Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można. Ten Matagi to pełny węgiel ( bez dziurki w środku ;) ) przez co trochę waży. Ma znacznie delikatniejszy szczyt i bardzo czuły. Elektryczny jest niemiłosiernie przy czym bardzo mięsisty w ugięciu, Mocy ma 10lb czyli nieco słabszy o wspominanego Suzuki  8lb-661,bo ten ma 12lb. Ogólnie Suzuki bardzo uniwersalny, a Matagi Auriga Nuovo bardziej pod jiga.

Jak Suzuki 8Ib-661 może mieć 12 Ib ?

Rafał który będzie lepszym wyborem 681 czy 702 cel pstrąg małe rzeczki, przynęty wobler 3-5cm (jakieś 50%) stawiający niewielki opór i jigi 1-3g, (40%) i woblery twitchingowe do 5cm (10% głównie latem)

Trochę korci mnie żeby znów wrócić do jednoskładu, obawiam się tylko czy szczyt nie będzie za delikatny przy woblerach

RXF 4lb 661 pod jigi do 5g i wobki do twitcha typu RYUKA 45-50 to wzór.Nie wiem tylko jak wypada ściąganie woblerów 50mm w nurcie.W tym modelu nie ma za delikatnej szczytowki i przy jigowaniu czy szarpaniu twitcha blank pracuje głębiej nie sam szczyt.

Bardzo mi podpasował ten blank  i zdecydowałem się na jego nową dłuższą wersję 4lb 681 Pro  więc jak Rafał ukręci to skrobne czy jest jakaś różnica między nimi.

A u mnie tylko 1pc nigdy więcej połamańcow :)

RXF 4lb 661 pod jigi do 5g i wobki do twitcha typu RYUKA 45-50 to wzór.Nie wiem tylko jak wypada ściąganie woblerów 50mm w nurcie.W tym modelu nie ma za delikatnej szczytowki i przy jigowaniu czy szarpaniu twitcha blank pracuje głębiej nie sam szczyt.

Bardzo mi podpasował ten blank  i zdecydowałem się na jego nową dłuższą wersję 4lb 681 Pro  więc jak Rafał ukręci to skrobne czy jest jakaś różnica między nimi.

A u mnie tylko 1pc nigdy więcej połam

Powiedz mi czy ten blank 4lb będzie odpowiedni pod 1-2.5g, gumki easy shiner 2 i 3 cale.?

• Like 1

Wiecie jak wygląda sprawa gwarancji na blanki suzuki? Ktoś już reklamował?

Ogólnie rzecz biorąc nie słyszałem żeby któryś Suzuki się połamał. Ja przynajmniej nie miałem takiego przypadku.

Ale oficjalnie na blanki Suzuki jest dożywotnia gwarancja na wady materiałowe. Oczywiście jeżeli ktoś połamie z własnej nieuwagi lub po prostu głupoty, to za złamany element trzeba zapłacić.

Teoretycznie tak, ale ponoć Suzuki robi i wypuszcza tak świetne blanki, że jeśli się złamie to tylko z winy użytkownika. Słyszałem o 3 wypadkach, 1 przez głupotę, 2 sztuki trzasnęły w czasie wędkowania. 1 reklamacja uwzględniona.Ogólnie słabo.

Dla porównania: miałem takie dziwne plamki na swoim matagii, wysłałem fotkę do BRC i po tygodniu dostałem wiadomość że producent stwierdził,że wszystko jest OK ale jak chce to mogę mieć nowy element, z zapytaniem czy mi go wysłać. Więc tu chyba podejście do klienta jest lepsze.

Teoretycznie tak, ale ponoć Suzuki robi i wypuszcza tak świetne blanki, że jeśli się złamie to tylko z winy użytkownika. Słyszałem o 3 wypadkach, 1 przez głupotę, 2 sztuki trzasnęły w czasie wędkowania. 1 reklamacja uwzględniona.Ogólnie słabo.

Dla porównania: miałem takie dziwne plamki na swoim matagii, wysłałem fotkę do BRC i po tygodniu dostałem wiadomość że producent stwierdził,że wszystko jest OK ale jak chce to mogę mieć nowy element, z zapytaniem czy mi go wysłać. Więc tu chyba podejście do klienta jest lepsze.

To co napisałem wyżej to jest właśnie informacja z BRC. Więc kolego nie wiem gdzie te Suzuki były reklamowane skoro Robert z BRC twierdzi ,że nie miał reklamacji na Suzuki.

Tym bardziej nie rozumiem Twojego pytania "Wiecie jak wygląda sprawa gwarancji na blanki suzuki? Ktoś już reklamował? " Skoro twierdzisz ,że znasz przypadki reklamacji Suzuki.

Edytowane przez skalek-77

Właśnie były reklamowane i cienko to wyglądało. To, że Robert twietdzi że nie bylo zadnej reklamacj nie znaczy że nikt nie reklamowal. Bo widzę terax ze mija się z prawdą. Niedawno jeszcze miał multikonta i sam sobie chwalił blanki ktore mial w ofercie.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

Właśnie były reklamowane i cienko to wyglądało. To, że Robert twietdzi że nie bylo zadnej reklamacj nie znaczy że nikt nie reklamowal. Bo widzę terax ze mija się z prawdą. Niedawno jeszcze miał multikonta i sam sobie chwalił blanki ktore mial w ofercie.

Jeszcze nie złamałeś i już się martwisz,jako użytkownik obecnie dwóch a miałem w sumie cztery zapewniam że jak będziesz używał wędki zgodnie z przeznaczeniem i opisem cw to nic się nie wydarzy. Te blanki znoszą naprawdę wiele nawet dość znaczne przeciążenie,zbudujesz jeden i zechcesz mieć drugi one są jakieś hipnotyczne.
  • Like 4

Hej 

To  tak  jak  z  miłością   od  pierwszego spojrzenia  :D  skoro  jak  piszesz  testowałeś  kilka  sztuka  nad  wodą   ( szczęściarz  )  i nic  w  nich  Ciebie  nie  chwyciło  ,    to   nic  z  tej " miłości " nie  będzie  .....

mnie  osobiście   na  tyle   zaciekawiły  ,   że   po  pierwszym  kiju  zrobiłem  drugi   i  przymierzam  się    do  trzeciego  .....myślę   że  w   zakresie  6-12  lb    i   20/25 lb  naprawdę   można  wybrać   coś ciekawego

pstrąg/ szczupak  na  lekko     i  szczupak  na  ciężej  ....

• Like 2

Jeszcze nie złamałeś i już się martwisz,jako użytkownik obecnie dwóch a miałem w sumie cztery zapewniam że jak będziesz używał wędki zgodnie z przeznaczeniem i opisem cw to nic się nie wydarzy. Te blanki znoszą naprawdę wiele nawet dość znaczne przeciążenie,zbudujesz jeden i zechcesz mieć drugi one są jakieś hipnotyczne.

Ciekawią mnie te Blanki, ale po pierwsze przy konkurencyjnych konstrukcjach w tych pieniądzach masz gwarancje , prawdziwą gwarancje , jak złamiesz ze swojej winy to za niewielka opłata dostajesz nowy blank tak jest w st.c , talon , Phenix. No i drugie sprawa kupowanie czego kolwiek i liczenie na prawdomówność w brc to jaka abstrakcja :D będziesz czekać pol roku a potem dowiesz się ze Blanki zostały uszkodzone ;) szkoda zdrowia lepiej i taniej zamówić z Niemiec. Albo ściągnąć samemu.

Ciekawią mnie te Blanki, ale po pierwsze przy konkurencyjnych konstrukcjach w tych pieniądzach masz gwarancje , prawdziwą gwarancje , jak złamiesz ze swojej winy to za niewielka opłata dostajesz nowy blank tak jest w st.c , talon , Phenix. No i drugie sprawa kupowanie czego kolwiek i liczenie na prawdomówność w brc to jaka abstrakcja :D będziesz czekać pol roku a potem dowiesz się ze Blanki zostały uszkodzone ;) szkoda zdrowia lepiej i taniej zamówić z Niemiec. Albo ściągnąć samemu.

Nic nie jest wieczne ,ja nie jestem specjalnym dbaluchem sprzętowym ale jak używasz wędki zgodnie z przeznaczeniem to co może się stać? Są większe i bardziej uznane firmy które mają w doopie roszczenia gwarancyjne . Tak jak napisałeś zawsze można zamówić z niemcowni.

No  tak

ale  gdyby   były  jakiś  problemy  z  reklamacjami  na  te  blanki  czy  problem  z  ich  realizacją   już  by  w  tym  wątku  ktoś   pisał  .....  mogłem  zakupić  w  Niemczech , ale  doczekałem   na  obniżkę   cen  i  zakupiłem

w  BRC  i  dzięki  sprzedającemu  miałem  okazję  zapoznać   się  z  kilkoma  blankami  suzuki / matagi  ...i  wybrać  bardziej  świadomie  ...

Pawello  też  mam ten  kij  u mnie  szczupak  na  lekko  4-6 gramów  plus  3" pulse  shad / kopyto  ....

Ja mam inne doświadczenia jeśli chodzi o reklamacje w BRC i nie mogę narzekać.

Powoli (bardzo powoli - budżet) przymierzam się do kija pod głębsze okonie na gumy ~3", z główkami 4-max 8g, woblery twichowane i poppery 5-7 cm i do pstrągowania na jigi, gumy i wobki - max 7 cm minnow. O ile już się orientuję, blank Suzuki RXF-6LB-702 jest na tyle uniwersalny, że powinien mi do tego wszystkiego wystarczyć. Chyba, że napalam się na jakiś mit superwypasionego blanku Suzuki i albo nie ma tak uniwersalnej wędki, albo załatwię sprawę np. Blaasem SLF706 nano, który też rozważam ;)

Proszę o opinie użytkowników wyżej wymienionej Suzuki, a dodatkowo, jeśli ktoś dysponuje, proszę o zdjęcia ugięcia, gdyż ani w tym wątku, ani w bazie ugięć takich zdjęć nie ma (na początku tego wątku kiedyś ktoś wrzucał zdjęcia którejś 6LB, ale je wsiąkło). Z góry dzięki!