Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Ponownie wraca wybór lekkiego kijka pod pstrągi. Moim głównym „narzędziem” jest 10lb Lamiglas G1000 ale szukam czegoś pod lzejsze łowienie. Przynęty to woblery typowe pod twitcha, przeważnie 4-6cm (Megabass X-70 to już sporadycznie), gumki ES2-3”, worm, little spider na główkach 2-3g, obrotówka 1, max 2. Łowienie w 99% przynetami sprowadzanymi z prądem, stad opór znacznie mniejszy.

Celuje w kij o dlugosci max 6’0” i koniecznie 2-skład. Moc 6lb, ew 8lb.

Czy Suzuki RXF-4lb-602 będzie dobrym pomysłem? Czy celować jednak w RXF-6lb-602? Wolałbym coś odrobine krótszego ale nie idzie takiego znaleźć.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Z prądem pociągnie bez problemu.

Blaszka blaszcze nie równa ale Aszychminki,Piotra Lipca blaszki nr.2 bez wysiłku.Tylko że ja mam wersję 1PC a to dwa kawałki zawsze się trochę różnią.

W gumach to 4g z wąska 3" max komfortu.

Przełowiłem tymi kijkami trzy sezony i dalej jestem w 4lb zakochany :)

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Lowie suzuki 4lb od 3 sezonow.. co roku mnie ten kij zaskakuje. Obecnie wyjezdzaja na niego sandacze do 50cm :D Nie zebym tak lowil.. po prostu uwziely sie na 5g+keitech 2.5 cala i sposob prowadzenia daleki od sandaczowego mocnego podbijania :D Ten kij jest niesamowity. Po paru takich przylowach zmieniam na Justace 662M ale.. zeby sandacze wcinal to naprawde pod wrazeniem jestem bo to dosc miekki blank w pracy

• 4 tygodnie później...

Witam chłopaki, orientuję się ktoś odnośnie blanku RXF-20LB-701 14-41cw 16-26lb do ilu gram faktycznie ogarnie przynęty? Kolega ma do 11g pod casta i rzuca spokojnie przynętami 20g. 

Blanki RXF-20LB-xxx pociągną górą ciut więcej, tak łącznej masy 50-55 gram.

Edytowane przez maniak
  • Like 1

Jaki polecicie blank ze stajni Suzuki do łapania z brzegu pod okonia, zakres przynęt 3-8g. Coś dłuższego, minimum 2,4m do 2,6m. Czy są w ogóle dostępne takie długości??

Jesli dlugosc ma miec związek z odlegloscia rzutu to suzuki RXF 2-6lb rzuca na kosmiczne odległości 3-5g + keitech 2 cale.

To w omawianej długości ,  do omawianych    przynęt  z suzuki  na ten moment   nic nie dostaniesz    , tylko krócej  702 6  do 7 g   i 762  8 do 11 g   .Wypada coś poszukać  z innych  blanków ...nieco krótszy  7'6' Matagi SS LL  mogę

subiektywnie polecić  3-8 g plus  3-4"  ES  ....do łowienia okoni  ok  ,   a i z  przyłowem szczupaka sobie   poradzisz  ...

• Like 1

Jaki polecicie blank ze stajni Suzuki do łapania z brzegu pod okonia, zakres przynęt 3-8g. Coś dłuższego, minimum 2,4m do 2,6m. Czy są w ogóle dostępne takie długości??

Do przynęt 3-8g to model RXF-6lb. czyli ośmio funtówka opisana do 7g realnie 10g. A te najdłuższe są w 2,13m.

• 1 miesiąc temu...

Przymierzam się do zbudowania kijaszka na blanku Suzuki, tylko nie wiem którego wybrać na pewno wersja PRO, tylko 1-5, 1-6, bądz 7gram i to jest powazny dylemat, chciałbym połowić drobno, a zarazem bezproblemowo obsługiwać gumy pokroju kajtków 3" na główkach do 4g. Kijek Pod jeziorowe okonie i pstrągi na lekko, czyli jakaś obrotówka w rozmiarze 2, wahadełko i twitch. 

Edytowane przez michalG195

• 2 tygodnie później...