Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie o blank RFX-604-4lb w 2 kawałkach. Kij typowo pstrągowy na wąskie zarośnięte i zakrzaczone ciurki, przynęty głównie obrotówki 1 lub 2 lub rzadziej woblery 5-6cm (typu Minnow 5-6F). Woda płytka, od kostek po jajka. Przynęty w głównej mierze sprowadzane z prądem ale sporadycznie wpoprzek lub pod prąd. Kropki nieduże, 15-30cm, z sporadycznymi sztukami do 40cm. Plecionka PE0.6 z FC na przyponie.

Czy taki Suzuki będzie dobrym wyborem? Nie kleknie przy Mepps 2 pod prąd? Obecnie lowie w tych miejscach seryjnym Major Craft Troutino TTS-622L 3-8lb ale przydałby się kijek o oczko delikatniejszy jednak.

Pytanie o blank RFX-604-4lb w 2 kawałkach. Kij typowo pstrągowy na wąskie zarośnięte i zakrzaczone ciurki, przynęty głównie obrotówki 1 lub 2 lub rzadziej woblery 5-6cm (typu Minnow 5-6F). Woda płytka, od kostek po jajka. Przynęty w głównej mierze sprowadzane z prądem ale sporadycznie wpoprzek lub pod prąd. Kropki nieduże, 15-30cm, z sporadycznymi sztukami do 40cm. Plecionka PE0.6 z FC na przyponie.

Czy taki Suzuki będzie dobrym wyborem? Nie kleknie przy Mepps 2 pod prąd? Obecnie lowie w tych miejscach seryjnym Major Craft Troutino TTS-622L 3-8lb ale przydałby się kijek o oczko delikatniejszy jednak.

RXF 4lb będzie za słaby, proponuję RXF-6LB-602. Mam kijek na tym blanku, jak chcesz pożyczę na weekend - przetestujesz.

Namiary masz, dzwoń.

RXF 4lb będzie za słaby, proponuję RXF-6LB-602. Mam kijek na tym blanku, jak chcesz pożyczę na weekend - przetestujesz.

Namiary masz, dzwoń.

Super! Jutro się widzimy.

Odnośnie 6lb to boje się tylko, ze mocowo będzie to samo co obecny 8lb TTS-622L, a chciałbym sławniejsi te 1-2lb delikatniejszy.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Chłopaki, pod casta sandaczowego (pływadło, długość 1.98-2.13 max, może być 1 lub 2 kawałki) w przedziale 7-25g+ guma (4-4"5 ES) coś z Suzuki czy lepiej w StC szukać? Chodzi mi o taki blank, który jednocześnie nie będzie kijem od szczotki, ładnie będzie się ładować przy wymachu, a jednocześnie przy podbijaniu przynęty pracować będzie część szczytowa, pod rybą w koło. 

Suzuki czy StC np 5C68MXF?

Witaj

jeśli   sandacz   i guma   z opadu     raczej  StC.   Jeśli   pod  szczupaka   w tym łowienie  w toni  itp  plus  dodatkowo  inne  przynęty  także  i   gumy     suzuki  ...  subiektywnie  doradzę  ...

• Like 1

Suzuki 5C68MXF nie pociągnie przy agresywnym podbiciu główki 25g  z gumą 4'5". A Suzuki RXXF-18lb-701 pro da radę, fajnie sie załaduje i nie będzie to niezginająca się pała.

O , widzę że już program StC został skopiowany przez Zucuki. Suzuki 5C68MXF z pewnością brzmi dumnie.

• Like 3

O , widzę że już program StC został skopiowany przez Zucuki. Suzuki 5C68MXF z pewnością brzmi dumnie.

Oj tam Wojtek nie bądź zgryźliwy. Wszyscy wiemy ,ze to zwyczajna pomyłka. 

Chodziło mi o 5C68MXF firmy ST. CROIX. Tak dla jasności jak miałby ktoś wątpliwości  ;)

Edytowane przez skalek-77

Suzuki 5C68MXF nie pociągnie przy agresywnym podbiciu główki 25g  z gumą 4'5". A Suzuki RXXF-18lb-701 pro da radę, fajnie sie załaduje i nie będzie to niezginająca się pała.

Żeby dopełnić jeszcze całej prawdy. Do komfortowego łowienia sandaczy przy użyciu kijka który komfortowo obsłuży 25g główkę + 4'-5' guma,  7g główka  to będzie za mało. 10g trzeba liczyć jako minimum. I dotyczy to nie tylko wspominanych blanków.

Edytowane przez skalek-77
  • Like 1

Coś takiego jak 4C68MXF dałoby radę. Ta niebieska pałeczka zadziwiająco dobrze obsługuje od 10-11 masy łącznej a górą o ile 5' nie będzie przypominało świnki  to też obsłuży.

To widzę zupełnie inaczej postrzegamy minimalny ciężar przynęty , który będzie KOMFORTOWO używany podczas sandaczowego podbijania. Bo oczywiście nie mówimy o realnym minimalnym ciężarze rzutowym przy którym kijek się załaduje

wItam

Maciek  te  w oznaczeniu  12  do  18 gramów  mają  realnie  do  16 lb    i pociągną   nieco  więcej  niż  18  myślę  ca  25 all in . Można   założyć   czym krótszy  z tej  serii/ mocy   tym relatywnie  bardziej "zwarty"  ale  i tak  radzę  

pomacać  ...... 

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
Mam pytanie do użytkowników blanków Suzuki RXF-5lb-702 wersja pro i Suzuki RXF-6lb-702 czym się różnią. Jaką gramaturę przynęt obsługują?, który z wymienionych blanków bardziej nadaje się pod przynęty gumowe? Gdzieś wyczytałem że wersja pro jest odczuwalnie szybsza ale wolałbym poznać opinie praktyków.  Zastanawiam się nad kupnem wędki pod okonia na którymś z tych blanków. Przerobiłem cały wątek a także wiele innych a w głowie nie pojaśniało:) Poszukiwania tej jednej właściwej ciągle trwają.

Mam pytanie do użytkowników blanków Suzuki RXF-5lb-702 wersja pro i Suzuki RXF-6lb-702 czym się różnią. Jaką gramaturę przynęt obsługują?, który z wymienionych blanków bardziej nadaje się pod przynęty gumowe? Gdzieś wyczytałem że wersja pro jest odczuwalnie szybsza ale wolałbym poznać opinie praktyków.  Zastanawiam się nad kupnem wędki pod okonia na którymś z tych blanków. Przerobiłem cały wątek a także wiele innych a w głowie nie pojaśniało:) Poszukiwania tej jednej właściwej ciągle trwają.

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-97#entry2371387

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-98#entry2372530

Z kolei przy łowieniu na gumy lepsze recenzje niż dwuskłady, zbiera ten blank Suzuki.

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-91#entry2298074

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

Krzysiek 1   mam  702 6 i używam na pstrągi   ten  5 lb 702 pro z tego co BRC pisze i mówi  ma  cieńszą  czulszą  ale i delikatniejszą  szczytówkę  jest lżejszy  i szybszy  raczej lepszy pod właśnie  gumowe wabiki  , zależy jak ciężko/ lekko

chcesz  lub potrzebujesz  łowić  okonie i na jakiej wodzie  .........?  1-5 g plus mały gumiak  ok     jak nieco  więcej  to polecam  Matagi ss LL  2/3 - 7/8 g  plus  ES 3/4 "  też  nim łowię   ...Jeśli chcesz   pogadać ew zobaczyć pisz  na  Berdyczów / tj. Szczecin  :)

• Like 1

Suzuki RXF- 6 lb-702 + torzite kr  od 20 H , tunel 4,5 + shimano 2500.

Mam prośbę do zadowolonego posiadacza takiej konfiguracji, o zmierzenie i podanie rozmieszczenia przelotek.... :), bo utknąłem.... :(

Nie próbuj zrobić z tego sztampy. Czasu onego robiłem pomiary elxira FX 862-2. Zupełnie inaczej się "rozkładał"  set przelotek na moim kiju w porównaiu do nowego blanku.