Skocz do zawartości

Jakie łożyska do knobów?

Rekomendowane odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem do knobów 2RS ( uszczelnione obustronnie gumą ) a na wodzik już które tańsze Cię wyniesie, ZZ obustronnie uszczelnione metalowym pierścieniem. Natomiast ostatnio orientowałem się w cenach EZO i wersja łożyska ZZ potrafi kosztować 13 zł a 2RS 29 zł. Twój wybór :P

To jest dobra rada.

A te 2 RS nie pracują z większym oporem czasem? Uszczelnienie ich nie tłumi?

W Dawach i Shimano głównie ZZ są stosowane. 2RS nie widziałem nawet w topowych młynkach. Konstruktorzy pewnie wiedzą co robią. Bo cena łożysk podobna.

Edytowane przez godski

Hmm... nie pracują z większym oporem - bardziej się nagrzewają, ale w kołowrotkach nie ma to znaczenia bo nie osiąga się takich prędkości* :)

ZZ będą w zupełności wystarczające - chodzi o zamknięcie aby było!

* - przynajmniej u mnie ;)

Edytowane przez Bander

Z tego co kiedyś, gdzieś wyczytałem, 2RS mają taką konstrukcję, że uszczelnienia gumowe są minimalnie "luźne" tak, żeby guma nie stawiała oporów toczenia. ZZ powinno się stosować tam gdzie mamy styczność z wysokimi temperaturami. Pod pinion zdecydowanie dałbym choćby ZZ, bo smar łatwo może dostać się do łożyska otwartego typu Z lub RS i zmniejszyć przyjemność z kręcenia.

Mam Tajp-eRe i ta ma po jednym łożysku na knobie plus tulejka. Wsadziłem tam dodatkowo po jednym krytym łożysku (takie też było) plus podkładki by nie było luzów. Kręci się OK. A jak ktoś lubi onanizm przy kręceniu knobami z prędkością światła to polecam lekarza.

Dodałem je by po prostu były, ot tak.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Ktoś podpowie jakie łożyska siedzą w Shimanowskich knobach typu B od mefiego? Zmierzyłem średnicę gniazd pod łożyska i wyszło mi 7,5mm. Nie widzę takich rozmiarów w sieci B)

Będzie dotoczona ośka do zamocowania tego knoba w starym TP XT.

Edytowane przez rey

W standardowym knobie B łożyska osadza się bez żadnych uszczelniaczy. Trzeba pamiętać, że podkładka w B idzie pod łożysko przednie (od strony korby), a nie pod łożysko od strony zaślepki jak w A. Czyli na trzpień podkładka 7x9x0,1 lub 0,2, łożysko 5x9x3, knob do niego bez podkładki łożysko 4x9x4, śruba i zaślepka.

Dzięki smokwelski. Teraz wiem jak to idzie w oryginale.

Zaadoptowałem knob B do TP2000XT, jak będzie za duży trzeba będzie pomyśleć o mniejszym. Łożyska kupiłem w rozmiarach jak pisałeś, dzisiaj dotarły. Ośka jutro będzie gotowa.

Jak rozwiązanie się sprawdzi mogę zrobić kilka dla innych ????

Dzięki smokwelski. Teraz wiem jak to idzie w oryginale.

Zaadoptowałem knob B do TP2000XT, jak będzie za duży trzeba będzie pomyśleć o mniejszym. Łożyska kupiłem w rozmiarach jak pisałeś, dzisiaj dotarły. Ośka jutro będzie gotowa.

Jak rozwiązanie się sprawdzi mogę zrobić kilka dla innych

Sam tworzysz czy zleciłeś wykonanie komuś?

Na początek zrobiłem na wcisk, tak samo jest w fabrycznym wydaniu w TP4000 '08, tam się trzyma, a to mocniejszy kołowrotek. Dla pewności wcisnę ze stabilizatorem gwintu, tym mocnym. W razie potrzeby można zapunktować lub dorobić otwór gwintowany w ośce i skręcić.

Edytowane przez rey
  • Like 1