zamawiali z Niemiec kilka sztuk Suzuki, możesz zamówić z nami. W porównaniu z pracowniami w PL ceny u sąsiadów sporo niższe. Za 6lb 601 wychodzi poniżej 500, a np w BRC 655.