lefrajt Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Powyższy film widziałem - ciekaw jestem jak z różnicami i czy 6lb ma (przy długości 7') mocy w dolniku, żeby w razie szczęśliwego splotu wydarzeń zatrzymać kabana w pomorskiej rzece. No i czy da radę z wymienionymi przeze mnie powyżej przynętami? Czekam na opnie zaznajomionych z tym kijem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Cofnij się do pierwszych stron wątku bo był już ten model opisywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 W katalogu matagi są ugięcia blankow pod różnym obciążeniem z tym że niewielkim(obciazeniem). Fajna sprawa. Może i gdzieś jest coś podobnego z suzuki?http://www.turizao.com/en/suzuki_blanks.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Czytałem cały wątek i tak jak pod okonie na gumy z główkami do 7-8g wychodzi, że spoko, tak nie wiem jak z wobami i popperami się zachowa (akurat w kwestii twitchingu i popperów jestem świeżakiem - nie do końca wiem jaka wędka do tych metod/przynęt pasuje najlepiej). Nadal jednak mam wątpliwość, bo zdania są podzielone co do pstrągów. Wiem że ciężko pogodzić jiga na 3 gramowej główce i 7 cm wobler, a do tego zatrzymać w razie czego rybę 60cm, a wiem, że nawet większe się zdarzają w mojej okolicy, chociaż większość łowionych będzie miała około 40 cm. Zdjęcia ugięcia chętnie bym zobaczył mimo wszystko Blank kosztuje, jak dla mnie, mnóstwo pieniędzy, do tego wstyd byłoby go zbroić biedniej niż w Torzity, więc chcę sobie zdanie wyrobić jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) blanki sprawdzają się świetnie pod woblera, u mnie wystarczy 4lb ale nie próbowałem zatrzymać nic większego niz 50cm... ja lubię delikatny blank i mocną żyłkę (ta 4lb wytrzyma ekstremalnie siłowy hol na dobrej 0,20)... ewentualnie wez pod uwagę 8lb - to też jeszcze nie będzie kołek... mam 12lb, ale jeszcze jako blank i mam wrażenie, że byłby niezły na większe pstrągi... Edytowane 5 Lutego 2018 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Czytałem cały wątek i tak jak pod okonie na gumy z główkami do 7-8g wychodzi, że spoko, tak nie wiem jak z wobami i popperami się zachowa (akurat w kwestii twitchingu i popperów jestem świeżakiem - nie do końca wiem jaka wędka do tych metod/przynęt pasuje najlepiej). Nadal jednak mam wątpliwość, bo zdania są podzielone co do pstrągów. Wiem że ciężko pogodzić jiga na 3 gramowej główce i 7 cm wobler, a do tego zatrzymać w razie czego rybę 60cm, a wiem, że nawet większe się zdarzają w mojej okolicy, chociaż większość łowionych będzie miała około 40 cm. Zdjęcia ugięcia chętnie bym zobaczył mimo wszystko Blank kosztuje, jak dla mnie, mnóstwo pieniędzy, do tego wstyd byłoby go zbroić biedniej niż w Torzity, więc chcę sobie zdanie wyrobić jak najlepiej. Tu masz interesujący Cię blank Suzuki w akcji https://youtu.be/5ACc1vM-xQM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 O. Zapomniałem o tym filmiku (jeszcze wtedy nie brałem na poważnie montowania sobie tak wypasionej wędki ). 8LB z kolei boję się że nie rzuci i nie zapracuje małym jigiem. Nie ma jak godzenie ognia z wodą (małe przynęty i potencjalnie-oby-duże ryby, co potrafią raczej bardzo szczytowo pracujące patyki, jak Phenixy IF). Wiem, że te kije (Suzuki) świetnie amortyzują szarpnięcia walczącej ryby, ale z kolei trochę obawiam się tego "braku mocy w dolniku" - gięcia po kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 blanki sprawdzają się świetnie pod woblera, u mnie wystarczy 4lb ale nie próbowałem zatrzymać nic większego niz 50cm... ja lubię delikatny blank i mocną żyłkę (ta 4lb wytrzyma ekstremalnie siłowy hol na dobrej 0,20)... ewentualnie wez pod uwagę 8lb - to też jeszcze nie będzie kołek... mam 12lb, ale jeszcze jako blank i mam wrażenie, że byłby niezły na większe pstrągi... 12 lb to już jest kawał armaty na naprawdę dużo większę pstrągi. Mam kij natym blanku i nie mam potrzeby żeby go fatygować na tereny które obecnie eksploruję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 12 lb to już jest kawał armaty na naprawdę dużo większę pstrągi. Mam kij natym blanku i nie mam potrzeby żeby go fatygować na tereny które obecnie eksploruję.jak napisałem wystarczy mi 4-ka:) O. Zapomniałem o tym filmiku (jeszcze wtedy nie brałem na poważnie montowania sobie tak wypasionej wędki ). 8LB z kolei boję się że nie rzuci i nie zapracuje małym jigiem. Nie ma jak godzenie ognia z wodą (małe przynęty i potencjalnie-oby-duże ryby, co potrafią raczej bardzo szczytowo pracujące patyki, jak Phenixy IF). Wiem, że te kije (Suzuki) świetnie amortyzują szarpnięcia walczącej ryby, ale z kolei trochę obawiam się tego "braku mocy w dolniku" - gięcia po kołowrotek. faktycznie gnie się po kolowrotek, ale zawsze jest jeszcze rezerwa... mocy ma naprawdę dość... po prostu nie czuć, że kij się kończy:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam aby wyprostować suzuki 8 to realnie 12 lb suzuki 6 to realnie 8 lb ktoś powyżej napisał że 12 lb na pstrągi pewnie są gdzieś takie warunki woda wielkość ryb gdzie te realne 16 lb mocy się przyda może mi ktoś napisze gdzie ...? reasumując 702 6 czyli realnie 8 lb do 7 g używam na krótkim dystansie 2/2,5 g dzigi lub z ES 2" do ca 7 g z ES 3" jeśli mam potrzebę dalszych rzutów to od dołu 3 g z ES 2" oczywiście cienka plecionka umożliwi dalszy zasięg . Woblery Rapala Orginal 5 cm 3 g inne tak od 2,5 g/ ca 4 cm ogarnia bardzo fajnie i rzutowo i i ich pracę .... górą Rapala Orginal 9 cm 5 g też daje radę Rapala Shad Rap 5 cm / 5 g w komforcie te 7/8 cm czyli 7/8 g Shad Rapy już za dużo dla niego ( bardzo ostra praca pod prąd ) . Reasumując można pogodzić 3 g dziga i 7 cm wobler typu minow tak to 6/7 g jego masy a z kolei 762 8 czyli 12 lb średnio z 3 gramami od dołu , myślę że tak min . 4/5 g plus ES 3" od dołu takie woblery od 5 g do ca 11 g minow lub do 14 g całościowej masy przynęty ...oba poradzą rybie 60 cm oczywiście ten mocniejszy szybciej .... pytanie ile tych tej wielkości ryb i jak często spotkamy w łowisku ...? Ten 702 6 i krótsze bardziej zwarte w tej mocy poradzą sobie świetnie w zakresie ryb 30- 50 + i zapewnią łowiącemu duży komfort w dole jest wystarczająco mocy do omawianych pstrągów ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Super - dzięki wielkie za konkretną odpowiedź. Wychodzi na to, że 702 6lb będzie git. Teraz idę nerkę sprzedać Jakby ktoś miał fotki ugięcia pod różnymi obciążeniami - chętnie sobie do nich powzdycham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 ''Jakby ktoś miał fotki ugięcia pod różnymi obciążeniami - chętnie sobie do nich powzdycham'' bez nerki ciężko będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Nerki są dwie - z jedną dam radę nie tylko wzdychać Dzięki bardzo rzeczowej rozmowie z Rafałem (Skalek) jestem przekonany do tego blanku, nawet bez gapienia się w ugięcia Idę szukać chętnych na organy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 No i bardzo fajnie Kolego najlepiej pogadać w szerszym gronie , od siebie dodam że w tym przypadku nie warto oszczędzać na przelotkach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 No i bardzo fajnie Kolego najlepiej pogadać w szerszym gronie , od siebie dodam że w tym przypadku nie warto oszczędzać na przelotkach ....Nie doradzaj bo kolega bez nerek nie pociśnie nawet pomajtać nad wodę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 da radę .........a tak na poważnie po co dwa razy robić lepiej się sprężyć zbroić raz a dobrze , przezbrajanie i tak wyjdzie drożej ....zapłaci dwa razy , a tak sprężenie - praca - wdech i wydech w mocniejszym kiju / blanku można by kombinować , ale nie w tym modelu ....oczywiście różnie to bywa czasami/ finansowo powiedzmy że nie radzę , ale sugeruję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Nie będę się bawił w półśrodki.Uchwyt SKSS z insertem, pasiasty korek (podobnie jak w moim Batsonie, tylko delikatniej - w moim wątku widać: http://jerkbait.pl/topic/97843-pierwsze-wkr%C4%99cenie-batson-isp-843-f/page-3#entry2224765) i obowiązkowo Torzity od 20 do 4, lub 4,5 z długim stożkiem - tak mi się to widzi Jak szaleć to na całego. Z resztą ubranie ciężej tego blanku byłoby zbrodnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 spróbuj od 16-tki:) lżej i taniej:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 20, bo raczej dość blisko będzie startowa, żeby uruchomić dolnik pod pstrągi, a do tego lepiej zagra z żyłką w przypadku zimowego pstrągowania. Wątpliwość mam raczej co do tunelu, chociaż tu też 4,5 ułatwi życie przy mrozie Jeszcze czas jest na zastanawianie się, ale wszelkie sugestie mile widziane. Jakby to miał być kij tylko pod okonie i plecionkę, to bez wątpienia byłoby 16 i 4 w tunelu, ale chciałbym, żeby to było możliwie uniwersalne narzędzie. Zobaczę z resztą, ile razy w tym sezonie będę łowił na żyłkę i przy mrozie, i po zrobieniu statystyki, podejmę decyzję, bo może się okazać, że to się zbyt rzadko zdarza, żeby obciążać szczytówkę i budżet dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Przy takich wydatkach to może nie warto oszczędzać tych kilku złotych. Ja to bym 20 zaczął i dal 4,5 bo wkur.....ją mnie obmarzajace przelotki. Z drugiej jednak strony im lżej tym lepiej wiec może kompromis? Tylko że to mie jest jakiś 3 czy 4 funtowy cienias. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Jeszcze do przemyślenia. Kilka złotych różnicy nie zrobi. Bardziej praca wędki. Prawdopodobnie skończy się na 20 -> 4, ale jak pisałem - jeszcze mam czas na przemyślenia. Najpierw kilka złotych monet uzbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Tak jak w moim zacząłem ( RB) od 20 H aby jak najbardziej/ szybciej zmusić dół do pracy czyli bliżej można montować kołowrotka ........ja z rzadka łowię przy ujemnych temperaturach więc tunel w 4,0 Jakoś mi nie pasowało w omawianym 4,5 , w te mam zbrojenie w mocniejszym 762 8 , a te dwa blanki różnią się mocą / średnicami ........Pytanie praktyczne , czy przy mrozie te 4,5 myślicie nie zamarzną ...? pewnie też ale tylko chwilę po mniejszych ...Tym mocniejszym też planowałem łowić żyłką stąd bardzo łagodny stożek , jednak w praktyce używam od roku tylko plecionkę , bo kij daje odpowiednią amortyzację chociaż pewnie przy mrozie trzeba by się przeprosić z żyłką ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 4 czy 4,5 to dla mrozu bez znaczenia. Kilka rzutów wiecej co najwyżej zrobisz albo i nie zależy jak oddalone są miejscówki. Przy żyłce nie zdarzyło się by obmarzla rolka kolowrotka przy plecionce to standard, no i plecionka sztywnieje co przy lekkich wabikach wręcz uniemożliwia rzuty. Masz wrażenie że zamiast linki masz drut nawojowy. Ciekawe jak to wpływa na trwałość przelotek? Plecionkę osłabia i to znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Już są dostępne RXF-3lb -762 w wersji standard i pro.A z ciekawostek. Doszedł prototypowy blank Suzuki w X-fast , zaprojektowany specjalnie na nasz rynek, do łowienia sandaczy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Rafał jakie ma parametry ten sandaczowy xf ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi