Manniek66 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Cześć, nie znalazłem podobnego tematu. Poszukuję informacji jakie łożyska kupić do knobów, rozmiary znam, bardziej chodzi o firmę/model. Fabryczne w mojej tatuli niezbyt dobrze działają. Może wystarczy w jakiś sposób zmodyfikować fabryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Co z nimi nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Cześć, nie znalazłem podobnego tematu. Poszukuję informacji jakie łożyska kupić do knobów, rozmiary znam, bardziej chodzi o firmę/model. Fabryczne w mojej tatuli niezbyt dobrze działają. Może wystarczy w jakiś sposób zmodyfikować fabryczne?W zwykłej wersji Tatuli nie masz łożysk tylko tulejki. Kup najtańsze na Allegro i zalej dobrze dobrą oliwką. Wystarczy. Kawałek śrubokręta i po robocie. I przy okazji na wodzik posuwu szpuli dwa dołoż. Te ważniejsze niż te w knobach. Edytowane 2 Marca 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Sklep z łożyskami masz na kilka rzutów spinningiem. Dobra oliwka też się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Co z nimi nie tak?Poprostu knoby kręcą się jak by chciały a nie mogły. W zwykłej wersji Tatuli nie masz łożysk tylko tulejki. Kup najtańsze na Allegro i zalej dobrze dobrą oliwką. Wystarczy. Kawałek śrubokręta i po robocie. I przy okazji na wodzik posuwu szpuli dwa dołoż. Te ważniejsze niż te w knobach.Ja mam JDM, są po dwa łożyska na knob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Może w łożyskach jest zbyt gęsty smar? Wpadnę do Ciebie przy okazji i zapuścimy po kropelce dobrej oliwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Poprostu knoby kręcą się jak by chciały a nie mogły. Ja mam JDM, są po dwa łożyska na knobAle jak trzymasz je w paluszkach podczas rybkowania, to jakieś opory stawiają, piszczą, trzeszczą czy co się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Może w łożyskach jest zbyt gęsty smar? Wpadnę do Ciebie przy okazji i zapuścimy po kropelce dobrej oliwki.Co się będziecie pitolić, od razu benzyną zakropcie obficie... Z miejsca "przyspieszą"... A jak się pstryknie palcem, to się knobik będzie obracał i obracał, i obracał...A po pół roku łożyska zardzewieją se w cholerę i nareszcie będzie prawdziwy problem i nie trzeba będzie go wymyślać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Nic w użytkowaniu to nie przeszkadza ale...jak sobie tak pykne palcem w knob to ten zrobi pół obrotu i staje. Coś takiego chciałem uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Poprostu knoby kręcą się jak by chciały a nie mogły. Ja mam JDM, są po dwa łożyska na knobPatrzyłem na Placie. Zwykła Tatula ma tyle łozysk co moja ze Stanów. 7/1. HD Custom też. Edytowane 2 Marca 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Nic w użytkowaniu to nie przeszkadza ale...jak sobie tak pykne palcem w knob to ten zrobi pół obrotu i staje. Coś takiego chciałem uzyskać. Acha...Tylko po jaką cholerę, (tak ze względów użytkowych) knoby mają imitować helikopter..????Olimpiadę będziecie sobie urzadzać, komu się dłużej i szybciej kręci..? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jakoś nerwowo się zrobiło...... Od wielu lat regularnie używam oliwki do łożysk i jeszcze żadne nie zardzewiało ani nie zużyło się w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jakoś nerwowo się zrobiło...... Od wielu lat regularnie używam oliwki do łożysk i jeszcze żadne nie zardzewiało ani nie zużyło się w inny sposób.Przepraszam za nerwy, wcale nie chciałem Panów z równowagi wyprowadzać...Ot tak tylko się zastanawiam jaka różnica i co daje "łożyskowy high speed" w knobach..? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Mnie kompletnie nic. Ma być czysto, bez wilgoci i nasmarowane. Inni widać wolą inaczej i jeśli można to robić w sposób bezinwazyjny i bezpieczny to nie widzę przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) dziwne to, też mi się zdaje, że tam nie powinno być łożysk, ale jeśli już, to może problem jest w podkładkach, a nie łożyskach, bo łożyska w Daiwach są bardzo dobrej jakościmoże jest ich za dużo, jeśli nie, to wrzucić w benzynkę niech się wymoczą, pokręcić na ołówku, wysuszyć i zalać oliwką (kropla), ale taką "normalną" nie lajtową do łożysk na szpuli aha i wyczyścić trzpienie korbki, tam nie potrzebny jest żaden smar, to nie Shimano :) ps. a te na filmiku hałasują Edytowane 3 Marca 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbukowski Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) 7 łożysk w multiku i 4 w knobah , pewien jestem na 90% ze są to tulejki plastikowe ,z resztom kształtem przypominające łożysk Edytowane 3 Marca 2015 przez arturbukowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Teraz to już zgłupiałem i dla pewności sprawdziłem raz jeszcze. Faktycznie są łożyska ale po sztuce na knob i plastikowe tuleje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 To co na fotce, wygląda na łożyska, jedno odkryte, drugie zakryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 ja poszedłem za radą kol @godski i wymieniłem zarówno na wodziku posuwu jak i w knobach. Z tym że dopiero wymiana oryginalnych daiwoskich 2 szt w knobach (pomimo zastąpienia tulejek łożyskami) poprawiła nieco "chropowatą pracę" i to mnie troszkę zdziwiło. w sumie za 6 szt kupionych na allegro zapłaciłem coś około 32 zł z wysyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbukowski Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 To co na fotce, wygląda na łożyska, jedno odkryte, drugie zakryte.podobne te tulejki są do łożysk, często stosowane w Daiwie i Mega Bassie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Teraz to już zgłupiałem i dla pewności sprawdziłem raz jeszcze. Faktycznie są łożyska ale po sztuce na knob i plastikowe tuleje... 20150303_082020.jpg to taka imitacja (tulejka) miałem to samo w Presso, dodanie drugiego łożyska poprawiło gładkość pracy "ogólnej", zwłaszcza pod obciążeniem, przy wolnym ściąganiu woblerazaznaczam, że mam pierdolca na tym punkcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Tak, to coś co przypomina otwarte łożysko jest w całości plastikowe, udaje łożysko a tak naprawdę jest tuleją. Do kupie po jednym łożysku, wyczyszczę w benzynie ekstrakcyjnej i zaleję delikatnie dobrą oliwką. Dziękuję za pomoc, kolejny raz bazyloss Chyba nadajemy na tych samych falach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 W zwykłej wersji Tatuli nie masz łożysk tylko tulejki. Kup najtańsze na Allegro i zalej dobrze dobrą oliwką. Wystarczy. Kawałek śrubokręta i po robocie. I przy okazji na wodzik posuwu szpuli dwa dołoż. Te ważniejsze niż te w knobach. Andrzej, jakie łożyska kupić, ZZ czy 2RS? Na wodzik i do knobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Moim skromnym zdaniem do knobów 2RS ( uszczelnione obustronnie gumą ) a na wodzik już które tańsze Cię wyniesie, ZZ obustronnie uszczelnione metalowym pierścieniem. Natomiast ostatnio orientowałem się w cenach EZO i wersja łożyska ZZ potrafi kosztować 13 zł a 2RS 29 zł. Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ja zastosowałem zwykłe tanie zz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi