Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam

czy ktoś  może użytkuje  RXF 20  lb  41 g  czyli  do 25 lb  w długościach   7"  lub 7"6'  w planach  ew  chcę  budować  coś  do  swimbaitów  / duże gumy  na niedużych główkach 5-10 g / myślę  że  tak do ca do  60 g  i raczej pod  multika  niż  pod  korbę  ..

chociaż  nie do końca  jeszcze wiem  bo do tej pory  casting  jest mi  nieznany  :rolleyes: ale domyślam  się  że  z tym  ciężarem  to spin  może mieć nieco  za ciężko  ... Cel  to szczupaki jezioro/  kanały i rzeka wolno płynąca  / plecionka ..

, aktywna  animacja  przynęty  .  Czy  nada  się  ten  blank   do w/w  zastosowań ..?

pozdrawiam

Maciej

Szanowni koledzy,

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym Forum. Ja i moi koledzy postanowiliśmy wymienić nasze wedki na nowe. Będziemy potrzebować porad w wyborze. Mam nadzieję na praktyczne porady. Chciałbym zapytać użytkowników czy Suzuki 4lb-601 przy okoniu 25-30cm będzie giął się po rekojeśc, czy będzie pracował progresywnie? 

Z poważaniem,

Stasiek

Panowie, może ktoś mi odpowie na jedno pytanie.

Czy blank RXF-4lb-602 ​ma faktycznie ciężar wyrzutu tylko do 5 gram, czy jest jeszcze zapas.?

Zastanawiam się nad tym blankiem jak również TR68 Super Big Pond i TR60 Super Trout-2 i mam mętlik w głowie, bo chcę spróbować łowić jeszcze lżej...

Edytowane przez Werem

Czym będziesz łowił, jakie ryby i gdzie? Blanki które wymieniłeś miałem wszystkie w łapkach, wszystkie fajne i wszystkie różne od siebie :)

Woda stojąca do 3 metrów. Kaitki 2 cale, gangreny  od Andana i wszystko co małe. Chcę zrobić kij pod okonia..

Edytowane przez Werem
  • Like 1

Czym będziesz łowił, jakie ryby i gdzie? Blanki które wymieniłeś miałem wszystkie w łapkach, wszystkie fajne i wszystkie różne od siebie :)

Witaj

Mam podobne  łowisko jak Werem może czasem max do 6m i główki od 0,8 do 5g

Szykuje sie na Kraaga XF 5lb

Jeśli miałeś te wszystkie w łapkach może odnieś je do tego kraaga.Ja niestety tylko jego macałem jesli znasz suzuki 6lb jak sie ma do tego kraaga?

Woda stojąca do 3 metrów. Kaitki 2 cale, gangreny  od Andana i wszystko co małe. Chcę zrobić kij pod okonia..

Jeżeli będziesz łowił naprawdę małymi gumami i jigami na główkach do 2,5g wybrałbym SuperTrouta. Jeżeli potrzebujesz poprowadzić jaskółkę 5-6cm kajtki 2 cale na 1-4g nieco agresywniej bierz Suzuki bardziej dynamiczny i lepiej podbija, pracuje bardzo głęboko, moim zdaniem bardziej uniwersalny niż TR.

BigPond najmniej mi leżał.

Jeżeli wchodzi w grę coś z wędek "gotowych" rozglądaj się za Graphiteleader Finezza Nuovo, Tict Rockin Finesse kije petarda. Moim zdaniem dużo lepsze niż najlepiej wykonany patyk z pracowni na blanku SuperTrout czy Suzuki.

Witaj

Mam podobne  łowisko jak Werem może czasem max do 6m i główki od 0,8 do 5g

Szykuje sie na Kraaga XF 5lb

Jeśli miałeś te wszystkie w łapkach może odnieś je do tego kraaga.Ja niestety tylko jego macałem jesli znasz suzuki 6lb jak sie ma do tego kraaga?

Nie miałem nigdy tego Kraaga w rękach, nie znam tych blanków, nie mam porównania, nie pomogę niestety :(

Z gotowych wędek tak jak pisałem wyżej. Jak musi byc pracownia to szukałbym blanku z kat. Mebaru / Aji 6m to sporo wody przydałby się mocniejszy dół do zacięcia, i delikatny szczyt żeby podać mniejsze przynęty. Może Matagi Super Mebaru ?  Super Rozy Figaro również bardzo ciekawy blank.

Nie bać się wklejek :) te uprzedzenia to z zamierzchłej epoki, wklejka dobrej jakości jest nie do przebicia przez tubular.

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

Ciężko powiedzieć czy lepsza, na pewno inna w szczycie duzo delikatniejsza bo to wklejeczka. Za 880zł bezwzględnie warto wędka za te pieniążki bardzo fajna

A co tym big p. nie tak ze ci najmniej leżał?

Nie było chemii, bez jakiś specjalnych przyczyn, blank bardzo ciekawy, ale u mnie jednak nie ma magii to nie ma łowienia :) to jak z kobieta może nie być piękna ale jak jest chema to bym na miejscu zdarł ubranie. Jeżeli ktoś potrzebuje wędki o takich parametrach będzie zadowolony.

• Like 2

Kraag XF w porównaniu do Suzuki sporo szybszy z ciętą szczytówką. Ugięcie ma bardziej szczytowe i mocniejsza środkową część. Suzuki Ma fajniejsze ugięcie i czuć wyraźnie mięsistość blanku. Kraag XF bardziej suchy i kosowaty.  Kraag XF w jednym kawałku  szybszy i nieco mocniejszy od odpowiednika dwuskładowego. Ogólnie Suzuki bardziej uniwersalny od Kraaga. Natomiast do typowego jigowania (dość ostrego ) lepiej się sprawdzi Kraag XF.

Kraag XF 5lb więcej może w górnym c.w od Suzuki 4lb. 

Suzuki 4lb max 5-6g + 3'

Kraag XF 5lb  max 8-10g +3' (jednoskład), 7-8g+3" (dwuskład)

Jeżeli będziesz łowił naprawdę małymi gumami i jigami na główkach do 2,5g wybrałbym SuperTrouta. Jeżeli potrzebujesz poprowadzić jaskółkę 5-6cm kajtki 2 cale na 1-4g nieco agresywniej bierz Suzuki bardziej dynamiczny i lepiej podbija, pracuje bardzo głęboko, moim zdaniem bardziej uniwersalny niż TR.

Nie miałem nigdy tego Kraaga w rękach, nie znam tych blanków, nie mam porównania, nie pomogę niestety :(

Dziękuję za podpowiedzi

Delikatne szczytówki do obserwacji odpuszczam.potrzebuję coś sztywniejszego w szczycie,"elektrycznego" ale w holu progresywnego.Dlatego z tego co piszesz bardziej odpowiednie byłobyi suzuki.Potrzebuje jednak nieco dłuższej.W związku z tym dopiero 6lb jest  w dł 213 cm.

W jakim zakresie to 6lb pracuje?

RXF6LB 4-8lb miałem tylko goły blank w rękach, a wiadomo wędka to inna bajka, inne odczucia. Na sucho sprawiał wrażenie że 2-3g minimum. Jeżeli chcesz łowić w zakresie 0,8-5g RXF6LB nie obsłuży tych gramatur(dół, powyżej 2g+ guma powinno być ok). Bierz tego krótszego, te blanki genialnie daleko rzucają. 

Nie wszystkie wklejki są "delikatne i miękkie", występują również "twarde"  i są bardzo elektryczne, powiedziałbym że bardziej niż tuba. Wiadomo dużo zależny od własnych upodobań, myslę że Suzuki do dobry kierunek.

Bardzo dziekuję Skalek-77.Dopiero teraz odczytałem  Twoją podpowiedź.Pisałem swoje pytania pewnie dłużej i wkleiłem póżniej nie znając Twojej opinii. Bardzo rzeczowo i konkretnie.

Z tego co piszecie z Gajosikiem  Suzuki lepiej spełniał by moje oczekiwania.Ta "mięsistość" blanku o której piszesz i progresja ugięcia to typ blanku dla mnie.Ze wzgledu na długość jednak odpada.

Może znacie cos podobnego do suzuki  ale najchętniej w długości 7,6?Może coś z nowych ULXF z Krakowa patrząc na  średnice -tak sobie gdybam,że to zbliżony profil do suzuki? 

Z tym Kraag to bym uważał. Ostatnio miałem w ręku kij na którymś jego blanku. Porażka. Pracuje szczyt, środek stoi i dolnik gnie się nie gorzej niż szczyt.Majta się jak krowi ogon. Dlatego zanim bym kupił wolałbym osobiście przetestować bo to co miałem w ręku nie chciałbym za darmo.