Skocz do zawartości
  • 0

Przechowywanie silnika spalinowego

PiotrekF

Pytanie

Mam pytanie do forumowiczów, w jaki sposób przetrzymujecie silniki zaburtowe . Stałem się właścicielem silnika spalinowego z osobną linią paliwową. Mieszkam w bloku, jak wiadomo piwnica nie jest zbyt bezpiecznym pomysłem :) . Co prawda posiadam garaż ale , oddalony od miejsca zamieszkania i na odludziu, więc złodziej miałby samowolkę. Ktoś mi podsunął, żeby trzymać w domu w specjalnym pokrowcu, wtedy opary nie są zagrożeniem .... średnio mi się chce w to wierzyć ale może rzeczywiście tak jest. Jak koledzy z forum mieszkający w blokach radzą sobie z tym problemem ? :-)

Edytowane przez PiotrekF

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miałem taki przypadek. W garażu blaszanym trzymałem paliwo w kanisterku 5 L i w ori zbiorniku Yamahy 12 L obydwa plastykowe  i pewnego bardzo słonecznego dnia zobaczyłem ,że moje baniaki z benzyną są jakby napompowane. Odkręciłem odpowietrznik a w kanisterku nakrętkę po czym baniaki powróciły do normalnych wymiarów.Ale po jakimś czasie gdy już temp na zewnątrz konkretnie opadła i było dużo chłodniej to te baniaki się skurczyły !! I znów po odkręceniu wlewu i zaworka powróciły do normalnych kształtów. W kanistrach metalowych tego zjawiska nie zauważyłem. Teraz nie robię nic chyba ,że na łódce w bardzo słoneczny/upalny dzień.

• 0

Odpowietrznik zostawiam odkręcony cały czas, bo paliwo trzymam na łódce. Ze dwa lata temu kilka osób zostawiło zakręcone przed falą upałów i skończyło się wyciekiem paliwa. Trzymane w garażu zakręcam, jak również na czas transportu, bo np. przy przechyle pojazdu i pełnym zbiorniku może się przelać.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Dziś dolewałem paliwa o 7 rano bo o 14 ruszam na wodę. Po za kręceniu baniaka odkręcić odpowietrznik i staje na nim nogą aż będzie wgnieciony. O 14 pewnie i tak będzie napompowany. :)

Ale nawet jak nic nie zrobię nic się nie dzieje a różnica potrafi dojść do 50'C. Trzeba tylko odkręcić odpowietrznik przed zapięciem końcówki bo fontanna w oczy. Zbiornik 12l najtańszy jaki był.

Edytowane przez Tresor

• 0

Od kilku lat zostawiam silnik na łódce po sezonie, jakbym jutro miał płynąć. Pali wiosną bez kłopotu, przy wymianie olejów i filtra. Benzyna bez żadnych dodatków, jeśli jest kupiona w dobrym punkcie, wytrzyma spokojnie 1-1,5 roku bez dodatków, tylko trzeba zamknąć nakrętkę na zbiorniku paliwa.

Możesz podać źródło twojej tezy odnośnie  starzenia sie paliwa 

• 0

Tezę na starzenie się paliwa znajdziesz nawet na stronach koncernów paliwowych.

W tym roku również miałem problem z paliwem po czterech miesiącach stania zbiornika w garażu. Dopiero po rozmowie z kolegą doszedłem do wniosku, że pierwszy raz na zimę miałem w zbiorniku Pb95, a nie jak wcześniej Pb98. Z tym drugim nigdy nie miałem problemu z paleniem po kilku miesiącach.

Auta i zaburtowca zalewam tylko na jednej stacji renomowanej sieci.

• 0

W zaburtowym wypalam i nie mam problemu. Ale bardziej chodzi tu że to 2T, benzyna odparowuje a olej zostaje...

W kosiarkach i pile łańcuchowej nic nie robię i zawsze gada od strzała po 6mcprzerwie.

Dopiero w Agregacie w tym roku miałem problem, szarpałem, sprawdzałem iskrę, sanie i nic. Odkręcenie śrubki w komorze pływakowej spuszczenie paliwa i agregat pali na 20cm pociągnięcia sznurka. Uwaga paliwo w zbiorniku ma 2 lata... :) 

Bądź mądry pisz wiersze hihi

• 0

W zaburtowym wypalam i nie mam problemu. Ale bardziej chodzi tu że to 2T, benzyna odparowuje a olej zostaje...

W kosiarkach i pile łańcuchowej nic nie robię i zawsze gada od strzała po 6mcprzerwie.

Dopiero w Agregacie w tym roku miałem problem, szarpałem, sprawdzałem iskrę, sanie i nic. Odkręcenie śrubki w komorze pływakowej spuszczenie paliwa i agregat pali na 20cm pociągnięcia sznurka. Uwaga paliwo w zbiorniku ma 2 lata... :)

Bądź mądry pisz wiersze hihi

Piła łańcuchowa tzw. pilarka ma silnik 2T   !!!!

• 0

Odkopię.

Do zakonserwowania cylindra/cylindrów w silniku 4t lepszy będzie normalny olej 4T czy lepiej dać do cylindra olej 2T?

Do tej pory co jakiś czas odpalalem silnik , żeby trochę popracował i sam się przesmarował ale chcę go " odstawić" na dłużej i dlatego pomysł z konserwacja cylindrów ( komór spalania).

Edytowane przez binio1111

• 0

Kup na Allegro Motul Fogging Oil i użyj zgodnie z instrukcją. Będziesz miał nasmarowane wszystko, łącznie z gniazdami zaworowymi.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Kup na Allegro Motul Fogging Oil i użyj zgodnie z instrukcją. Będziesz miał nasmarowane wszystko, łącznie z gniazdami zaworowymi.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Po zakonserwowaniu normalnie odpalasz na początku sezonu? Do motocykla też bym wlał.