Skocz do zawartości

Quidquid Latine dictum sit, altum videtur.

Jack__Daniels

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio w Lidlu natknąłem się w jednej z lodówek na coś co się nazywało - Oncorhynchus mykiss

Polska nazwa jakoś do mnie nie przemawiała, zwłaszcza, że nie kojarzyłem nawet (ctkj!) pstrąga łososiowego! Nazwy łacińskie ryb występujących w Polsce musiałem kiedyś wykuć na blachę jak jechałem na mistrzostwa Polski juniorów więc założyłem, że to jakiś twór, który hodują w jednym basenie razem z pangą.

Dzisiaj wrzuciłem tę nazwę łacińską do googla i wypluło mi, że to najzwyklejszy pstrąg tęczowy, którego znałem pod nazwą - Salmo gaidneri

Ja się pytam! Skąd dwie nazwy tej samej ryby??? Oczywiście pytam o łacinę bo rozumiem, że "pstrąg łososiowy" to wymysł jakiegoś debila z marketingu.... coś zupełnie jak "flaki cioci Gosi".

• Like 3

To dlaczego przerośnięte szczupaki i małe szczupaki nazywają sie Esox Lucius? Dlaczego małe łososie i duże łososie nazywają się Salmo Salar? Na pewno nie odpowiedziałem sobie sam na zadane pytanie i na pewno nazwa nie jest związana z ich wielkością.

OK na pewno go barwią, tak jak barwią krewetki ( http://www.sadistic.pl/fabryka-krewetek-w-chinach-vt156585.htm). Nazwa to zwykły marketing jak już napisałeś. Jeśli chodzi o pstrąga to barwi się go...podając mu odpowiednie papu :) Krewety moczą po prostu w farbie :D

Pstrąg łososiowy to najzwyklejszy w świecie tęczak, okraszony marketingową nazwą gatunkową.

Salmo gaidneri to stara systematyczna nzazwa gatunkowa pstrąga tęczowego, która zastąpiona została jakiś czas temu nazwą Oncorhynchus mykiss. Źródło z googla było nieaktualne. Aktualne stanowisko systematyczne pstrąga tęczowego (jak i innych gatunków ryb) znajdziesz pod tym linkiem:

http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=553423

• Like 3

Żeby zmylić dociekliwych ;)

Kiedyś w gazetce mieli tęczaki za np. 12pln/kg, a "łososiowego" za 18pln/kg. Na zdjęciach ewidentnie widniała ta sama ryba, tylko o innych rozmiarach.

Kolor mięsa? "Dobrze" żywiony karp też może mieć różowe mięso ;)

• Like 1

Pumba, a skąd wiesz, że źródło z googla jest nieaktualne? Wychodzi na to, że Walbaum nazwał tak te rybę już w 1792 roku.

Staram się być na bieżąco ze względu na uwarunkowania zawodowe :) Systematyka ryb zmienia się bardzo często, duża jej część, którą przyswoiłem jakiś czas temu podczas studiów jest już nieaktualna.

To dlaczego przerośnięte szczupaki i małe szczupaki nazywają sie Esox Lucius? Dlaczego małe łososie i duże łososie nazywają się Salmo Salar? Na pewno nie odpowiedziałem sobie sam na zadane pytanie i na pewno nazwa nie jest związana z ich wielkością.

Duży szczupak to esox lucius magnus, zaś mały to esox lucius parvus :) 

I nie czepiaj się więcej :)

• Like 1

...................

Ja się pytam! Skąd dwie nazwy tej samej ryby??? Oczywiście pytam o łacinę bo rozumiem, że "pstrąg łososiowy" to wymysł jakiegoś debila z marketingu.... coś zupełnie jak "flaki cioci Gosi".

Łacina dostosowana do potrzeb gastronomii. Powiedz sam, z czym się tęcza kojarzyć może :wub:

• Like 1

Zakładam, że nazwę z łaciny wzięli.

szczupak - esox lucius

okoń - perca fluviatilis

sandacz - Lucioperca lucioperca (stizostedion lucioperca) (sic! też ma dwie nazwy, dopiero teraz sobie to uświadomiłem, tak samo jak jazgarz, znałem Acerina cernua, a znalazłem jeszcze Gymnocephalus cernuus.)

Okoniopstrąg to był bas wielkogębowy (Micropterus salmoides).

A właśnie! Czy on istniał czy jeszcze istnieje? Wiem, że można złapać basa słonecznego, ale o wielkogebowym nie słyszałem.

Edytowane przez Jack__Daniels

Zakładam, że nazwę z łaciny wzięli.

szczupak - esox lucius

okoń - perca fluviatilis

sandacz - Lucioperca lucioperca (stizostedion lucioperca) (sic! też ma dwie nazwy, dopiero teraz sobie to uświadomiłem, tak samo jak jazgarz, znałem Acerina cernua, a znalazłem jeszcze Gymnocephalus cernuus

Nie ma dwóch nazw. W systematyce (nie tylko ryb) stara nazwa przestaje być aktualna wraz z wejściem nowej, co wcale nie oznacza, że za jakiś czas się nie zmieni.

• Like 1