Jack__Daniels Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ostatnio w Lidlu natknąłem się w jednej z lodówek na coś co się nazywało - Oncorhynchus mykiss Polska nazwa jakoś do mnie nie przemawiała, zwłaszcza, że nie kojarzyłem nawet (ctkj!) pstrąga łososiowego! Nazwy łacińskie ryb występujących w Polsce musiałem kiedyś wykuć na blachę jak jechałem na mistrzostwa Polski juniorów więc założyłem, że to jakiś twór, który hodują w jednym basenie razem z pangą. Dzisiaj wrzuciłem tę nazwę łacińską do googla i wypluło mi, że to najzwyklejszy pstrąg tęczowy, którego znałem pod nazwą - Salmo gaidneri Ja się pytam! Skąd dwie nazwy tej samej ryby??? Oczywiście pytam o łacinę bo rozumiem, że "pstrąg łososiowy" to wymysł jakiegoś debila z marketingu.... coś zupełnie jak "flaki cioci Gosi". 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie , może przerośnięte pstrągi tęczowe dostają taką nazwę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 To dlaczego przerośnięte szczupaki i małe szczupaki nazywają sie Esox Lucius? Dlaczego małe łososie i duże łososie nazywają się Salmo Salar? Na pewno nie odpowiedziałem sobie sam na zadane pytanie i na pewno nazwa nie jest związana z ich wielkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Tu raczej chodzi o kolor mięsa, jest barwione sztucznie a'la łosoś. Palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Raczej? - chłopaki nie zgadujemy tylko fakty się liczą ... przecież nie uzależnialiby nazwy łacińskiej od bazy pokarmowej danej ryby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 OK na pewno go barwią, tak jak barwią krewetki ( http://www.sadistic.pl/fabryka-krewetek-w-chinach-vt156585.htm). Nazwa to zwykły marketing jak już napisałeś. Jeśli chodzi o pstrąga to barwi się go...podając mu odpowiednie papu Krewety moczą po prostu w farbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Pstrąg łososiowy to najzwyklejszy w świecie tęczak, okraszony marketingową nazwą gatunkową.Salmo gaidneri to stara systematyczna nzazwa gatunkowa pstrąga tęczowego, która zastąpiona została jakiś czas temu nazwą Oncorhynchus mykiss. Źródło z googla było nieaktualne. Aktualne stanowisko systematyczne pstrąga tęczowego (jak i innych gatunków ryb) znajdziesz pod tym linkiem:http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=553423 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Tak, wiem, karmią go karotenem. O takich praktykach słyszałem już jakieś 15 lat temu... albo dalej.Temat dotyczy nazwy - dlaczego ta sama ryba ma dwie łacińskie nazwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Pumba, a skąd wiesz, że źródło z googla jest nieaktualne? Wychodzi na to, że Walbaum nazwał tak te rybę już w 1792 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Żeby zmylić dociekliwych Kiedyś w gazetce mieli tęczaki za np. 12pln/kg, a "łososiowego" za 18pln/kg. Na zdjęciach ewidentnie widniała ta sama ryba, tylko o innych rozmiarach.Kolor mięsa? "Dobrze" żywiony karp też może mieć różowe mięso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Marketing który steruje konsumentem...mamy kupić to co chce nam sprzedać sklep a nie to czego tak na prawdę potrzebujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 I nie oszukujmy się. Człowiek, jak świnia-"zeżre" wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Pumba, a skąd wiesz, że źródło z googla jest nieaktualne? Wychodzi na to, że Walbaum nazwał tak te rybę już w 1792 roku.Staram się być na bieżąco ze względu na uwarunkowania zawodowe Systematyka ryb zmienia się bardzo często, duża jej część, którą przyswoiłem jakiś czas temu podczas studiów jest już nieaktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 To dlaczego przerośnięte szczupaki i małe szczupaki nazywają sie Esox Lucius? Dlaczego małe łososie i duże łososie nazywają się Salmo Salar? Na pewno nie odpowiedziałem sobie sam na zadane pytanie i na pewno nazwa nie jest związana z ich wielkością.Duży szczupak to esox lucius magnus, zaś mały to esox lucius parvus I nie czepiaj się więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) autocenzura Edytowane 4 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 To może duży leszcz : Abramis brama,a mały leszczyk : Abramis furtka ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 ...................Ja się pytam! Skąd dwie nazwy tej samej ryby??? Oczywiście pytam o łacinę bo rozumiem, że "pstrąg łososiowy" to wymysł jakiegoś debila z marketingu.... coś zupełnie jak "flaki cioci Gosi". Łacina dostosowana do potrzeb gastronomii. Powiedz sam, z czym się tęcza kojarzyć może 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Poważny temat, a Wy se jaja robicie :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theYard Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Pike-perch to ciekawa nazwa dla sandacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Normalna, angielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theYard Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Zawsze myślałem że sandacz to zander po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Zakładam, że nazwę z łaciny wzięli.szczupak - esox luciusokoń - perca fluviatilissandacz - Lucioperca lucioperca (stizostedion lucioperca) (sic! też ma dwie nazwy, dopiero teraz sobie to uświadomiłem, tak samo jak jazgarz, znałem Acerina cernua, a znalazłem jeszcze Gymnocephalus cernuus.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Swojego czasu w naszych wodach istniał "okoniopstrąg" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Okoniopstrąg to był bas wielkogębowy (Micropterus salmoides).A właśnie! Czy on istniał czy jeszcze istnieje? Wiem, że można złapać basa słonecznego, ale o wielkogebowym nie słyszałem. Edytowane 5 Marca 2015 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Zakładam, że nazwę z łaciny wzięli.szczupak - esox luciusokoń - perca fluviatilissandacz - Lucioperca lucioperca (stizostedion lucioperca) (sic! też ma dwie nazwy, dopiero teraz sobie to uświadomiłem, tak samo jak jazgarz, znałem Acerina cernua, a znalazłem jeszcze Gymnocephalus cernuusNie ma dwóch nazw. W systematyce (nie tylko ryb) stara nazwa przestaje być aktualna wraz z wejściem nowej, co wcale nie oznacza, że za jakiś czas się nie zmieni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi