skalek-77 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Rafał jakie ma parametry ten sandaczowy xf ?Prototyp właśnie dotarł . Parametry; 213m moc do 18lb c.w do 21g. Pierwsze wrażenie . Dość solidnie zrobiony ale bardzo lekki w trzymaniu. Waga może nie rzuca na kolana 49g ale balans świetny dzięki stosunkowo dużej zbieżności szczyt 1,9mm dolnik 14mm szybko zwężający się w stronę szczytu.Ugięcie szczytowe ale płynnie przechodzące w dolnik bez nawet minimalnego przesztywnienia . W kwestii porównania do innych blanków najbliżej mu do blanków POINT pod względem wyglądu z tym ,że czuć wyższy moduł grafitu i nie jest tak mocarny w dolniku jak POINT blank.Realnie oceniam ten blank ,że będzie współpracował z główkami 10-25g + gumka 3-4' w pełnym komforcie. Bardzo ciekawa i solidnie wykonana konstrukcja. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Ma ktoś może RXF-16LB-661 (11-21g) mam kilka pytań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Ja mam ale 2,28m, 2cz Edytowane 3 Marca 2018 przez pmiszk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 2pc w tej długości to z pewnością całkiem inny kij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Ma ktoś może RXF-16LB-661 (11-21g) mam kilka pytań ?Jak Ci się nie pali to blanki już są u mnie ale pewnie w połowie kwietnia będę je dopiero kręcił bo jeszcze mnie w pl nie ma , wtedy coś Ci mogę skrobnąć o nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Witam myślę o kupnie z JP lub ewentualnie zrobieniu kijka na letnie ciurki za pstrągiem w ofercie suzuki jest 601 4 lb 602 4 lb czyli oba realnie o mocy 6 lb do 5 gramów . Planuję łowić z pądem wody obrotówki wielkości 2 czasem 3 , woblery typu 5 cm salmo minnow / lub rapala orginal 5 cm czasem 7 cm plecionka PE 06 / 05 Jakimi wrażeniami z użytkowania tych modeli możecie się podzielić , u mnie przeważnie ryby 30-40 cm ale może ktoś trafił na nie ca 50 cm jak się spisał kijek ...? A i czy ewentualnie tego 601 można by ca 5-8 cm ciąć od dołu ...? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zdecydowanie za słaby pod obrotówki nr 3 czy wobki 7cm. Jeśli nie rzucasz drobiem, to po co męczyć się zbyt delikatnym kijem przy prowadzeniu „normalnych” przynety, a później w trakcie holu większej ryby.Spójrz na mocniejsze modele Suzuki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 RXF 6 lb 662 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Albo nawet 8lb- wielu tutaj ma właśnie ósemki na pstrągi i sobie chwali. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 to 6 lb to tak pomiędzy 6 a 8, natomiast 8 lb to tak pomiędzy 8 a 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Mówię o tym do 11g Dokładnie to jest on opisany 6-12lb. Wiele dobrego o nim tutaj mówiono. Ale w jego przypadku to czysto teoryzuje . O ile Suzuki 4lb łowię, 6lb macałem, to 8lb ani trochę Musi wypowiedzieć się ktoś z większymi doświadczeniami jeśli chodzi o Suzi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Jeżeli ma obsługiwać obrotówki 3 i wobki 7cm to musi być RXF-6LB minimum, czyli ten o mocy 4-8lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Witam jesli chodzi o suzuki Rxf -6lb to jak ktoś chce to mamy filmik na you tube na którym włąsnie łowie na tego kijka więc można zobaczyc jak pracuje pod rybami.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Witam myślę o kupnie z JP lub ewentualnie zrobieniu kijka na letnie ciurki za pstrągiem w ofercie suzuki jest 601 4 lb 602 4 lb czyli oba realnie o mocy 6 lb do 5 gramów . Planuję łowić z pądem wody obrotówki wielkości 2 czasem 3 , woblery typu 5 cm salmo minnow / lub rapala orginal 5 cm czasem 7 cm plecionka PE 06 / 05 Jakimi wrażeniami z użytkowania tych modeli możecie się podzielić , u mnie przeważnie ryby 30-40 cm ale może ktoś trafił na nie ca 50 cm jak się spisał kijek ...? A i czy ewentualnie tego 601 można by ca 5-8 cm ciąć od dołu ...? pozdrawiam Maciejporadzi sobie z praktycznie dowolnym pstrągiem, zwłaszcza na żyłce... ryba wychodzi do powierzchni i kręci młynki zamiast robić odjazdy... niestety do obrotówki bedzie za słaby, może z prądem sobie da radę, ale nawet dwójka pod prąd to zdecydowanie za dużo:) pomyśl o mocniejszym lub o przynętach stawiających mniejszy opór przy prowadzeniu... rzucisz spokojnie, nie dasz rady prowadzić trójki, na pewno nie zatniesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Dzięki za podpowiedzi ja już mam 702 6 i 762 8 i już wiem że ten pierwszy i tym bardziej ta druga moc będzie za grubo do moich zadań łowienia z prądem -- najwyżej obrotówki 3 wybiorę te ze smuklejszym skrzydełkiem . ten 602/601 4 do 6 lb ma w szczycie 1,5 mm co nie jest mało . Realnie rapala orginal 5 cm to niecałe 3 g , a 7 cm niecałe 4 g - czyli nieco lżej niż opisy fabryczne , do tego stawiają mały opór tym bardziej z prądem wody . We wczesnych miesiącach sezonu ten 702 6 spisuje się super kiedy prowadzę w poprzek lub pod prąd , ale w tych letnich przydałby się bardziej finezyjny szczyt i wtedy z brzegu używam Tenryu RayzSpectra 7"1" i jest super . Natomiast z wody chcę znacznie zejść z długości ...i nieco z mocy .. Może ktoś kto łowi regularnie 602 4 lub 601 4 do 5 g i się wypowie jak się sprawy mają w praktyce ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 na woblerki połowisz, poza dużymi typu sdr... w praktyce ograniczeniem jest tylko opór stawiany w wodzie... rzucałem (ostroznie) nawet 11g popperem i nie było problemu... na małe rzeczki ideał, tylko nie nastawiaj się na długą walkę z pstrągiem, jest delikatny ale ma sporo mocy... daj jak najniżej przelotkę wejściową to wykorzystasz tą moc... ja przy dobieraniu spacingu podnosiłem 0,5kg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Bardzo dziękuję Michał i wszystkim pozostałym jestem bliski wyboru 601 4 ponoć jest nieco mocniejszy od 602 4 i według BRC mogę go nieco skrócić ca 5-6 cm od dołu i to by mi pasowało ...a i ugięcie nieco przesunięte ku górze ... pytanko o pierwszą przelotkę : nie jest tak że umieszczona nieco wyżej szybciej uruchomi dół ...? raczej nie robiłbym robił H wysokiej pierwszej tylko K system te nieco niższe i wtedy wiadomo pierwsza musi być nieco dalej od kołowrotka niż H raczej od 20 i do 4 tunel i szczyt całość torizite ew jak polecasz ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Bardzo dziękuję Michał i wszystkim pozostałym jestem bliski wyboru 601 4 ponoć jest nieco mocniejszy od 602 4 i według BRC mogę go nieco skrócić ca 5-6 cm od dołu i to by mi pasowało ...a i ugięcie nieco przesunięte ku górze ... pytanko o pierwszą przelotkę : nie jest tak że umieszczona nieco wyżej szybciej uruchomi dół ...? raczej nie robiłbym robił H wysokiej pierwszej tylko K system te nieco niższe i wtedy wiadomo pierwsza musi być nieco dalej od kołowrotka niż H raczej od 20 i do 4 tunel i szczyt całość torizite ew jak polecasz ..? Do 4LB to od 16KLH. Jak zaczniesz kombinowac z przesunieciem daleko pierwszej przelotki to zepsujesz prace kija. Daj normalnie 16KLH i nie kombinuj, nie baw sie tez w zadne ucinanie blankow, pan Suzuki najlepiej wie jaka dlugosc powinien miec blank. Od 3 lat uzywam Suzuki RXF 4lB 602 pod okonia zbrojone od 16KLH w systemie KR i sprawdza sie znakomicie, bez zadnego ucinania blanku. Pod okoniem 25+ dolnik ladnie pracuje i ugina sie cala wedka w parabole. Jak przesuniesz ugiecie jeszcze bardziej w gore, to nie dziw sie jak okonie beda ci spadac ;] Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez horac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Do takiego króciaka absolutnie nie możesz użyć przelotek typu K czyli KL. Musi być H, jeżeli ma to poprawnie działać, chyba,że na start planujesz dać 25KL, to wtedy będzie ok. Ale chyba nie o to chodzi żeby pakować duże przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) jeśli chcesz się bawić 20cm okonkami możesz zbroić dowolnie... i faktycznie im wyżej dasz pierwszą przelotkę tym prędzej uruchomisz dół - tylko po co? dolnik uruchamia szczupaczek ok.35 lub okoń poniżej 25... mam 602 i traktuję jako ul na duże pstrągi... świetnie pasuje do niego dobra 0,20 i nie martwisz się przeciążeniem...obecnie mam w wersji cast ale miałem też w spinie - był w minimach do 16 do 3... jeśli torzity, dałbym wysokie ale chyba od 12-tki... 16 jest za duża... mój pracuje na małych rzeczkach i zasięg rzutu mie jest specjalnie ważny... i koniecznie przed wiązaniem sprawdź spacing pod dużym obciążeniem - od razu zobaczysz dlaczego przelotka startowa powinna być nisko... nie jestem na 100% pewny, ale w moim na dolniku chyba były dwie przelotki... i bardzo krótki dolnik, z tego co pamietam nie więcej niż 15cm (popatrz na fotkę i licz pierścienie)... jest idealna:) aha, kijek wyjął sporo pstrągów 40+ więc wiem co piszę Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 12H to nie jest przelotka startowa. Jest za niska na start szczególnie do tak krótkiego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Horac dzięki na pewno nie będą ciął 602 bo to dwu- skład jeśli tego 601 to tylko po konsultacjach z RB jak porównasz wagę i średnicę dołu w tych blankach to zauważysz przewagę mocy w dole i środku tego 601 co potwierdza również dystrybutor z BRC ten 601 jest mocniejszy w dole i środkiem ..... jako że przewiduję kołowrotek typu daiwa / shimano 2500 ca 180-195 gramów zwracając uwagę na średnice szpuli raczej pójdę 20 Kr natomiast 16 KLH mam tylko w SS LL ale ten ma o wiele mocniejszy dół i jest ok oddalenie tej 16 ..W . 702 6 mam od 20 KLH 10 KLH 6,0 M 5,5 L i dalej 4,0 szczyt 4,0 i wszystko jest ok nic nie spada , a widzę tutaj że też ten model także jest zbrojony od 16 i kończony na 3,5 ja tak nie chciałem i mi się moja wersja sprawdza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 skalek77 dzięki także za odzew na pewno nie dam 25 KL bo to za dużo zaraz zajrzę na stronę BRC i porównam wysokość 16 h i 20 K znajdę te symbole dokładnie napiszę aby nie było ściemy ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Fuji T - KLTG 20 wysokość 33,5 mm KLTG 20 H 50,8 mm 16 H 43,6 mm w praktyce ta 20 jest dalej oddalona ca 6 cm od 20 H tak mam zbrojoną fabrycznie ta spectrę Tenryu i porównywałem z suzuką 702 6 gdzie na wejściu jest 20 h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Podziękowania za rady i gadkę dla Skalek 77 kilka minut , a wiele rzeczy się rozjaśniło - omawiane suzuki ze względu na długość , akcję ,moc, reakcję dołu najlepiej zacząć od 16 H kije z twardszym dołem berdziej nieustępliwym ale też dłuższe można kombinować z niższą KLTG 20 ........ Dziękuję Rafał pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi