Maciej W. Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Pogrzebałem troszkę w pamięci i odnalazłem pradziada lidlowego pstrąga łososiowego. To znakomity pstrąg z firmy Tricatel (młodszym forumowiczom polecam film "Skrzydełko czy nóżka"). A tak na serio to w czasach powszechnej głupoty im mądrzejsza i mniej zrozumiała nazwa tym większa sprzedaż. Dlatego krem do rąk nazywa się serum regeneracyjnym, szampon musi zawierać cząsteczki rtęci i liposomy, a jedzenie w knajpie to żarło w tawernie. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Nie ma dwóch nazw. W systematyce (nie tylko ryb) stara nazwa przestaje być aktualna wraz z wejściem nowej, co wcale nie oznacza, że za jakiś czas się nie zmieni.Jak sprawdzić, która nazwa jest aktualna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 np. tutaj:http://researcharchive.calacademy.org/research/ichthyology/catalog/fishcatmain.aspszukaj:lucioperca, Perca Dobrze wyjaśnione z historycznymi zmianami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Skoro jesteśmy przy nazwach łacińskich pozwolę sobie przypomnieć, że prawie każda z nich kończy się inicjałem L. Zaznajomionych pewnie przymuli, a niezaznajomionych może zainteresuje informacja, że literka owa oznacza Karola Linneusza, Szweda z Uppsali. Facet ów w połowie XVIII wieku opisał i usystematyzował 7700 gatunków roślin i ponad 4100 gatunki zwierząt, w tym większość ryb słodkowodnych. Spisał to w trzytomowej pracy liczącej 6000 stron. No, dość już bo przynudziłem jak Walter White na lekcji chemii. Dobranoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi