Skocz do zawartości

Blanki Suzuki

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Gdybyś się zdecydował i zbudował sobię ten kijek opisz proszę wrażenia z jego użytkowania pod twitchami

Decyzja już zapadła, waham się jedynie między RXF-8LB-662, a 702 czyli deczko dłuższy, obecnie posiadam kijek na blanku RXF-6LB-702, i jest idealny pod moje warunki, także pewnie pójdę w RXF-8LB-702 :) ale aż nie chce mi się wierzyć że nie ma tutaj na forum użytkowników tej wersji :) Ale dam znać jak już coś się ukręci. Pozdro

• Like 1

Decyzja już zapadła, waham się jedynie między RXF-8LB-662, a 702 czyli deczko dłuższy, obecnie posiadam kijek na blanku RXF-6LB-702, i jest idealny pod moje warunki, także pewnie pójdę w RXF-8LB-702 :) ale aż nie chce mi się wierzyć że nie ma tutaj na forum użytkowników tej wersji :) Ale dam znać jak już coś się ukręci. Pozdro

Pomyśl nad RXF-8lb-661 pro. Najfajniejszy pod Twicza.

• Like 1

Witam 

Mam  762  8   czyli nieco dłużej  , chociaż   suzuki   mają podobne  ugięcia  i  moce   pomiędzy  702  i  762    podobnie  jak Kolega Matig  mam  702  6   i  dodatkowo   762 8   więc  jak coś   chętnie pomogę  .

Chociaż  zgoda  że do "szarpania" twitscha   662/ 702  8    spiszą się lepiej   , bardziej manewrowo  /kompaktowo  .

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

No i mam już kijka na blanku SUZUKI Japan RXF-14lb-962-PRO - zabudowanego przez Patryka z P.S Rods.

Jak zwykle kijek super wykonany przez Patryka.

Porzucałem nim trochę, jakieś brania małych klenikow miałem - powiem tak super blank - inny niż Blaas Slim i Vegter Boron - wydaje mi się też bardziej elektryczny od Borona.

Szczyt inaczej pracuje w Suzuki Boronie 5-25 - ten drugi ma jednak trochę za delikatny szczyt do mocny dolinka.

Suzuki na prawdę super ładuje przynęty - i lepiej latają niż z Borona.

Przyginalem go też przynęta zaczepiona za krzaka - myślę że fajnie będzie zachowywał się podczas holu ryb, bo fajnie się gnie.

Super nim się pracuje wobkerami bezsterowymi przez dużą szybkość i taką nabitą szczytowke.

• Like 1

Porzucałem nim trochę, jakieś brania małych klenikow miałem - powiem tak super blank - inny niż Blaas Slim i Vegter Boron - wydaje mi się też bardziej elektryczny od Borona.

Dość ciekawa i intrygująca opinia. Moje Suzuki RXF 4lb PRO jest jedną z bardziej "głuchych" konstrukcji. Mimo wszystko lubię ten blank. Natomiast Thorus Boron to ścisła czołówka jeśli chodzi o czułość.

Edytowane przez scOOtt
  • Like 3

Głuchy, głuchszy a najgłuchszy to był mój ulxf z FA, którego sprzedałem zresztą????, slsa też miałem i też nie mam ale ten sls był mniej głuchy jak ten ulxf????

Serio

A pod jakie łowienie miałeś tego SLSa? Pytam, bo dla mnie to kij pod twarde przynęty, który pozwoli z sukcesem zaciąć z daleka i bezpiecznie wyholowac rybę. Zatem z definicji nie jest „elektrycznym” blankiem…. Żeby nie było - nie jestem tu niczyim adwokatem, czy obrońcą FA, to po prostu ciekawość ????

Pod sanowe klenie i bolenie, 275cm wersja 5-25g, realnie to 3-20g, lecialo z tego jak z katapulty i

Potwierdzam ten blank jest jak najbardziej do przynet twardych czy splawiania z prądem robactwa.

Teraz łowie na graphiteleader finezze oraz avid 80mlm.

• Like 2

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Mam takie pytanie . Czy różnica między blankiem rxf 5lb 702 a  rxf 6lb 702 jest zauważalna ? Mam 6lb 702 i szukam czegoś lżejszego pod pstrągi . Tak sie zastanawiam nad tym 5lb ale nie wiem jak duża jest miedzy nimi różnica . Rozważałem 3lb ale to już chyba za lekko będzie .

Mam takie pytanie . Czy różnica między blankiem rxf 5lb 702 a  rxf 6lb 702 jest zauważalna ? Mam 6lb 702 i szukam czegoś lżejszego pod pstrągi . Tak sie zastanawiam nad tym 5lb ale nie wiem jak duża jest miedzy nimi różnica . Rozważałem 3lb ale to już chyba za lekko będzie .

Różnica między tymi blankami to 1lb, czyli szczątkowa. I w rzeczywistości tak jest. Jest różnica ale bardzo mała. Jeżeli masz model RXF-6lb-702 to najlepiej zejść do modelu RXF-4lb jako uzupełnienie do 6lb. Wówczas będziesz miał 2 kijki, zauważalnie różniące się mocą i c.w.

• Like 1

Myślałem o tym 4lb ale w grę wchodzi tylko blank w dwóch kawałkach i nie ma niestety dłuższych wariantów tak jak ma to miejsce w przypadku 5 i 6lb . Odnośnie 3lb 762 jak wygląda sprawa z pstrągami powyżej 40 cm ? Jest w stanie sobie poradzić ? Wędka miała by zastosowanie z małymi woblerami 4,5cm i wszelkiej maści robactwem gumowym na główkach max 3 g, tylko czasami się trafi 40 cm i większy i obawiam się , że to będzie za słaby kijek na takie ryby .

Edytowane przez Tomasz1990

RXF-3LB-762

Myślałem o tym 4lb ale w grę wchodzi tylko blank w dwóch kawałkach i nie ma niestety dłuższych wariantów tak jak ma to miejsce w przypadku 5 i 6lb . Odnośnie 3lb 762 jak wygląda sprawa z pstrągami powyżej 40 cm ? Jest w stanie sobie poradzić ? Wędka miała by zastosowanie z małymi woblerami 4,5cm i wszelkiej maści robactwem gumowym na główkach max 3 g, tylko czasami się trafi 40 cm i większy i obawiam się , że to będzie za słaby kijek na takie ryby .

Myślę że kij na blanku Suzuki RXF-3LB-762 pod Twoje wymagania byłby bardzo dobrym rozwiązaniem. Deklarowana moc blanku to 5 lb, co przy długości kija prawie 2,3 m pozwoli pstrąga do 50 cm zatrzymać w miejscu.

RXF-3LB-762

Myślę że kij na blanku Suzuki RXF-3LB-762 pod Twoje wymagania byłby bardzo dobrym rozwiązaniem. Deklarowana moc blanku to 5 lb, co przy długości kija prawie 2,3 m pozwoli pstrąga do 50 cm zatrzymać w miejscu.

Nie ma szans zatrzymać nawet pstrąga 40 cm w nurcie na tym kijku. Do bardzo delikatny blank o bardzo głębokim ugięciu. O zapasu mocy w dolniku nie ma mowy. To fajny blank do zabawy z małymi pstrągami na malutkie przynęty. Klenia , jazia również . Ale na zakrzaczonej rzece pstrąg 40+ skończy kijek na tym blanku w sekundę. Chyba , że rzeka wolna od przeszkód i jest możliwość puścić rybę niech się wyhasa to spoko. Będzie frajda.

• Like 4

Nie ma szans zatrzymać nawet pstrąga 40 cm w nurcie na tym kijku. Do bardzo delikatny blank o bardzo głębokim ugięciu. O zapasu mocy w dolniku nie ma mowy. To fajny blank do zabawy z małymi pstrągami na malutkie przynęty. Klenia , jazia również . Ale na zakrzaczonej rzece pstrąg 40+ skończy kijek na tym blanku w sekundę. Chyba , że rzeka wolna od przeszkód i jest możliwość puścić rybę niech się wyhasa to spoko. Będzie frajda.

Bardzo dziękuję za informację , teraz wiem już jak wygląda sprawa z tym 3lb .