Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie    dzięki  skalek  77    w tym  kierunku   będę   podążał  ,  a jak   się  okaże  że  obsłuży  jesiennego  sandacza   15-25 gramów  plus  4" ES / 5" ES  to   super    jednak  mam  wątpliwości  czy  nie  będzie

za  wolny  górą ..?

• 2 tygodnie później...

Suzuki rxf 3lb 601

Dzień dobry.

Chciałbym dowiedzieć się od rodbuilderow co nieco nt ww Blanku. Czy ktoś miał już do czynienia z wędkami zbudowanymi na tym Blanku? Oraz czy ktoś podjałby się ewentualnej budowy?

On ci pomoże http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Właśnie wylądowały u mnie prototypowe blanki Suzuki, na testy   :)

Model 3lb-762.

Moc do 5lb, c.w do 4g w długości 2,28m (2 składy). Średnica szczytówki 1,25mm w dole zaledwie 7,3mm Blank niesamowity, wręcz nie do wiary . Połączenie wyjątkowej smukłości, akcji mod-fast i wyjątkowej szybkości przy tych parametrach. Świetny blank do łowienia okoni ,wszelkiego białorybu i pstrągów na sztuczne robactwo. 

Model 5lb-702

Moc do 7lb, c.w, do 6g w długości 2,13 (2 składy). Średnica szczytu 1,35 mm, w dole 7,9mm. Delikatniejsza wersja modelu RXF-6lb-702, z wyraźnie subtelniejszą szczytówką

Model 4lb-681

Moc do 6lb c,w. do 5g , w długości 2,03cm (1 skład). Średnica szczytówki 1,2mm, w dole 8,3mm. Mój faworyt  ;) . Dłuższa wersja RXF-4lb 601 z wyraźnie delikatniejszą szczytówka i co za tym idzie bardziej "plastyczna". O wiele lepiej będzie radziła sobie z dolnym c.w od krótszej "starej" wersji.

• Like 4

A razem z tymi prototypami zagościły w mojej pracowni również nowe dostępne już w sprzedaży modele ,z wersji RXSJ. Kapitalne blanki pod jerkówki a najsłabszy również myślę ,że sprawdzi się jako baza pod kijek do cięższych kogutów .

RXSJ -3oz-631 oceniam c.w do 60g

RXSJ-4oz-631 do 80-90g

RXSJ-5oz-631 do 100-120g

Jest to ocena po wstępnych oględzinach. Jak zbuduję na nich kijki to zweryfikuję te moje  przypuszczenia.

Blanki te na prawdę robią wrażenie. Połączenie subtelności, smukłości i niesamowitej mocy jest na prawdę "nietypowe". Ugięcie bajka, no i mięsistość ja to w Suzuki  ;) , przez DUŻE M.

• Like 1

Rafał wiesz coś o terminie w jakim maja się pojawić w sprzedaży? Jakbyś nie miał czasu testować modelu 5lb-702 chętnie wymienię złotówki z mojego konta na ten blank i konkretnie sponiewieram go na "moich" pstrągach. Jeżeli to jest coś pośredniego między starymi RXF4lb i RXF6lb to być może jest to mój Święty Graal. 

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Model 4lb-681

Moc do 6lb c,w. do 5g , w długości 2,03cm (1 skład). Średnica szczytówki 1,2mm, w dole 8,3mm. Mój faworyt  ;) . Dłuższa wersja RXF-4lb 601 z wyraźnie delikatniejszą szczytówka i co za tym idzie bardziej "plastyczna". O wiele lepiej będzie radziła sobie z dolnym c.w od krótszej "starej" wersji.

Czekam na relacje z testów, może jakiegoś ugięcia kija i czy tylko różnica jest odczuwalna w długośći.

• 2 tygodnie później...

Prototypowy Suzuki 3LB-762 już po testach rzutowych. Jeżeli chodzi główkę z gumka to zacząłem od 0,7g główki + kajtek 2'. Kijek już fajnie zaczyna się ładować,rzuty były już płynne i na całkiem fajną odległość, 20m bardzo swobodnie. Następnie główka 2g, guma ta sama. To już było idealnie ,kijek świetnie się ładował i rzucał na prawdę daleko , jak na taki ciężarek. Skończyłem na 5g+ 2"kajtek. I to już był max . Pełny komfort określiłbym między 1-4g główka + 2" gumka.

Obrotówki od wielkości 00 do 2. z tym ,że comet 2 w nurcie może być nieco za dużo. W nurcie obsłuży obrotka od 00 do 1.

Woblerki od najmniejszych smurzaków do smukłych 5cm z niewielkim sterem obsługuje idealnie.

Ogólnie rzecz biorąc kijek spełnił moje wyobrażenia o jego możliwościach w 100%. Najlepiej łowiło mi się główką 2-3g z 2' kajtkiem, obrotówką 1 i 2,5cm woblerem Dorado.

A ugięcie wygląda tak. (patrz zdjęcia poniżej). Moim zdaniem wzór jak na kij o wręcz parabolicznym ugięciu.

post-52904-0-43830800-1512221297_thumb.jpg

post-52904-0-76852300-1512221311_thumb.jpg

post-52904-0-31884200-1512221318_thumb.jpg

post-52904-0-37768400-1512221324_thumb.jpg

• Like 10