Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Czy posiada ktoś wędkę na blanku RXF-20LB-862. Mam w tej mocy casta ale krótszą wersję 228cm. Czy cw do 60g pozostaje ten sam jak w 228 czy może troszkę wiecej?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

Czy posiada ktoś wędkę na blanku RXF-20LB-862. Mam w tej mocy casta ale krótszą wersję 228cm. Czy cw do 60g pozostaje ten sam jak w 228 czy może troszkę wiecej?

Wszystkie długości zachowują się tak samo dotyczy to również realnego c.w.

Czy suzuki ma jakies fajne sandaczowe blanki dwuskladowe?

Lekkie sandaczowanie z brzegu, glowki od 4-6 gr w gore, do 15-20max gram, dlugosc od 220 do 260?

Jakoś tak ciągnie mnie w strone suzuki i szukam optimum by zbudowac cos.

Z Suzuki pod sandałka do jigowania to tylko seria RXXF czyli jedno składy. 

Z tym realnym wyrzutem to różnie bywa. 20lb suzuki opisane są do 41g ale z doświadczenia wiem, że ładnie, bez stresu, rzucusz 60g.

@skalek-77 a wiesz może czy będą blanki suzuki 25 i 30 lb?

Dlatego napisałem o realnym c.w a nie tabelkowym. W tym przypadku faktycznie kijek o mocy 25lb ( a nie 20lb ;) )do 41g radzi sobie z ciężarkami 55-60g.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Poszukuję blanku lub gotowca do dosyć nietypowych zastosowań, a mianowicie chodzi o łowienie boleni na twitching, nieduże poppery oraz powierzchniowe ołówki typu np Illex Chubby Pencil. Zależy mi na tym, żeby wędka była krótka (najlepiej <190cm), preferowany jednoskład, lekka, dobrze rzucała małymi ciężarami, ale jednocześnie żeby nie klękała podczas podszarpywania wobków +/- 7cm. Max co planuję używać to twitche i poppery do 7cm i +/- 8g masy.

Kijek będzie budowany pod 2 konkretne łowiska. Pierwsze to średnia, uregulowana nizinna rzeka z wolnym uciągiem. Łatwa technicznie. Drugie łowisko to trochę mniejsza, dzika nizinna rzeka ze średnim uciągiem, ale za to z dużą ilością powalonych drzew, podtopionych krzaków i tym podobnych podwodnych przeszkód, tak więc blank musi mieć zapas mocy, żeby w razie czego rybkę 70+ zatrzymać w miejscu.

Po przeczytaniu całego wątku i kilku innych :) wstępnie mój wybór padł na Suzuki. Zastanawiam się tylko, który model będzie lepszy do moich zastosowań. RXF-6LB-601 czy RXF-8LB-661 przycięty o kilka cm? A może coś innego? Panowie pomóżcie, bo mam mętlik w głowie i spać nie mogę po nocach :P :D

Dziękuję za propozycję, ale...

1. Dwuskład (chociaż na to mógłbym przymknąć oko)

2. Zdecydowanie za długi

3. Suzuki już i tak mocno nadwyręża mój budżet, a co dopiero boron :D

4. Waga - borony znacznie cięższe, a przy powierzchniowych ołówkach nadgarstek cały czas w ruchu

Edytowane przez lukasz_c