Bander Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja wrzuciłbym do knobów uszczelnione - to miejsce jest narażone na zabrudzenia jak żadne inne... ale jak piszą - Twój wybór 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Moim skromnym zdaniem do knobów 2RS ( uszczelnione obustronnie gumą ) a na wodzik już które tańsze Cię wyniesie, ZZ obustronnie uszczelnione metalowym pierścieniem. Natomiast ostatnio orientowałem się w cenach EZO i wersja łożyska ZZ potrafi kosztować 13 zł a 2RS 29 zł. Twój wybór To jest dobra rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) A te 2 RS nie pracują z większym oporem czasem? Uszczelnienie ich nie tłumi?W Dawach i Shimano głównie ZZ są stosowane. 2RS nie widziałem nawet w topowych młynkach. Konstruktorzy pewnie wiedzą co robią. Bo cena łożysk podobna. Edytowane 12 Marca 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Hmm... nie pracują z większym oporem - bardziej się nagrzewają, ale w kołowrotkach nie ma to znaczenia bo nie osiąga się takich prędkości* ZZ będą w zupełności wystarczające - chodzi o zamknięcie aby było! * - przynajmniej u mnie Edytowane 12 Marca 2015 przez Bander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Z tego co kiedyś, gdzieś wyczytałem, 2RS mają taką konstrukcję, że uszczelnienia gumowe są minimalnie "luźne" tak, żeby guma nie stawiała oporów toczenia. ZZ powinno się stosować tam gdzie mamy styczność z wysokimi temperaturami. Pod pinion zdecydowanie dałbym choćby ZZ, bo smar łatwo może dostać się do łożyska otwartego typu Z lub RS i zmniejszyć przyjemność z kręcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Mam Tajp-eRe i ta ma po jednym łożysku na knobie plus tulejka. Wsadziłem tam dodatkowo po jednym krytym łożysku (takie też było) plus podkładki by nie było luzów. Kręci się OK. A jak ktoś lubi onanizm przy kręceniu knobami z prędkością światła to polecam lekarza. Dodałem je by po prostu były, ot tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 P.S. Każda Tatula ma po jednym łożysku. USDM, JDM czy EUDM I tak lepiej niż Certate bo ta ma po dwie tulejki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Podpowiedzcie znawcy tematu jakie są wymiary łożysk ktore mozna zastosować w knobach? Użyć nierdzewnych (o ile są) czy stalowych krytych?Chcę zrobic w końcu porządek z moim 30-to letnim Shimano Stradic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Nierdzewnych obustronnie krytych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Dzięki. O takich wlasnie myslalem aby nie grzebać w nich non stop. Wymiary takich łożysk jakie są? Mi najbardziej pasowałoby cos ok 7mm (max 8) po zewnątrz. Nie mam żadnego doswiadczenia z takimi maliznami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Panowie. I co z tymi łożyskami? Nikt nie podpowie jakie wymiary mogę dostać?Kumpel już dorabiałyby mi ośki z nierdzewki ale nie wiem na jakie łożyska mogę liczyć. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 http://www.albeco.com.pl/PL-H12/e-sklep.html Miłego szukania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Ktoś podpowie jakie łożyska siedzą w Shimanowskich knobach typu B od mefiego? Zmierzyłem średnicę gniazd pod łożyska i wyszło mi 7,5mm. Nie widzę takich rozmiarów w sieci Będzie dotoczona ośka do zamocowania tego knoba w starym TP XT. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez rey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 w typie A: 2 szt. 4x7x2,5typ B: 5x9x3 i 4x9x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 ...typ B: 5x9x3 i 4x9x4Tam idzie jeszcze jakiś uszczelniacz od strony wewnętrznego łożyska 5x9x3 od strony nasady ośki, czy tylko wsuwa się delikatnie ośka w knoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 W standardowym knobie B łożyska osadza się bez żadnych uszczelniaczy. Trzeba pamiętać, że podkładka w B idzie pod łożysko przednie (od strony korby), a nie pod łożysko od strony zaślepki jak w A. Czyli na trzpień podkładka 7x9x0,1 lub 0,2, łożysko 5x9x3, knob do niego bez podkładki łożysko 4x9x4, śruba i zaślepka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dzięki smokwelski. Teraz wiem jak to idzie w oryginale.Zaadoptowałem knob B do TP2000XT, jak będzie za duży trzeba będzie pomyśleć o mniejszym. Łożyska kupiłem w rozmiarach jak pisałeś, dzisiaj dotarły. Ośka jutro będzie gotowa. Jak rozwiązanie się sprawdzi mogę zrobić kilka dla innych ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dzięki smokwelski. Teraz wiem jak to idzie w oryginale.Zaadoptowałem knob B do TP2000XT, jak będzie za duży trzeba będzie pomyśleć o mniejszym. Łożyska kupiłem w rozmiarach jak pisałeś, dzisiaj dotarły. Ośka jutro będzie gotowa. Jak rozwiązanie się sprawdzi mogę zrobić kilka dla innych Sam tworzysz czy zleciłeś wykonanie komuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Kolega mi wydrapie, jak z nim dobrze pogadam. Jak już napiszę program na 1 szt. nie będzie problemu zrobić więcej ????Będzie ze stali 4H13-T. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 I z dwóch stron śrubki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rey Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Na początek zrobiłem na wcisk, tak samo jest w fabrycznym wydaniu w TP4000 '08, tam się trzyma, a to mocniejszy kołowrotek. Dla pewności wcisnę ze stabilizatorem gwintu, tym mocnym. W razie potrzeby można zapunktować lub dorobić otwór gwintowany w ośce i skręcić. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez rey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi