Skocz do zawartości

Styczeń - z czym na pstrąga muchowo

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mamy już praktycznie koniec listopada, jeszcze miesiąc i gonimy za kropkami (już nie mogę się?doczekać :D). Ten sezon chciałbym częściowo poświęcić na muszkę i będzie to mój pierwszy - eksperymentalny. Z czym (muchy - jakie?) zaczynacie na początku roku i czy w ogóle (czy lepiej skoncentrować się?na spinningu)?

Pozdrawiam

Remek

Zdecydowanie warto. Ja 1 stycznia melduję się ze streamerem(chyba, że będzie poniżej 0, to spin). Z czym:

- brązowa pijawka,

- czarna pijawka,

- ślajzur (zonker z głową z sarny).

Muchy na hakach nr.2 i 4. Sznur- sink tip(12') w V stopniu tonięcia(SA) lub pełny tonący w VI klasie (Cortland). Wędka AFTM 7.

Ja tak samo jak Mysha. Styczeń poświęcam tylko trociom i atakuje z pijaweczkami ze złotą główką, muddlery i zonkery, czyli klasyka.

Remek przejrzyj tą galerię, są klasyczne wzory: http://www.flyfishing.pl/katalog/flies.php?cat_id=14&fle vel=1

Pozdrawiam,

Mikołaj

Parę much znajdziesz też tu:

http://grayling.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=84&Itemid=65

http://grayling.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=32

http://www.steelheadfly.net/fly45.html

Moje pijawki są podobne, z tym że kolorowy akcent(imitację ikry) robię z pomarańczowego/czerwonego/zielonego dubbingu. Nie używam ołowiu, czasami dokładam oczka.

Mysha, mi się też tak wydaje ale ... obawiam się, że to całkowicie zablokuje wydajność mojej fabryki :D Z drugiej strony to pojechać nad wodę ze swoimi wytworami wyobraźni (co by nie było łatwiejszymi do wykonania niż woblery) i złowienie na nie ryby może być czymś niesamowitym. Ja niestety zwykle byłem daleki od samodzielnego tworzenia przynęt bo nie miałem na to czasu.

Pozdrawiam

Remek

Ja nie będę oryginalny i powiem, że też zaczynam ze streamerem.

Wędka #7, do tego tonący Cortland w VI klasie, czasami dopalony dodatkowo leadcorem. Przynęty to czarne,brązowe i oliwkowe pijawki. Czsami z pomarańczowym bądź żółtym łepkiem z jakiejś spectry czy innego ice lub uv dubbingu. Część much jest bez dodatkow ołowiu, część ma nawinięta lametę na 1/3 długości trzonka haka od uszka. Poza pijawami stosuję zonkery oraz imitace żabensów.

Oby tylko mróz nie przywalił do 1 :mellow:

Ja nie będę oryginalny i powiem, że też zaczynam ze streamerem.

Wędka #7, do tego tonący Cortland w VI klasie, czasami dopalony dodatkowo leadcorem.

Cześć SaNdAcZ ><\\\\*>

Możesz objaśnić to co wytłuściłem? Wybacz ale na razie raczkuję w temacie ale ... niejasne kwestie chciałbym od razu rozwiać :D

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

Leadcor to po prostu lameta ołowiana w otulinie z plecionki żyłkowej. Leadcoru używam gy nimfię streamerem. Wypracowałem sobie taki sposób prowadzenia, że muchę puszczam na stosunkowo krótkim odcinku linki +- 10 metrów i nie ściągam jej tylko pozwalam aby nurt swobodnie ją znosił. Streamerów przy takim łowieniu nie dopalam ołowiem przynęta ma być lekka i jak najnaturalnie zachowywać się w wodzie (jak odrętwiałe stworzonko w lodowatej wodzie). Przypon z zyłki stosuję bardzo krótki, koło 70cm. Krótki przypon+leadcor+linka w VI klasie tonięcia to taki mój zestaw na leniwe zimowe kropaski

Leadcore to taka odmiana sznura muchowego - z tym ze jako rdzeń jest drut ołowiany (lead - core :D ) , to wszystko w plecionce przypominającej ta na łączniki na sznur. tonie natychmiast tam gdzie chcesz, w USA są głowice rzutowe z leadcorem, używa się ich do morskich połowów.

A co do much to chyba tylko streamer ew ciężka nimfa. Streamer dla mnie nr 1 to egg sucking leech. Później ślajzur.

• 2 tygodnie później...

Hmmmm. Nigdy o tej porze tak nie łowiłem. Łowię głównie w płn.-wschodnich rejonach naszego kraju i nigdy nie obserwowałem jakiegokolwiek żerowania na powierzchni w styczniu lub lutym. Jedyny wyjątek to jak ja to nazywam rójka żaby. W zależności od pogody gdzieś w okolicy lutego/marca(jeśli jest ciepło) budzą się żaby i pstrągi żrą je na potęgę. Często atakują je płynące po powierzchni. Mój kolega łowi je wtedy łowiąc na imitacje żab prowadzone tuż pod powierzchnią- ataki jak na jętkę :D .

Słyszałem też o rójkach zimowych na górnej Wiśle lub poniżej zapór na Dunajcu i Sanu. Jednak moim zdaniem streamer lub ewentualnie nimfa będą wielokrotnie skuteczniejsze. Ja startuję z suchą najwcześniej w 2 połowie kwietnia.

Witam,

U mnie czesto zdarza sie lowienie na sucharka w styczniu ale klimat troche inny :D a i ryby jakies przypadkowe bo niby okres ochronny do marca ( chociaz na prywatnych wodach i tak nie ma to znaczenia). Przy odrobinie szczescia i cieplej pogodzie zaczynaja sie roic jetki, nawet nie takie male,powiedzmy na 14-16. Co jakis czas lipienia, ktoremu podaje sucharka przegania pstrag i zaczyna sie zabawa :D

Nimfa i streamer beda skuteczniejsze.

Pozdrawiam,

Bujo

• Like 1