Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał jakie ma parametry ten sandaczowy xf ?

Prototyp właśnie dotarł :) . Parametry; 213m moc do 18lb c.w do 21g. Pierwsze wrażenie . Dość solidnie zrobiony ale bardzo lekki w trzymaniu. Waga może nie rzuca na kolana 49g ale balans świetny dzięki stosunkowo dużej zbieżności szczyt 1,9mm  dolnik 14mm szybko zwężający się  w stronę szczytu.

Ugięcie szczytowe ale płynnie przechodzące w dolnik bez nawet minimalnego przesztywnienia . W kwestii porównania do innych blanków najbliżej mu do blanków POINT pod względem wyglądu z tym ,że czuć wyższy moduł grafitu  i nie jest tak mocarny w dolniku jak POINT blank.

Realnie oceniam ten blank ,że będzie współpracował z główkami 10-25g + gumka 3-4' w pełnym komforcie. Bardzo ciekawa i solidnie wykonana konstrukcja.

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Witam

myślę  o  kupnie  z JP  lub  ewentualnie  zrobieniu  kijka  na  letnie  ciurki za  pstrągiem   w ofercie  suzuki  jest  601 4 lb  602 4 lb  czyli oba  realnie  o mocy 6 lb   do 5 gramów  . Planuję  łowić  z pądem  wody  obrotówki wielkości 

2  czasem 3 ,   woblery  typu  5 cm salmo minnow / lub  rapala  orginal  5  cm   czasem    7  cm  plecionka  PE  06  / 05    Jakimi   wrażeniami    z  użytkowania   tych   modeli   możecie  się  podzielić , u mnie  przeważnie ryby 30-40 cm

ale  może  ktoś  trafił  na  nie  ca  50  cm  jak się  spisał  kijek ...? A i czy ewentualnie  tego     601  można  by  ca  5-8 cm  ciąć  od  dołu ...?

pozdrawiam

Maciej

Zdecydowanie za słaby pod obrotówki nr 3 czy wobki 7cm.

Jeśli nie rzucasz drobiem, to po co męczyć się zbyt delikatnym kijem przy prowadzeniu „normalnych” przynety, a później w trakcie holu większej ryby.

Spójrz na mocniejsze modele Suzuki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mówię o tym do 11g :)

Dokładnie to jest on opisany 6-12lb. Wiele dobrego o nim tutaj mówiono.

Ale w jego przypadku to czysto teoryzuje :). O ile Suzuki 4lb łowię, 6lb macałem, to 8lb ani trochę :)

Musi wypowiedzieć się ktoś z większymi doświadczeniami jeśli chodzi o Suzi :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam

myślę  o  kupnie  z JP  lub  ewentualnie  zrobieniu  kijka  na  letnie  ciurki za  pstrągiem   w ofercie  suzuki  jest  601 4 lb  602 4 lb  czyli oba  realnie  o mocy 6 lb   do 5 gramów  . Planuję  łowić  z pądem  wody  obrotówki wielkości 

2  czasem 3 ,   woblery  typu  5 cm salmo minnow / lub  rapala  orginal  5  cm   czasem    7  cm  plecionka  PE  06  / 05    Jakimi   wrażeniami    z  użytkowania   tych   modeli   możecie  się  podzielić , u mnie  przeważnie ryby 30-40 cm

ale  może  ktoś  trafił  na  nie  ca  50  cm  jak się  spisał  kijek ...? A i czy ewentualnie  tego     601  można  by  ca  5-8 cm  ciąć  od  dołu ...?

pozdrawiam

Maciej

poradzi sobie z praktycznie dowolnym pstrągiem, zwłaszcza na żyłce... ryba wychodzi do powierzchni i kręci młynki zamiast robić odjazdy... niestety do obrotówki bedzie za słaby, może z prądem sobie da radę, ale nawet dwójka pod prąd to zdecydowanie za dużo:) pomyśl o mocniejszym lub o przynętach stawiających mniejszy opór przy prowadzeniu... rzucisz spokojnie, nie dasz rady prowadzić trójki, na pewno nie zatniesz:)

Dzięki  za  podpowiedzi   ja już  mam  702 6 i  762 8  i już  wiem  że   ten pierwszy i tym bardziej ta  druga moc  będzie  za  grubo   do  moich  zadań  łowienia  z prądem -- :ph34r:   najwyżej  obrotówki  3  wybiorę  te  ze  smuklejszym skrzydełkiem  .

ten  602/601   4  do 6 lb     ma  w szczycie  1,5 mm   co  nie  jest  mało   . Realnie  rapala orginal 5 cm  to niecałe  3 g  , a  7 cm  niecałe 4 g  - czyli  nieco  lżej  niż  opisy fabryczne  , do  tego stawiają  mały opór  tym  bardziej  z prądem  wody  .

We wczesnych  miesiącach  sezonu  ten  702 6  spisuje się  super  kiedy  prowadzę  w  poprzek  lub pod  prąd  , ale  w tych  letnich  przydałby  się  bardziej finezyjny szczyt  i wtedy  z brzegu  używam Tenryu  RayzSpectra 7"1"

i jest  super . Natomiast  z  wody  chcę  znacznie zejść  z długości  ...i nieco  z  mocy .. Może  ktoś  kto łowi regularnie    602 4  lub  601 4  do  5 g  i się  wypowie  jak się sprawy mają  w praktyce ...?

na woblerki połowisz, poza dużymi typu sdr... w praktyce ograniczeniem jest tylko opór stawiany w wodzie... rzucałem (ostroznie) nawet 11g popperem i nie było problemu... na małe rzeczki ideał, tylko nie nastawiaj się na długą walkę z pstrągiem, jest delikatny ale ma sporo mocy... daj jak najniżej przelotkę wejściową to wykorzystasz tą moc... ja przy dobieraniu spacingu podnosiłem 0,5kg:)

Bardzo  dziękuję  Michał i wszystkim  pozostałym   jestem bliski  wyboru  601 4  ponoć  jest nieco  mocniejszy od  602 4  i według BRC  mogę  go nieco  skrócić  ca  5-6 cm  od dołu  i to by mi pasowało  ...a i ugięcie  nieco przesunięte ku górze  ...

pytanko o pierwszą przelotkę :  nie  jest  tak  że  umieszczona  nieco  wyżej   szybciej uruchomi dół  ...? raczej nie robiłbym    robił H  wysokiej pierwszej  tylko K  system  te  nieco niższe  i wtedy wiadomo pierwsza  musi być  nieco dalej

od kołowrotka  niż  H   raczej od  20  i do  4  tunel i szczyt całość   torizite ew  jak polecasz ..?

Bardzo  dziękuję  Michał i wszystkim  pozostałym   jestem bliski  wyboru  601 4  ponoć  jest nieco  mocniejszy od  602 4  i według BRC  mogę  go nieco  skrócić  ca  5-6 cm  od dołu  i to by mi pasowało  ...a i ugięcie  nieco przesunięte ku górze  ...

pytanko o pierwszą przelotkę :  nie  jest  tak  że  umieszczona  nieco  wyżej   szybciej uruchomi dół  ...? raczej nie robiłbym    robił H  wysokiej pierwszej  tylko K  system  te  nieco niższe  i wtedy wiadomo pierwsza  musi być  nieco dalej

od kołowrotka  niż  H   raczej od  20  i do  4  tunel i szczyt całość   torizite ew  jak polecasz ..?

Do 4LB to od 16KLH. Jak zaczniesz kombinowac z przesunieciem daleko pierwszej przelotki to zepsujesz prace kija. Daj normalnie 16KLH i nie kombinuj, nie baw sie tez w zadne ucinanie blankow, pan Suzuki najlepiej wie jaka dlugosc powinien miec blank. Od 3 lat uzywam Suzuki RXF 4lB 602 pod okonia zbrojone od 16KLH w systemie KR i sprawdza sie znakomicie, bez zadnego ucinania blanku. Pod okoniem 25+ dolnik ladnie pracuje i ugina sie cala wedka w parabole. Jak przesuniesz ugiecie jeszcze bardziej w gore, to nie dziw sie jak okonie beda ci spadac ;] 

Edytowane przez horac
  • Like 1

jeśli chcesz się bawić 20cm okonkami możesz zbroić dowolnie... i faktycznie im wyżej dasz pierwszą przelotkę tym prędzej uruchomisz dół - tylko po co? dolnik uruchamia szczupaczek ok.35 lub okoń poniżej 25... mam 602 i traktuję jako ul na duże pstrągi... świetnie pasuje do niego dobra 0,20 i nie martwisz się przeciążeniem...

obecnie mam w wersji cast ale miałem też w spinie - był w minimach do 16 do 3... jeśli torzity, dałbym wysokie ale chyba od 12-tki... 16 jest za duża... mój pracuje na małych rzeczkach i zasięg rzutu mie jest specjalnie ważny... i koniecznie przed wiązaniem sprawdź spacing pod dużym obciążeniem - od razu zobaczysz dlaczego przelotka startowa powinna być nisko... nie jestem na 100% pewny, ale w moim na dolniku chyba były dwie przelotki... i bardzo krótki dolnik, z tego co pamietam nie więcej niż 15cm (popatrz na fotkę i licz pierścienie)... jest idealna:)

post-49552-0-20106100-1533206350_thumb.jpg

aha, kijek wyjął sporo pstrągów 40+ więc wiem co piszę:)

Edytowane przez czarny1

Horac  dzięki   na pewno nie będą  ciął   602  bo to dwu- skład    jeśli  tego  601  to tylko po konsultacjach  z  RB   jak  porównasz  wagę  i średnicę  dołu  w tych  blankach  to zauważysz   przewagę  mocy w dole i środku  tego 601

co potwierdza również   dystrybutor   z  BRC  ten 601  jest  mocniejszy  w  dole  i środkiem  ..... jako  że  przewiduję  kołowrotek typu  daiwa / shimano  2500   ca  180-195 gramów

zwracając uwagę na średnice  szpuli   raczej pójdę   20  Kr  natomiast   16 KLH   mam tylko w  SS LL  ale  ten ma  o wiele  mocniejszy dół   i jest ok  oddalenie  tej 16  ..W  . 702 6  mam  od 20 KLH  10 KLH  6,0 M  5,5 L  i dalej  4,0 szczyt 4,0

i wszystko   jest  ok  nic  nie spada  , a widzę  tutaj  że  też ten model  także jest zbrojony  od 16  i kończony na  3,5  ja tak nie chciałem  i mi się moja wersja   sprawdza ...

skalek77 dzięki także  za  odzew  na pewno nie dam  25 KL  bo to za dużo  zaraz  zajrzę  na stronę  BRC   i porównam  wysokość  16 h  i 20 K  znajdę  te  symbole  dokładnie   napiszę  aby nie było   ściemy ...

• Like 1

Fuji  T - KLTG 20  wysokość  33,5 mm      KLTG 20 H   50,8 mm    16 H  43,6 mm   w praktyce     ta  20  jest  dalej  oddalona  ca  6 cm  od   20 H   tak  mam  zbrojoną  fabrycznie ta spectrę  Tenryu  i porównywałem

z  suzuką  702 6  gdzie  na  wejściu  jest   20 h...

Podziękowania  za  rady i  gadkę  dla Skalek 77  kilka  minut  , a wiele  rzeczy się   rozjaśniło - omawiane suzuki  ze względu  na długość , akcję ,moc,   reakcję  dołu   najlepiej zacząć   od  16 H   kije  z twardszym dołem   berdziej

nieustępliwym  ale też  dłuższe    można  kombinować  z  niższą   KLTG 20  ........

Dziękuję  Rafał

pozdrawiam

Maciej