Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ktoś  z  forumowiczów  łowi  suzuki  7"6'  20 lb/ 21 g   lub  25 lb  / 41 g ..?  myślę  o  spinie nie  casting       i może  ew  coś  napisać  jak  się  tym  łowi   .  jak  zbrojony,   z jakimi  przynętami   współpracuje od  dołu  / góry   itd ....?

Mam pytanie do znawców sztuki roudbuilding'u. Kolega poleca mi uzbrojenie blanku konkretnie Suzuki RXF 4LB PRO 601 po tzw. kręgosłupie, sztywniejszej stronie blanku. Czy można bezpiecznie w taki sposób uzbroić ten blank i jakie będą tego konsekwencje w porównaniu do "normalnie" zbrojonego.  

Mam pytanie do znawców sztuki roudbuilding'u. Kolega poleca mi uzbrojenie blanku konkretnie Suzuki RXF 4LB PRO 601 po tzw. kręgosłupie, sztywniejszej stronie blanku. Czy można bezpiecznie w taki sposób uzbroić ten blank i jakie będą tego konsekwencje w porównaniu do "normalnie" zbrojonego.  

Mozna tak i tak.

Warto przeczytac, caly watek mamy o roznicach w zbrojeniu, dodatkowe pytania tez warto juz zadawac tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/11415-po-jakiej-stronie-przelotki-w-spiningu/

• Like 2

• 5 tygodni później...

Kolejny prototyp Suzuki już uzbrojony RXF-4lb-681. 2,03m długości, 2-6lb mocy opisany do 5g. W/G mojej oceny jest to obecnie najfajniejszy model Suzuki z całej serii UL. W porównaniu z będącymi już od dłuższego czasu i bardzo cenionymi przez użytkowników    modelami 4lb  ten ma nieco wydelikatniony szczyt i nieco mocniejszą samą końcówkę dolnika, przy zachowaniu idealnego ugięcia. Testy rzutowe wykazały ,że świetnie będzie obsługiwał główki od 1,5g do 5g a w/g mnie również 6g+ gumka 2' jeszcze w pełnym komforcie. Zapowiada się świetna okoniówka i pstrągówka na nowy sezon. A najlepsze w tym wszystkim jest to ,że tym egzemplarzem ja osobiście będę łowił.  :D

post-52904-0-32316200-1515344624_thumb.jpg

post-52904-0-20021200-1515344654_thumb.jpg

Edytowane przez skalek-77
  • Like 3

• 2 tygodnie później...

Na FB ostatnio widziałem na stronie Perch Pro....- Mateusz Okoń. Może jest tu na forum? W każdym razie na tym fanpagu był wstawiany parę dni właśnie 3lb w wersji pro. Myślę, że bez problemu dostaniesz fotki ugięcia.

Pozdrawiam

Ps. A tak na marginesie, ponoć wszystkie Suzuki gną się tak samo [emoji14]

Edytowane przez JuniorFishing

Miał ktoś możliwość porównywać Suzuki RXF-8LB-661 do Matagi Auriga Nuovo 11g ? C.W bardzo zbliżony,konstrukcyjnie dwa różne światy.Charakter blankow Suzuki znam z delikatniejszych modeli i bardzo mi odpowiada ale z Matagi styczności nie miałem.Mozna te oba blanki wrzucić do jednego worka pod względem szybkości i ugięcia pod obciążeniem ?

• Like 1

Miał ktoś możliwość porównywać Suzuki RXF-8LB-661 do Matagi Auriga Nuovo 11g ? C.W bardzo zbliżony,konstrukcyjnie dwa różne światy.Charakter blankow Suzuki znam z delikatniejszych modeli i bardzo mi odpowiada ale z Matagi styczności nie miałem.Mozna te oba blanki wrzucić do jednego worka pod względem szybkości i ugięcia pod obciążeniem ?

Nie można. Ten Matagi to pełny węgiel ( bez dziurki w środku ;) ) przez co trochę waży. Ma znacznie delikatniejszy szczyt i bardzo czuły. Elektryczny jest niemiłosiernie przy czym bardzo mięsisty w ugięciu, Mocy ma 10lb czyli nieco słabszy o wspominanego Suzuki  8lb-661,bo ten ma 12lb. Ogólnie Suzuki bardzo uniwersalny, a Matagi Auriga Nuovo bardziej pod jiga.

• Like 2

Rafał którego osobiście byś wybrał głównie pod gumy na glówkach 5-7g z 4" ES czyli max 10g łącznie.

Ma to być kijek który uzupełni Suzi 4lb pod grubsze okonie ale i czasami połowi na lekko przy trzcinie zębatego.Oba z pewnoscią pracują głęboko ale który jest szybszy,który szybciej gaśnie po wyrzucie ?

Edytowane przez adriano

Nowe blanki suzuki RXF-4lb-681 i RXF-5lb-702 w wersjach standard i pro już są dostępne  :)

Rafał który będzie lepszym wyborem 681 czy 702 cel pstrąg małe rzeczki, przynęty wobler 3-5cm (jakieś 50%) stawiający niewielki opór i jigi 1-3g, (40%) i woblery twitchingowe do 5cm (10% głównie latem)

Trochę korci mnie żeby znów wrócić do jednoskładu, obawiam się tylko czy szczyt nie będzie za delikatny przy woblerach

Nie można. Ten Matagi to pełny węgiel ( bez dziurki w środku ;) ) przez co trochę waży. Ma znacznie delikatniejszy szczyt i bardzo czuły. Elektryczny jest niemiłosiernie przy czym bardzo mięsisty w ugięciu, Mocy ma 10lb czyli nieco słabszy o wspominanego Suzuki  8lb-661,bo ten ma 12lb. Ogólnie Suzuki bardzo uniwersalny, a Matagi Auriga Nuovo bardziej pod jiga.

To Matagi to dość specyficzny blank, bardzo uniwersalny. Niby pod jiga, jednak ja łowię nim zarówno sandacze i okonie na gumy i koguty do 12g, jak również pstrągi na małe woblerki i gumki. Te 10lb niech nikogo nie zwiedzie, moc przyrasta wraz z wielkością ryby na drugim końcu. Kijek pokonał suma prawie 200cm. Mój jest przedłużony do 193cm i uzbrojony w delfinie i delcie. Waga to równe 77g, to chyba dobry wynik.